• www.henriks-hvidevarer.dk

Frederik Cortsen (tv) og Jan Elmelund er henholdsvis salgschef i og indehaver af Økoladen i Ørslev. Virksomheden vil være økologisk hele vejen rundt og investerer derfor i biologisk nedbrydelig emballage og økologisk tøj til medarbejderne. Foto: Mille Holst

Alt kan spises eller komposteres

Økoladen laver noget af landets bedste økologiske chokolade, hvilket de netop er blevet belønnet for. Men for virksomheden handler økologi om meget mere end blot chokolade. Det kan man opleve i Økoladens nye og større butik i Ørslev.

Ørslev Set fra gaden ser virksomheden Økoladen måske ikke ud af meget, som den ligger i en gasbetonbygning fra 1960’erne. Men Økoladen i Ørslev er blandt de bedste i landet til at producere økologisk chokolade  og virksomheden har netop vundet publikumsprisen, da Salling Group præmierede landets bedste chokolade (i selve konkurrencen blev Økoladen nummer to efter Friis Holm Chokolade).

Alt er økologisk også tøjet
I Økoladen er den økologiske tanke gennemgående. Her er det nemlig ikke kun chokoladen, der er økologisk, det er også virksomhedens tøj. Desuden er Økoladen i fuld gang med at udskifte al sin emballage til komposterbar emballage.
- Syv til otte uger, så er det væk, fortæller Frederik Cortsen, der siden i sommers har været ny salgschef i Økoladen. Emballagen er certificeret af CradletoCradle og trykkes på ”verdens grønneste trykkeri”, som Frederik kalder KLS Pureprint.
Her er ingen blandinger af pap, etikette og plast. 
- Vi skal have etiketterne væk, for der er lim og tungmetaller og anden plast i, fortæller Jan Elmelund, indehaver af Økoladen.
Papemballagen, som Økoladen har investeret i, er indfarvet og påtrykt tekst og et hul nederst i æsken giver et blik på chokoladen der ligger i en klar plastpose indeni.
- Når man udtænker et nyt produkt, skal man tænke hele processen igennem fra start til slut. Produktets livscyklus, fortæller Jan Elmelund og gør opmærksom på, at virksomhedens plastemballage er 90 procent genbrug. De sidste ti procent er ny plast, og det skal det være, når det er i kontakt med fødevarer, forklarer han.  
Hele området med økologi og genbrug er i rivende udvikling i disse år, og Økoladen ligger ikke på den lades side. Jan Elmelund er i fuld gang med at undersøge mulighederne for at bruge plastemballage produceret på majs, så det dermed også er biologisk nedbrydelig.
- Men der er et etisk spørgsmål i at dyrke majs til plastposer, når der samtidig er mennesker, der sulter, mener Jan Elmelund, der pt hælder mere til den cirkulære økonomi, der er i at genanvende så meget plastik som muligt og kun bruge så ren plastik som mulig.

Fra Tanzania til Peru
I 2017 foretog Jan Elmelund en rejse til Tanzania, hvorfra han fik sine økologiske kakaobønner. Her besøgte han et af de kooperativer, der dyrker de bønner, han senere laver chokolade af, og han var begejstret for deres arbejde og smagen af deres bønner.
- Deres kakao smager fantastisk godt; den er krydret uden at være for bitter, fortæller han, men har med ærgrelse måttet finde et nyt sted at hente sine kakaobønner fra. Tanzanias ny præsident vil nemlig gerne sælge til kineserne, der investerer massivt i landet og har oprettet et statsligt varehus, som alle bønder skal aflevere deres produkter til.
- Hele den sporbarhed, som vi skal kunne dokumentere, når vi vil være økologiske, er forsvundet, fortæller Jan Elmelund, der sammen med et tysk chokoladefirma istedet har overtaget et gammelt EU-projekt i Peru, som de aftager al årets høst af kakaobønner fra. Dét bytte er nu heller ikke dårligt, for Peru laver noget af verdens bedste kakao, mener Jan Elmelund.
- Men den er også dyrere, siger han.

Ny butik og fremtiden
De eneste producenter af økologiske fyldte chokolader i Danmark er ifølge Frederik Cortsen Summerbird og Økoladen og Økoladen har i de seneste måneder udvidet sin produktion fra primært at være flødeboller og pladechokolader til også at være fyldte chokolader og overtrukne lækkerier.
En af de ting Frederik Cortsen som ny salgschef har sørget for er at bygge og indrette en ny og større butik på Økoladens adresse i Ørslev.
Frederik Cortsen er desuden i fuld gang med at udvikle Økoladens firmagaver, som han håber mange af de lokale vil fatte interesse for - for eksempel til næste jul. Her vil chokoladen blive suppleret med andre økologiske produkter som dansk gin og øl.
Derudover håber han i fremtiden at kunne starte aftner i Økoladen for foreninger og  klubber, som kan komme og høre om virksomheden og dens produkter samt dens samarbejdspartnere. 
 

Fakta
• Økoladen forhandler sine produkter til Coop, Menu og Nemli.com, men producerer eksempelvis også Irmas pålægschokolade. 
• Lokalt kan borgerne også besøge virksomhedens egen butik på Ugledigevej 95 i Ørslev.

Frederik Cortsen (tv) og Jan Elmelund er henholdsvis salgschef i og indehaver af Økoladen i Ørslev. Virksomheden vil være økologisk hele vejen rundt og investerer derfor i biologisk nedbrydelig emballage og økologisk tøj til medarbejderne. Foto: Mille Holst

Økoladen har for nylig vundet publikumsprisen, da Salling Group præmierede Danmarks bedste chokolader. Foto: Mille Holst

Frederik Cortsen (tv) og Jan Elmelund foran billeder af Jans rejse til Tanzania. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar