Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce

Bryd vægge ned...

Gitte Kongstad

Stationsvej 75

4760 Vordingborg

 

I Vordingborg sad jeg  en solskinsdag   på en stenbænk i Algade og betragtede på afstand  to snakkelystne veninder. Jeg bemærkede  den femårige datter, som utålmodigt hev i moderen for at få hende i bevægelse. De to kvinder var totalt tabt for omverdenen, og det varede længe, før  emnerne syntes udtømte.

Senere  kom jeg  i  et supermarked  tilfældigt  til at stå bagved kvinden med datteren, og jeg kunne ikke undgå at overhøre, hvordan moderen med stort tålmod belærte datteren om de mange, indviklede,  sociale relationer, venindesamtalen havde været  fyldt med.  

Megen tid i provinsen går med at ajourføre hinanden om hinanden, og sladderen  synes  i nogen grad at kitte borgerne  sammen.

Den tilsyneladende harmløse sladder  fastsætter  dog  også  tolerancegrænser, som er med til at undertrykke den enkeltes  muligheder. Man lovgiver, dømmer og straffer i samme proces  og fremmer dermed en ensretnings-kultur. Nogle bliver dømt ude,  nogle inde. Hele normmønsteret lærer børnene fra de er ganske små. 

Tænk, hvis man brugte samme energi på at udveksle gode ideer, støtte hinanden, starte projekter sammen, bruge hinandens kompetencer, netværke og bryde mønstre? Hvilken dynamik  kunne der ikke opstå, hvis vi alle åbent mødte hinanden uden disse mange historier,  vi stempler hinanden med. Vi sættes i båse og roller,  som  fastlåser alle og undertrykker mulige, selvstændige og kollektive initiativer.

Hvis vi i Vordingborg  Kommune  vil  være med på udviklingsvognen, skal der en mentalitetsændring til.  Når man bruger  alles  evner i  nye, utraditionelle, tværgående samarbejder, hvor nogle  kan noget,  andre kan noget andet, så tør flere træde speederen  i  bund på det, de kan og vil.

Dynamik opstår mellem modsætninger i et levende, accepterende forum og ikke i et system, hvor alle lærer at tilpasse sig en småborgerlig ensretnings-kultur.  Der skal mod til at bryde vægge ned og starte de nødvendige dialoger.

Seneste gallerier
  • FOTOS: Kurdisk fest i...
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Lopperier i...
  • FOTOS: DGI...
Annoncer

Klik på annoncen for at se den i fuld størrelse

Kommende arrangementer
24.
Mar
Ordinær generalforsamling I/S Langebæk Vandværk
24.
Mar
Jane & Shane Kulturhuset Multicum
25.
Mar
Arrangementer i marts KulturArkaden
25.
Mar
Forårsopvisning Vordingborg Gymnastikforening
25.
Mar
Gospelworkshop Gospel Gruppen Soul Invitation
25.
Mar
60'er musik med The New Cadillacs Cafe Den Gule Stald
25.
Mar
Børneværksted i Mern Kirke Mern Kirke
25.
Mar
Weekend i sjælens og universets tegn Møns spirituelle messe
26.
Mar
Arrangementer i marts KulturArkaden
26.
Mar
Weekend i sjælens og universets tegn Møns spirituelle messe