• www.henriks-hvidevarer.dk

I teleskoper blev et havørnepar på Avnø Røn studeret.
Foto: Ulrik Jensen

Alle fik set ørn

Havørnene viste sig frem, da der i søndags blev afholdt Ørnens Dag på Avnø Naturcenter. Dagen bød desuden på en lang række forårsbebydere og varm fasanragout.

Avnø Vejret var forårsagtigt, lunt og næsten vindstille, og da et gammelt havørnepar samtidig viste sig fra den samarbejdsvillige side og under hele arrangementet villigt lod sig beskue - godt nok på lang afstand - kunne Ørnens Dag på Avnø kun blive en succes. 
Avnø Naturcenter, Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) stod i fællesskab for arrangementet, som skønnes at have haft omkring 500 deltagere – cirka det dobbelte som ved arrangementet sidste år, hvor det var snevejr og bidende koldt. Også medlemmer af Natur & Ungdom var på plads med tilbud om at blande sit eget fuglefoder, ligesom naturskolens leder Tanja Lykkegaard dissekerede fasan og and, som ved frokosttid blev serveret som varmende ragout. 

Havørnepar i parring
Under hele arrangementet sad et havørnepar på en sten på Avnø Røn, så alle havde mulighed for at se de store rovfugle i teleskoper, som lokale ornitologer stillede til rådighed.  De mest heldige så havørneparret i parring, mens andre måtte nøjes med, at ørnene baskede lidt med vingerne. Det hele foregik dog på ganske lang afstand. 
Men indenfor i Naturcentret havde børn og voksne på nærmeste hold mulighed for at lade sig imponere af havørnens enorme vingefang, idet Naturcentret har erhvervet sig en udstoppet havørn, som med udbredte vinger hænger ned fra loftet.  Den udstoppede havørn er det genopståede resultat af en havørn, som endte sine dage på Lolland, da den kom i karambolage med nogle vindmøllevinger.

Mange forårsbebudere
I alt tre levende havørne blev det til i løbet af dagen, som udover det gamle par på Avnø Røn også bød på en enkelt overflyvende ørn ved Nokkeskoven.  
Arrangørerne taler dog stadig meget om den legendariske dag for nogle år siden, hvor der blev set ikke mindre end 22 ørne på en og samme dag. 
Ørnens Dag i 2019 vil til gengæld blive husket for de mange forårsbebudere, som allerede var på plads på de vidtstrakte enge omkring naturcentret. 
Overalt i området hang lærken under himlen og sang lystigt. En enkelt tidlig stær fløj forbi, og det samme gjorde en lille flok på fem viber.  Fra fugleskjulet mod vest med udsigt mod Hylteholmene kunne man se mindst et par hundrede store regnspover, foruden et halvt hundrede strandskader, hjejler og nogle få præstekraver. 
Det var lavvandet, og på stenene i Avnøfjorden var der masser af sæler. Arrangørerne kunne glæde sig over, at mange børnefamilier havde taget imod tilbuddet, og alle vendte hjem med røde kinder efter at have indtaget masser af frisk luft på en rask gåtur eller efter at have nydt den imponerende udsigt fra det tidligere kontroltårn, som i dag er vel nok Danmarks fornemste fugletårn. 
 

I teleskoper blev et havørnepar på Avnø Røn studeret.
Foto: Ulrik Jensen

I sin velkomst viste Finn Jensen en udstoppet havørn, så deltagerne kunne have en forestilling om, hvad der ventede dem. Foto: Ulrik Jensen

I samlet flok drog deltagerne af sted og spredtes siden rundt i terrænet. Foto: Ulrik Jensen

En udstoppet havørn svæver under loftet på Avnø Naturcenter. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar