Overmestre i henholdsvis brødre- og søsterlogen i Odd Fellow Ordenen i Vordingborg, Kim Christensen og Else Marie Pedersen. Foto: Mille Holst

200 år med hjælpende hænder og sort tøj

Odd Fellow Ordenen fylder 200 år på verdensplan. Det markerer den lokale loge i Vordingborg med et Åbent hus arrangement i logens bygning på Algade 8 fredag 26. april.

Vordingborg På verdensplan fejrer Odd Fellow Ordenen 200 års jubilæum i år. Lokalt markerer ordenen jubilæet fredag 26. april, hvor der er åbent hus i logebygningen på Algade 8 i Vordingborg. Her vil logens brødre og søstre i tidsrummet 12-13.30 vise rundt i huset og fortælle om logens arbejde. Blandt andet vil man kunne se logesalen, som senere på dagen kommer i brug i forbindelse med et lukket arrangement, hvor logen uddeler legater.

Hjælper hvor der er behov
Kim Christensen, der er overmester i brødrelogen i Vordingborg, fortæller, at Odd Fellow Ordenen, der kom til Danmark i 1878, har fire grundsætninger, som medlemmerne arbejder ud fra.
- Hjælp de trængende, besøg de syge, begrav de døde og opdrag de forældreløse.
Det sidste er faldet lidt ud af logens arbejde, for det er en ting vores samfund tager sig af i dag, men i gamle dage, var det ofte de organiserede håndværkslaug, der tog sig af hinanden og hinandens efterladte. De første tre sætninger holder logen dog fortsat i hævd og især søsterlogen har aktivt støttet blandt andet Svanevig Hospice på Lolland.
- Vi samler ind blandt os selv, siger Else Marie Pedersen, der via donationer fra Odd Fellow Logens medlemmer gennem tiden har støttet både hjerneskadeafdelingen, da den lå på Vordingborg hospital, Ritas Corner, Folkehjælpen og Vordingborg Handicapidræt - for blot at nævne nogle få eksempler.

Sort tøj kontra shorts
Medlemmerne af Odd Fellow Ordenen kommer fra alle samfundets lag og når de mødes er alle lige uanset titler og lønindkomster. Man tiltaler hinanden som ”broder” eller ”søster”, når man mødes, og er i logen altid iklædt sort tøj.
- Jeg tror nok, at logerne i Europa er dem, der holder det mest stringent, altså som det var, siger Kim Christensen og Else Marie Pedersen supplerer:
- Andre steder møder man op i shorts; det er utænkeligt i Danmark.

To åbne arrangementer
Har du ikke mulighed for at besøge Odd Fellowlogen i forbindelse med jubilæet den 26. april, så er muligheden der igen til Kulturnatten fredag den 24. maj, hvor logen igen holder åbent hus.

Fakta
• Odd Fellow Ordenen blev stiftet i 1819 i Baltimore, USA, af  den engelske indvandrer Thomas Wildey.
• Den første danske loge blev etableret i København i 1878 af Julius Meyer.
• I 1919 blev den første broderloge etableret i Vordingborg af G.A. Møller. Søsterlogen kom til i 1935.
• Omkring 15.000 af ordenens 96.000 europæiske medlemmer bor i Danmark.

Overmestre i henholdsvis brødre- og søsterlogen i Odd Fellow Ordenen i Vordingborg, Kim Christensen og Else Marie Pedersen. Foto: Mille Holst

G.A. Møller etablerede den første Odd Fellow Broderloge i Vordingborg i 1919. Foto: Mille Holst

Stifterne af den første danske loge i København er hædret på væggen i logen i Vordingborg. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar