Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce

Nu er det nok

Karen Margrethe Olsen, Bevaringsforeningen for Præstø og Omegn

Torvet 13

4720 Præstø

 

For os med daglig gang i Præstø har vi nu i snart to år måttet se til, at hjørnet af Adelgade 115 og Jomfrustræde 2A  og 2B er forfaldet mere og mere. 

I snart 200 år har disse huses profil, deres højde og drøjde og det afskårne hjørne med den karakteristiske bue foroven og de lave hustage, markeret gadehjørnet meget fint. Derfor er bygningerne også optaget i lokalplanen med en høj bevaringsværdi. Imidlertid har bygningernes nuværende ejer nu søgt om nedrivningstilladelse. Der er tale om ren spekulation i at misligholde bygningerne til det punkt, hvor de ikke længere kan bruges til boliger.

Kulturarvsscreeningen for Præstø midtby, der ligger til grund for den gældende lokalplan, skriver følgende: ”På grund af Adelgades lette krumning opleves gaden ikke i sin fulde længde. Nærmer man sig den østre ende, dukker kirkens kamtakkede gavle op over de lave hustage og skorstenspiberne som et væsentligt point de vue ”

Flere undersøgelser fra Realdania viser, at den enkelte, velholdte, bevaringsværdige bygning stiger mere i værdi end ikke-bevaringsværdige bygninger. Undersøgelser viser, at hele byen profiterer af de smukke bevaringsværdige bygninger, for så vidt angår værdi og øget besøgstal og dermed øget omsætning i butikkerne. 

Det strider derfor mod sund fornuft at spekulere i nedrivning i stedet for nænsom vedligeholdelse af bevaringsværdige bygninger. Bevaringsværdige bygninger kan sagtens indrettes til moderne boliger med respekt for deres oprindelige kvaliteter.

Desværre har bygningerne nu en tilstand, hvor nedrivning er eneste mulighed. Lokalplanen stiller helt særlige krav til bygningerne i denne ende af Adelgade. Bevaringsforeningen forventer, at der bliver tale om et nybyggeri i høj kvalitet for byggematerialer og æstetik og at den eksisterende højde og drøjde respekteres, herunder det karakteristiske hjørneparti mod Adelgade og Jomfrustræde.

I Præstø har vi brug for ejendomsejere, der respekterer byens og husenes detaljer og kvaliteter til glæde for dem selv og fællesskabet.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Kurdisk fest i...
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Lopperier i...
  • FOTOS: DGI...
Annoncer

Klik på annoncen for at se den i fuld størrelse

Kommende arrangementer
23.
Mar
Ordinær generalforsamling Ørslev Vandværk a.m.b.a.
23.
Mar
Foredrag med Thomas Tram Museum Sydøstdanmark i samarbejde med Museumsforeningen
23.
Mar
Arrangementer i marts KulturArkaden
24.
Mar
Ordinær generalforsamling I/S Langebæk Vandværk
24.
Mar
Jane & Shane Kulturhuset Multicum
25.
Mar
Arrangementer i marts KulturArkaden
25.
Mar
Forårsopvisning Vordingborg Gymnastikforening
25.
Mar
Gospelworkshop Gospel Gruppen Soul Invitation
25.
Mar
60'er musik med The New Cadillacs Cafe Den Gule Stald
25.
Mar
Børneværksted i Mern Kirke Mern Kirke