Belgiske Peeping Tom spiller åbningsforestillingen på dette års Waves Festival på Vordingbvorg Teater. PR-foto

Alverdens teatre invaderer Vordingborg

Den 25.-31. august besøger teatre fra hele verden Vordingborg, i forbindelse med Waves Festivalen. Her er både gratis udendørs teater for alle aldre samt indendørs betalingsforestillinger. Avisen giver her et oveblik over, de teateroplevelser, der venter i løbet af festivalens første dage.

Vordingborg Hvert andet år står Vordingborg egnsteater Cantabile 2 bag et af Danmarks mest anderkendte internationale teaterfestivaler, Waves Festival, og i næste uge invaderer teaterkompagnier fra hele verden atter Vordingborgs gader, torve og indendørs spillesteder. Som altid kræver de indendørs forestillinger billet, mens alle de udendørs er gratis. De udendørs forestillinger spiller på både Slotstorvet, Stentorvet, Ruinterrænet, i Stars’ gård, på Algade og i Valdalsparken, mens de indendørs opføres på Vordingborg Teater, i DGI-huset samt på et hemmeligt sted, som kun deltagerne må kende.
De tidligere Wavesfestivaller har alle haft et tema, men ikke i år. Der er dog flere fællestræk mellem årets forestillinger. Eksempelvis mørke, som er afgørende elementer i flere af forestillingerne, og en stor del af dem inddrager også publikum i en grad, de færreste er vant til.

Åbning med minister
Den officielle åbning af årets Waves varetages af blandt andet Danmarks kulturminister Joy Mogensen ved en reception på Vordingborg teater søndag 25. august klokken 18.30 og er for alle, der har købt billet til festivalens første forestilling, der leveres af belgiske Peeping Tom samme aften klokken 19.30. 
- Det er moderne dans men helt anderledes end traditionelle danseformer og sindssygt fysisk krævende, fortæller Helle Bøgelund fra Cantabile 2.
I forestillingen, der bærer titlen ”Kind”, medvirker et barn og et voksent par fra lokalområdet. Efter forestillingen kan man møde danserne og høre dem fortælle om arbejdet med at udvikle forestillingen. Her vil man blandt andet kunne få svar på, hvorfor det er en betydeligt ældre kvinde, der spiller barnet i forestillingen.
Forestillingen spiller også mandag klokken 19. 
Senere søndag aften (klokken 21) optræder Cantabile 2 selv med forestillingen The Time Beeing, der kan opleves helt oppe under taget i DGI-bygningen. Forestillingen spiller hver aften til og med torsdag.

Gratis teater
Mandag byder på en række gratis udendørs forestillinger fra klokken 14 til 18.30. Dagen begynder på Stentorvet, hvor franske Cirque Inextremiste inddrager publikum i forestillingen ”Damoclés, der sætter deltagernes vovemod og tillid til gruppen på prøve. 
Umiddelbart bagefter optræder spanieren Adrian Schwarzstein på Stentorvet, hvor han og hans partner insisterer på at publikum hjælper med til at gøre torvet rent. Rengøring lyder måske ikke særlig sjovt, men det er det i det her tilfælde, lover Helle Bøgelund. 
På ruinterrænet udfører en kvinde akrobatisk dans omkring en svævende gren i forestillingen ”Hêtre”. Bagefter stiller franske Tout en Vrac op på Slotstorvet, hvor en kvinde i ”La cuisinière” forsøger at bage den perfekte kage, men ender i en række livsfarlige situationer. Derefter tager Libertivore over på ruinterrænet, hvor to dansere i ”Phasme” muterer til et fabeldyr for øjnene af publikum. 
De nævnte forestillinger spiller også tirsdag, bortset fra Damoclés, der spiller onsdag.
Tirsdag og onsdag spiller desuden ”Time to Loop”, der  er et poetisk cykelshow.

Sydkoreansk mørke
Hvad sker der, når man samler en gruppe mennesker i et ukendt rum i totalt mørke? Hvad sker der, når mennesker berøves synssansen og må forlade sig på, hvad de kan høre, lugte og føle? Det eksperiment arbejder sydkoreanske Elephants Laugh med i forestillingen ”Bodies in the Dark”. Deltagerne får bind for øjnene og må først tage det af, når de befinder sig inde i det mørklagte rum.
- De fortæller, at folk oplever en enorm frihedsfølelse, fortæller Helle Bøgelund, der har hørt at publikum nogle steder, hvor forestillingen har spillet, har taget tøjet af under forestillingen og går nøgne gennem den.
- Og det er ok, fortsætter hun og fortæller, at man bliver guidet rundt i mørket af en stemme i en højttaler og performere, der tager en i hånden.
Forestillingen opføres to gange tirsdag aften klokken henholdsvis 18 og 22 og der er kun plads til 32 deltagere per opførelse.

Varme bade og klovnerier
Blandt de gratis teateroplevelser onsdag er ”Île O” af franske Barolosolo. Her møder man to klovne i et badebassin i Valdalsparken; den ene af dem har panisk vandskræk.
En anden teateroplevelse finder sted i Stars’ gård tre timer om dagen onsdag til fredag. Her er wellnes og varme bade med 3615 Dakota fra Schweiz. ”Bains Publics” indeholder små performance indslag, renselsesritualer og velvære. Publikum kan komme og gå som de vil og hoppe i de opstillede bade. Har man ikke husket håndklæde og badedragt, kan det lånes på stedet.
- 3615 Dakota bruger velvære som en politisk handling, fortæller Helle Bøgelund og fortsætter:
- Dakota vil gerne give folk en oplevelse af at høre sammen. Vi indtager et territorie og gør det til et rum for fælles oplevelser, siger hun. Der er et program for dagen, som man får, når man kommer forbi, men man kan hoppe i baljerne når som helst i de åbne timer.

Fakta
• Det fulde program for årets Waves Festival kan ses i sidste uges Sydsjællands Tidende - klik her

 

Belgiske Peeping Tom spiller åbningsforestillingen på dette års Waves Festival på Vordingbvorg Teater. PR-foto

Der er varme bade i Stars’ gård onsdag til fredag med Schweiziske 3615 Dakota. PR-foto

Franske Cirque Inextremiste inviterer publikum til at deltage på den konstant bevægelige scene. PR-foto

På Slotstorvet bages der mandag og tirsdag til den store guldmedalje med Tout en Vrac - men det går frygtelig galt. PR-foto

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar