Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Nogle halvbare pletter i græsplænen på Farø rasteplads vidner om, at her for nylig har stået et kunstværk. Nu skal billedkunstrådet vurdere, hvad der skal ske med resterne af værket. Foto: Mille Holst

Gæssene er fløjet

Kunstværk skænket til kommunen efter stor oliekatastrofe er i så dårlig stand på grund af tyveri og hærværk, at kommunen har pillet det ned. Nu skal Billedkunstrådet vurdere, om værket kan restaureres.

 

 

Siden 2001 har Farø rasteplads været prydet af en elegant bronzeskulptur forestillende fem flyvende gæs. De senere år har skulpturen dog været meget medtaget. Et af gæssene blev stjålet for nogle år tilbage og de andre er gradvist brækket flere steder. I dag er kun en enkelt stadig hel.

I følge fritidskonsulent i Vordingborg Kommune, Bjarne Malmros, skal Billedkunstrådet på sit møde 9. august eller 27. september tage stilling til, hvad der skal ske med kunstværket.

- Vi har ingen penge, siger Bjarne Malmros, men rådet skal tage stilling til, hvad der kan gøres. Kan værket overhovedet repareres? I den forbindelse vil man ifølge Bjarne Malmros forsøge at tage kontakt til kunstneren bag, den cypriotiske skulptør Philippos Yiapanis, der regnes for et af de væsenligste kunstnere fra Cypern.

Philippos Yiapanis er inspireret af kvindefiguren, fugle og menneskets behov for frihed og han udstiller permanent i sit store atelier i Fasoula. Her kan blandt andet ses tre gæs i stil med de fem, der blev skænket til Møn. I 2014 tildelte den internationale olympiske komité i øvrigt Yiapanis prisen ”Sports and Arts” som anerkendelse af hans virke.

 

Minde om oliekatastrofen

Når kommunen gerne vil restaurere kunstværket skyldes det, at det blev skænket til den gamle Møn Kommune i forbindelse med det til dato største olieudslip i de sydsjællandske farvande.

Fragtskibet Tera og olietankeren Baltic Carrier kolliderede i Kadet-renden øst for Falster i foråret 2001 og oprydningsarbejdet var enormt. Som tak for samarbejdet i forbindelse med oprydningen forærede rederiet, der ejede olietankeren, bronzestatuen af de fem flyvende gæs til daværende Møn Kommune.

Siden har de fem gæs prydet motorvejsrastepladsen på Farø, men nu er det slut. Kunstværket er så medtaget, at Vej og Park sidste år pillede resterne af skulpturen ned og lagde den i depot på lageret på Mønsvej. I år fulgte opsatserne trop.

Der er i dag kun én hel gås tilbage, tre andre findes kun i stumper, og én er fortsat forsvundet.

I følge Bjørn Buch, konstitueret leder af Vej og Trafik i Vordingborg Kommune, skyldes skaderne primært, at fuglene hang i en højde, hvor børn kunne hænge i vingerne, og det har de ikke kunnet holde til. Klik HER og se andre af Philippos Yiapanis’ værker samt hans permanente udstilling på Cypern.

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Musikfestival...
  • FOTOS: Kulsbjergløbet
  • FOTOS: Vikingedage på...
  • FOTOS: Vordingborg...
Kommende arrangementer
20.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
20.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
20.
Aug
Musikfestival 2017 Udby/Ørslev Kirker
20.
Aug
Himmel & Hav - Klint & Ler Køng Museum
20.
Aug
Gøngemarked 0 års jubilæum Gøngemarked
20.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm
21.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
21.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
21.
Aug
Borgermøde med kulturminister Mette Bock Ældre Sagen
21.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm