Formand for Foreningen Gøngemarkedet Jens Hallqvist med noget af ceremonimesterdragten, som han skal bære under Gøngemarkedsdagene. Foto: Lise-Lotte Iuel

Aktive folk til Gøngemarked

Efter et års pause grundet brobyggeriet i Lundby i 2018, som nærmest skar byen midt over, er der igen lagt op til et par festlige dage den 17. og 18. august i Lundby Parken, hvor en aktiv flok har brugt meget tid, på at blive klar.

Lundby Det  Foreningen Gøngemarkedet, der som paraplyorganisation samler folk fra Foreningen Svend Gønge, Medborgerhuset Lundby og Borgerforeningen Lundby, når byen går sammen om det organisatoriske vedrørende Gøngemarkedet, som nu igen er klar til et par historiske dage i Lundby Parken, der normalt blot anvendes af hundeluftere. Parken bliver hen over weekenden forvandlet til et marked med masser af boder, opvisninger og aktiviteter for såvel voksne som børn.
- Vi tager ikke entré, for så skal vi til at indhegne og alt muligt, fortæller formanden for Foreningen Gøngemarkedet Jens Hallqvist. 
- Men vi har alligevel en nogenlunde fornemmelse af, at der vil komme et sted mellem 3000 og 5000 mennesker i løbet af de to dage, markedet finder sted alt afhængigt af vejr og vind. 
- Det hele startede for godt en halv snes år siden i en blanding af interesse for historien om Svend Gønge og svenskekrigene, og så dét at lave noget hyggeligt og sjovt sammen i nabolaget, hvor vi i øvrigt har et godt og varieret foreningsliv i al almindelighed, fortsætter Jens Hallqvist, der selv er at finde på markedet udklædt og optrædende som ceremonimester udi Borgmester Hans Nansen fra København – ham, som ledede opstanden under den svenske belejring i slutningen af 1650’erne og som i øvrigt samarbejde med Svend Gønge og hans folk Snaphaner på Sydsjælland. 
- De fleste af vores dragter er lavet af vores sy-damer, der har gjort rigtig meget ud af at ramme tiden med hensyn til materialer og design, så vi samlet set fremstår ret autentisk, smiler Jens Hallqvist. 
- Os, der er klædt ud, får pludselig en anden identitet, føjer han og viser noget af sin dragt frem, som han skal bære hele tiden i løbet af de to dage. 
- Jeg får også en fin stor hvid blondekrage på, hvid skjorte og pludderbukser og sorte sko, så lige pludselig finder jeg det naturligt at skulle agere Borgmester Nansen og fører mig frem, som jeg aldrig kunne finde på at gøre i det daglige, fortæller Jens Hallqvist.  
Også karolinere (soldater) fra Sverige kommer udklædte og deltager i eksercitser og slag mellem Frederik III’s garde og Gøngerne, og dertil er der et righoldigt program, som starter med optog fra biblioteket til Lundby Parken, hvor der er renæssancemusik hen over dagen, og hvor borgmester Mikael Smed (S) vil holde åbningstalen. I boderne, hvor folk selvfølgelig også er udklædte, er de gamle håndværkere som pilefletteren, smeden, kulsvieren, væveren, løbbinderen, børstenbinderen og pottemageren at finde, og der er inviteret en ildgøgler om søndagen, som i øvrigt starter med en markedsgudstjeneste efter optoget fra biblioteket. 
Hvis man skulle blive brødflov i løbet af dagen, er der kroer, hvor man både kan få stillet sin sult og tørst af udklædt personale, og der af massevis af aktiviteter for børn med skattejagt, snobrødsbagning, fiskedam og legeland. Der er lagt op til et par festlige Gøngemarkedsdage i historiens vingesus i Lundby Parken. 

Formand for Foreningen Gøngemarkedet Jens Hallqvist med noget af ceremonimesterdragten, som han skal bære under Gøngemarkedsdagene. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar