Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Efter Vejdirektoratet har overtaget gartneriet, har man ændret holdning og anbefaler netop at området på øen skal huse fabrikken der laver elementer til at bygge den nye Storstrømsbro. Arkivfoto: Michael Thønnings

Kovending: Fabrik til ny Storstrømsbro bygges på Masnedø fremfor Nakskov

En kovending fra Vejdirektoratet, betyder at myndighederne alligevel anbefaler Masnedø som det bedste sted til at lave elementfabrik og produktionshavn for byggeriet af den nye Storstrømsbro. En kamp som kommunen eller ”tabte” til Nakskov Havn i 2014.
Ekspropriation af gartneriet og et ”entreprenørønske” er baggrunden for ændringen, der dog stadig afhænger af hvem der i sidste ende skal stå for byggeriet.

 

Havnen på Masnedø er blevet førstevalget i forhold til at blive produktionhavn for den kommende Storstrømsbro, efter en kovending hos Vejdirektoratet. Det fremgår af en ændret ansøgning hos Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som netop er blevet godkendt.
Det betyder at den lokale havn kan blive hjem for en enorm betonelementfabrik, og formentlig en række ekstra arbejdspladser, når bygeriet begynder at gå i gang om et par år.
Oprindelig var Nakskov Havn eller udpeget til at være produktionshavn, da kampen stod mellem 10 interesserede og meget tætte havne tilbage i 2013-2014. Her forventede de fleste at Vordingborg Nordhavn på Masnedø eller Orehoved havn, var de oplagte vindere, på grund af deres nærhed til det kommende byggeri, men i 2014 valgte man anderledes.
- Alle har som udgangspunkt opfyldt vores overordnede tekniske krav. Men valget er til slut faldet på Nakskov Havn, som ud fra en samlet vurdering er det bedst egnede sted, lød det dengang fra Erik Stoklund Larsen, Vejdirektoratet, der var anlægschef på projektet.
I dag lyder der andre toner, og Ulrik Larsen, Vejdirektoratet, der også var med til at træffe beslutningen om at vælge Nakskov dengang, har selv lavet den ansøgning, hvor havnen på Masnedø indstilles til at være ny produktionshavn.
- Dengang vidste vi ikke at vi ville blive dømt til at overtage gartneriet ved en totalekspropriation. Det er for at gøre brug af de arealer vi får der, siger Ulrik Larsen, der dog påpeger at Nakskov stadig er i spil.
- Vi har haft henvendelser fra nogle af entreprenørerne, der har spurgt til muligheden for at bruge området på Masnedø - fordi det er lige ved siden broen, siger Ulrik Larsen, der kalder det ”en fejl” at der i forbindelse med godkendelsen af Masnedøhavnen som mulig produktionshavn står, at den træder ”i stedet for Nakskov”.
- Det er et supplement, siger Ulrik Larsen.
Han påpeger samtidig at det naturligvis er entreprenøren på den nye bro, der ene og alene vælger hvilke områder og havne der skal bruges. Vejdirektoratets anvisninger betyder blot, at Masnedø - og Nakskov- er anbefalet, godkendt og klar til brug, hvis entreprenøren vil bruge dem.
Det betyder dog også, at hvis et udenlandsk konsortie, vælger a lægge produktionshavn i Tyskland, Sverige eller et helt tredje sted, så strå det dem stadig frit for at droppe de lokale havne.

 

Kan droppe de lokale
Og hvem det bliver, der skal bygge broen - det ved man først til oktober, hvor Vejdirektoratet vælger en.
Som det er nu, er der fire prækvalificerede konsortier tilbage og de skal komme med deres endelige bud inden den 19. juli.
- Herefter tager vi stilling til hvem det bliver, fortæller Ulrik Larsen, der påpeger at tilbuddene ikke offentliggøres, ligeosm han heller ikke kan komme ind på hvem af dem, der har ønsket at gøre brug af havnen på Masnedø.
Hvis Vordingborg Vesthavn på Masnedø bliver produktionshavn og får betonelemmentfarbrikken, forventes det alene at skabe i omegnen af 200 jobs.
Hvordan miljøet så vil tage, at der placeres en betonfabrik på det sted, der husede et agurkegartneri er en anden sag, men den nye godkendelse understreger at der ikke er brug for en yderligere VVM-undersøgelser og området på øen kan tages i brug, som det er, uden yderligere høringer eller godkendelser.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Gøngemarked -...
  • FOTOS: Musikfestival...
  • FOTOS: Kulsbjergløbet
  • FOTOS: Vikingedage på...
Kommende arrangementer
23.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
23.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
23.
Aug
Guidet rundvisning på Skovhuse Radaren, Stensved Museumsforening Sydsjælland og Møn
23.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm
24.
Aug
Udgravning og rundvisning Banedanmark og Museum Sydøstdanmark
24.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
24.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
24.
Aug
Grillaften på Museumsgården, Keldbylille, Møn Museumsforening Sydsjælland og Møn
24.
Aug
Sommermusik på Fuglsang Ensemble Storstrøm
24.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm