• www.henriks-hvidevarer.dk

Angelica Ingio Jørgensen i sine forældres have i Langebæk, som har givet inspiration til en fiktiv have i værket "On/off", som er Angelicas afgangsprojekt fra The Animation Workshop.
Foto: Mille Holst

Angelicas samtidsbillede med og uden net

En ny grafisk roman handler om at være online og offline og hvilke værdier der ligger i begge lejre. Med udgangspunkt i Møn tegner Angelica Inigo Jørgensen et samtidsbillede af både sin egen og den ældre generation.

Langebæk Efter fire års uddannelse i grafisk fortælling på The Animation Workshop i Viborg er Angelica Inigo Jørgensen fra Langebæk nu færdiguddannet  som tegnseserietegner og har som sit afsluttende projekt lavet en 75 siders lang grafisk roman om en teenager, der er afhængig af de sociale medier, men bliver tvunget til at være offline under en sommerferie hos sine bedsteforældre, der bor på Møn. Temaet i fortællingen er at finde balancen mellem at være online og offline; derfor har værket fået titlen ”On/off”.

Møn uden internet
Værket rummer mange billeder fra den virkelige verden og eksempelvis bruger Angelica Inigo Jørgensen mønbroen som symbol på, når hovedpersonen skifter fra at være et sted med netforbindelse til et sted uden internetforbindelse og omvendt.
- Møn, det er jo ikke sådan, at man ikke kan være på nettet, men der er jo steder især på østmøn, hvor det er svært, for eksempel ved klinten, fortæller Angelica om baggrunden for at vælge netop Møn som stedet uden netforbindelse.
- Men jeg elsker samtidig Møn. Møn er at være sammen, at være offline, familieidyl, fortsætter Angelica, der tit har været på Møns kllint med sin familie.

Interesse fra udlandet
Grafiske romaner er noget forholdsvis nyt i Danmark, men i udlandet har det eksisteret længe, fortæller Angelica Inigo Jørgensen, der allerede inden værket ”On/off” var færdigt, blev kontaktet af forlag fra Canada og England, som er interesserede i at udgive hendes historie. Men allerhelst vil Angelica udgive sin fortælling på dansk - og kan den være med til at tiltrække turister til Møn og Sydsjælland, så vil det kun gøre hende ekstra glad. 
- Lige nu er det et ret hot emne, så jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få den ud, siger hun. Men for Angelica Inigo Jørgensen er det vigtigt, at det også er den rigtige udgiver. En der tager sig af de territoriale, de digitale og de sproglige rettigheder.
- Jeg skal selvfølgelig også få noget ud af det. Jo flere lande, jeg kan få den ud, des bedre, siger hun, og røber, at hun ikke kun har tegnet men også er blevet trænet i entreprenørskab og i at være selvstændig.

Fællesskaber
Temaet om at være online eller offline og de værdier, der knytter sig til hver af dem, kan nemt komme til at handle om løftede pegefingre fremfor at være en debat om emnet. Men for Angelica er det det sidste, der er vigtigt.
- Der er ingen løftet pegefinger. Det er vigtigt for mig. Det handler om at vi lever i en verden, hvor vi skal lære at være offline, siger Angelica og forklarer, at den ældre generation i hendes tegneserie ligeledes lærer, hvordan internettet kan berige hverdagen.
Inden den afsluttende opgave blev afleveret fik Angelica flere til at læse den igennem og komme med feedback. Både unge og ældre har således kigget den igennem og meldingen fra dem alle er klar: 
- Rigtig mange siger, den er meget nutidig og er en vigtig historie at få fortalt, siger Angelica. Og så synes de at den er flot tegnet og godt fortalt.
- Man skal være bevidst om, hvad det er, man gør. Især teenagepiger oplever den ikke som en løftet pegefinger, siger Angelica og opfatter selv sit værk som en reminder mere end en løftet pegefinger.
- Jeg synes, vi kan lære meget af den ældre generation, men de ældre kan også åbne op og lære noget om, hvad de unge går og laver, mener Angelica Inigo Jørgensen.
- Vi kan løfte og følge med sammen, siger hun.
- Hvad er det for en følelse, jeg vil have, læseren sidder tilbage med? Følelsen af at man skal være åben. At man siger, Åh, jeg skal have mere selvindsigt, være mere opmærksom., siger Angelica Jørgensen og slutter:
- Det kan godt lade sig gøre at være både offline og online.

At arbejde kreativt
Som nyuddannet tegneserietegner ligger jobbene ikke lige rundt om hjørnet; man skal selv være opsøgende, og Angelica Inigo Jørgensen er i fuld gang med at udbygge sit netværk.
- Jeg skal ud og være opsøgende og opsøge opgaverne, fortæller hun, men har allerede forskellige illustrationsopgaver til bøger.
- Jeg er så taknemmelig over, at vi kan blive uddannet til tegneserietegner i Danmark, siger Angelica, der under uddannelsen oplevede at lærerne på uddannelsen blev fløjet ind fra hele verden, fra blandt andet Disney og Cartoon Network. For hende har det, at gøre sin hobby til sit arbejde været en drøm, der nu er gået i opfyldelse.

 

Fakta:
Angelica Inigo Jørgensens grafiske roman kan foreløbig læses under
"O" på www.graphic-storrytelling.com
 

Angelica Ingio Jørgensen i sine forældres have i Langebæk, som har givet inspiration til en fiktiv have i værket "On/off", som er Angelicas afgangsprojekt fra The Animation Workshop.
Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar