• www.henriks-hvidevarer.dk

Per Rasmussen med et af de billeder, der er kommet med i hans nye bog ”Moments”, der udkommer 10. november. Mød fotografen i Bog & Idé Vordingborg samme dag. Foto: Mille Holst

Øjeblikke fra den ene grøft

Fotograf Per Rasmussen udgiver bogen ”Moments” med naturbilleder fra lokalområdet. Vi har mødt fotografen til en snak om baggrunden for bogen og glæden ved at møde den vilde natur lige udenfor sin egen bygrænse.

Vordingborg I sit hjem på ”toppen af Vordingborg” med udsigt over Nordhavnen, Oringepynten og det nærmeste farvand, tager fotograf Per Rasmussen imod, for at fortælle om sin seneste bog ”Moments”, der udkommer 10. november. Samme dag kan man møde manden bag kameraet til en reception i Bog & Idé i Vordingborg i boghandelens åbningstid, hvor han fortæller om nogle af historierne bag de mange billeder og hvor man naturligvis også kan få signeret en bog.
Fra sine stuer har fotografen udsigt over det farvand, som han næsten dagligt sejler tyndt i sin kajak på jagt efter unikke oplevelser i naturen; oplevelser, som de fleste ikke tror findes så tæt på byens grænse.
Her fanger han året rundt små hvaler (marsvin), havørne, fiskeørne, ræve, hjorte, heste, isfugle og alverdens andre dyr med sit kamera, og selvom der ikke for ham er tale om en konkurrence, så har han, siden han tog sin første kajaktur i 2014, hver sæson hevet kajakklubbens pris hjem for flest roede kilometer. 2.248 kilometer lød tallet på, den dag, vi besøgte ham.

Dramaet, roen og naturen
For Per Rasmussen er de lange sejlture alene i kajak og gerne tidligt om morgenen mere end bare en naturoplevelse.
- Det er en helende proces, siger han og forklarer, at han som journalistfotograf på Ekstra Bladet får opgaver, hvor han eksempelvis skal ud til skudepisoder, trafikuheld og jordskælv, der har lagt hele byer øde. På sådanne opgaver pumper adrenalinen rundt i kroppen. Efter sådanne opgaver har han ganske enkelt brug for freden og stilheden på vandet. 
- Det betyder noget for mig at gøre; at lave noget fra hver sin grøft, siger han og nyder at kunne tanke batterierne op på vandet. Ikke at der ikke udspiller sig dramaer dér; det gør der i allerhøjeste grad: Fiskeørnen fanger en havørred, der drypper af blod fra ørnens kløer. Ræven jager lydløst på stranden i det tidlige morgengry og lader fotografen komme helt, helt tæt på, og den dag bukkejagten går ind, den 16. maj, har en flot buk søgt ly i strandkanten.
- Jeg siger godmorgen, tager nogle billeder og drikker min te. Da jeg er færdig pakker jeg sammen og sejler væk igen, og den bliver stadig stående, fortæller Per Rasmussen og griner:
- Der lå folk i camouflagetøj i alle krat og mange måtte tage hjem med uforrettet sag.
Denne dag var det fotografen, der skød bukken.

Om at planlægge naturen
Forevigelsen af de mange øjeblikke på vandet og i vandkanten er dels pludseligt opståede øjeblikke, som fotografen fanger, dels planlagte hændelser - så meget som naturen nu kan planlægges.
- Man kan ikke forudbestille naturen, men man kan sætte sig i nogle positioner, hvor der dukker noget op, siger Per Rasmussen og giver et eksempel:
- I Vordingborg kommer fiskeørnen forbi sidste uge i marts, hvert år; det samme sted og det samme træ, fortæller han. I år var der iskold vinter i Danmark sidst i marts måned, men Per Rasmussen tog alligevel chancen og roede ud til det sted, hvor ørnen er at finde år efter år. I år var ingen undtagelse, men der blev ikke rigtig nogle gode billeder ud af det - ikke før Per Rasmussen på grund af kulden må give op og begynder at sejle i land. Det fryser fire grader og kameraet skal håndteres uden varme luffer. Alt udstyret bliver pakket sammen, men da han når indsejlingen til Nordhavnen fanger ørnen pludselig en havørred og flyver lige hen over hovedet på ham. Kameraet kommer frem af plastikposen i kajakkens mave tids nok til at fange ørnen og dens blodige bytte i flugten.
- Siden jeg var dreng har jeg set naturudsendelser og National Geographic. Men tænk dig, at du kan tage ud herfra og opleve - ikke blåhvaler men - marsvin og sæler. Jeg tror, det er den samme oplevelse, siger Per Rasmussen, der håber, at han med sin seneste bog kan være med til at få folks øjne op for de fantastiske naturoplevelser der ligger og venter lige udenfor bygrænsen.

Fakta
• ”Moments” består af en lang række fotografier fra lokalområdet samt nogle korte tekster på både dansk og engelsk fordelt på 200 sider. 
• Bogen er tænkt som en værtindegave, der kan bruges i hele verden. Men den er også tænkt som en inspirartion til selv at tage ud i den nærmeste natur og opleve den.

Per Rasmussen med et af de billeder, der er kommet med i hans nye bog ”Moments”, der udkommer 10. november. Mød fotografen i Bog & Idé Vordingborg samme dag. Foto: Mille Holst

En hejre i et væltet træ. Er det taget i Ecuadors jungle eller på Sydsjælland? Foto: Per Rasmussen

Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar