• www.henriks-hvidevarer.dk

Alle sangere fra de medvirkende kor er i gang med en kanon på fem nordiske sprog. Foto: Lise-Lotte Iuel

100-års jubilæum fejret med korkoncert

I anledning af Foreningen Nordens runde fødselsdag og Præstø-afdelingens 75-års stiftelse blev der søndag eftermiddag afholdt koncert med tre kor, hvoraf de to var svenske, i Præstø Kirke.

Præstø Det er Norge, Sverige, Finland med Ålandsøerne, Island og Danmark med Færøerne og Grønland samt de tre baltiske stater Estland, Letland og Litauen, der udgør medlemmernes lande i Foreningen Norden, der blev stiftet i 1919 som reaktion på Første Verdenskrig. Til at starte med var det fred i Norden, der var omdrejningspunkt, men efterhånden har foreningen mere orienteret sig mod historiske, kulturelle og fællesnordiske temaer, som er beregnet til ganske almindelige borgere uden en nødvendig elitær baggrund. 
- Vi har fra Foreningen Nordens landskontor i København fået til opdrag at arrangere et eller andet i anledning af jubilæet, så der har været frit spil med hensyn til, i hvilken retning vi ville markere jubilæet, fortæller Præstø-afdelingens næstformand Tove Hjort. 
- For år tilbage, da Præstø havde en svensk venskabsby Tomelilla, havde vi på en tur truffet Ole Böttern, som synger i herrekoret Harmoni. Ved at koble kendskabet til ham sammen med Præstø-koret, er der kommet det her arrangement ud af vores lokale markering, så man må sige, at det gælder om at have netværket i orden ved den slags anledninger, siger en smilende Tove Hjort. 

Kendte sange
Det var et righoldigt program, der på høflig værtsvis startede med de to svenske kor med godt tredive sangere, der i dagens anledning var lagt sammen under ledelse af Violeta Todorova, som til hverdag også dirigerer sangerne i henholdsvis et kvinde- og et mandskor i Ystad. Der var især to numre, man som dansker kunne nikke genkendende til, idet et af det svenske popband ABBAs titler var med: ”Super Trouper” og ”Anthem” fra musicalen Chess – begge med Benny Andersson og Björn Ulveus som afsendere. 
Det store Præstø-kor, der ledes af Charlotte Dagnæs-Hansen, bød blandt andet ind med noget af det mest danske, vi kan præstere, nemlig Benny Andersens ”Barndommens land”. Selvfølgelig var Carl Nielsen også repræsenteret med en underforstået hilsen til Sverige med ”Frihed er det bedste guld”, og Ingemann kom på banen med titlen ”Den skønne jordens sol gik ned” på Niels la Cours melodi. 
Endelig var der fire numre med alle tre kor på én gang, hvor de to korledere skiftedes til at dirigere med Charlotte Dagnæs-Hansens start med ”Broder Jakob”; en kanon på fem nordiske sprog, som blev udført meget imponerende, når der blot havde været en enkelt korprøve med alle sangere forud for koncerten. Det næsten halvanden time lange arrangement sluttede med fællessang, hvor tilhørerne også måtte i gang med indlæring af en tilsyneladende ret banal lille sød sang ”Jeg går i solen”, som dog i løbet af kort tid forvandledes til et større korværk med en trestemmig kanon, som heldigvis fik hjælp fra alle korsangerne. En flot finale på en meget festlig og flot jubilæumskoncert for jubilaren Foreningen Norden. 

Alle sangere fra de medvirkende kor er i gang med en kanon på fem nordiske sprog. Foto: Lise-Lotte Iuel

Ole Böttern fra mandskoret Harmoni præsenteret det svenske program, idet han med danske aner mestrer det danske sprog. Han var i øvrigt den kontakt, Tove Hjort havde fra et besøg i Tomelilla for år tilbage. Foto: Lise-Lotte Iuel

Næstformand i Præstø-afdelingen i Foreningen Norden Tove Hjort med flagene fra de lande, hvis borgere kan blive medlemmer af foreningen. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar