Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Per Werge, formand for støtteforeningen Rørets Venner, og Postbåden Røret i vinterfrakke, som den glæder sig til at smide. I år er anløb af Koster Færgegårds campingplads også en del af ruten. Foto: Brian Romberg

Røret udvider sommerruten

Postbåden Røret gjorde sidste år debut med cyklist- og udflugtssejladser over Stege Bugt, og i år forsøger den sig med en ændret trafikplan som indebærer anløb af Koster Færgegård Camping til glæde for blandt andet Camøno-vandrere. 

 

 

Camøno-vandrere og cyklister kan godt glæde sig til sommersæsonen, når Postbåden Røret som del af ”De sejlende cykelstier” – sammen med Færgen Møn og Ida – igen begiver sig over Stege Bugt tre dage om ugen i sommerperioden.

Som noget nyt lægger Røret også til ved Koster Færgegård Camping, også kendt som Camping Mønbroen. 

- Til et møde om Camønoen snakkede vi med dem, der ejer campingpladsen om muligheden for at lægge til med Røret. De har nemlig en del Camøno-folk, der synes, at det første stykke fra campingpladsen og ind mod Stege er træls som vandrer. Der er for meget kedelig asfaltvej, fortæller Per Werge, formand for støtteforeningen Rørets Venner. 

- Så hvis deres Camøno-vandrere kunne blive fragtet til Nyord og starte deres tur her, er de straks ude i rigtig natur med færre biler. Den idé var ejerne positive over for, fortsætter han.  

Der er dog en hage. For at Røret kan anløbe Koster-campingpladsen skal der eventuelt laves en lille træbro ude for enden af den gamle stenmole ud fra Koster Færgegård Camping, som stammer fra dengang, der var færgefart mellem Koster Færgegård og Kalvehave Færgegård, inden Mønbroen kom. 

- Det vil vi prøve at få fikset inden sejlsæsonen, siger formanden. 

 

Brug for mere opbakning

Ifølge Per Werge har der især været rift om pladserne tirsdage mellem Nyord og Stege - med Tirsdagsmarked i sommerferien – samt på torsdagens og lørdagens sejladser mellem Nyord og Jungshoved, hvor der jævnligt var fuldt skib, altså 12 passagerer og et par håndfulde cykler. 

Men på ruten til Kalvehave sejlede skibet ofte tomt. 

Antallet af passagerer fra Vordingborg og Kalvehave har dog været meget beskedent, mens folk fra Jungshoved og Præstø derimod har været ganske flittige til at springe ombord på Røret.

- Vi vil enormt gerne have samarbejde med Kalvehave Lokalråd og Den Gule Stald, så de også kan hjælpe med, at flere hører om, hvad vi kan, siger Per Werge. 

Per Werge oplyser, at Jungshoved Kirkehavn derfor får ”udvidet trafikbetjening” af Røret denne sommer, mens Kalvehave havn må nøjes med lidt færre anløb. 

Desuden vil postbåden i den nye sæson sejle fra Nyord til Jungshoved og retur både for- og eftermiddag på torsdag og lørdage i hele juli og august måned. Kalvehave får en enkelt tur-retur midt på dagen - suppleret med anløb af Koster Færgegård Camping undervejs, så Camøno-vandrerne kan komme til og fra Nyord.  

- Og vi sejler hele august, for der er simpelthen så mange tyske turister, siger Per Werge. 

 

De næste 100 år 

Alene forsikring af Røret koster årligt 32.000 kroner, så der skal hives en del billetindtægter ind for at den historiske båd kan overleve. Et vist forretningsmæssigt pres til trods nyder skipperne sejladserne i fulde drag. 

- Det en ren fornøjelse. Man møder saftsuseme så mange søde og sjove mennesker. Folk er fulde af godt humør og vil gerne snakke og fortælle. Vi har endda haft italienere ombord. Jeg kan selv lidt italiensk, så de syntes, turen var så charmerende, smiler Per Werge, som håber på samme vejrvelsignelse som sidste år. 

- Vi aflyste kun én sejlads sidste år. Det er jo forbløffende, smiler skipperen, der håber at budskabet om Røret spreder sig vidt og bredt.  

- Jeg synes, det er rigtig sjovt, at vores lille havn jo blev oprettet som trafikhavn sidst i 1800-tallet, fordi man ville have en fast trafik, som Røret blev købt til i 1902. Det var ikke bare en marina. Jeg er også historie-uddannet, så jeg synes, det fedt, at Nyord igen er trafikhavn. Og vi har mange skippere på øen igen. 

- Skibet holdt i 100 år, så vi er forpligtet til at få det til at sejle de næste 100 år.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Gøngemarked -...
  • FOTOS: Musikfestival...
  • FOTOS: Kulsbjergløbet
  • FOTOS: Vikingedage på...
Kommende arrangementer
23.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
23.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
23.
Aug
Guidet rundvisning på Skovhuse Radaren, Stensved Museumsforening Sydsjælland og Møn
23.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm
24.
Aug
Udgravning og rundvisning Banedanmark og Museum Sydøstdanmark
24.
Aug
Velkommen til Vandugen Vordingborg kommune
24.
Aug
Waves Festival Cantabile 2
24.
Aug
Grillaften på Museumsgården, Keldbylille, Møn Museumsforening Sydsjælland og Møn
24.
Aug
Sommermusik på Fuglsang Ensemble Storstrøm
24.
Aug
Udstilling: Kunsten i lyset Sophienholm