Bøgen står i vatter, så nu skal den bare dækkes til med jord. Torben Dinesen holder træet, mens Anders Lydehøj skovler jord tilbage i hullet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Antonibakken har fået en Nordisk lund

I anledning af Foreningen Nordens hovedforenings 100-års jubilæum og Præstøafdelingens 75-års fødselsdag har den lokale afdeling taget initiativ til at påbegynde tilplantning af Antonihøjen med foreløbig 9 træer.

Præstø En af de sidste dage i det gamle år mødte formanden for Foreningen Nordens Præstøafdeling Torben Dinesen op på Antonibakken bag Aldi med sin hustru Linnet Dinesen samt foreningsmedlem Anders Lydehøj for i første omgang at plante ni træer og i anden omgang at fejre oprettelsen af den lille nordiske lund. Med undtagelse af valnødden, som stammer fra formandens egen have i Smidstrup, var de andre træer indkøbt i den lokale planteskole for godt tusinde kroner, som foreningen betaler.
- Vi synes i bestyrelsen, at det er vigtigt at markere både 100-årsjubilæet og 75-års fødselsdagen, og i forbindelse med førstnævnte har vi fået en opfordring fra hovedforeningen om at plante træer et sted i kommunen, for at der skal være et varigt minde, udtaler lokalformanden Torben Dinesen. 
- Foreningen Norden blev skabt på ryggen af første verdenskrig, og den har siden arbejdet for fred og godt naboskab samt mange andre vigtige ting og gjort et rigtig vigtigt stykke arbejde for kulturudveksling og udbytterig sameksistens. Det er vi både stole af og glade for, og derfor vil vi plante træer, der kan stå i de næste mange generationer, som et vidnesbyrd om et vigtigt år i Foreningen Nordens historie og til glæde og gavn for de folk, der får deres gang her på højen, fortsætter Torben Dinesen. 
- Her er jo en fuldstændig vidunderlig udsigt over byen med fjorden i baggrunden og Nysøs hovedbygning ovre bag træerne, og hvis nu der bliver sat en lille bænk og plantet lidt flere træer hen ad vejen, ja, så bliver det endnu en perle i den gamle købstad, smiler Torben Dinesen. 

Arealet er afmærket
Vordingborg Kommune havde forinden sørget for at markere et cirkulært område, hvor træerne skal fordeles med otte i periferien med ti meter imellem hvert og ét i midten. Selvfølgelig en bøg, der symboliserer Danmark. Det gør stilkegen nu også, men ellers udgøres træerne af almindelig vortebirk (Sverige og Finland), skovfyr (Norge) og sølvrøn (Island) samt en taks plus den føromtalte valnød og af nogle af træerne er der to, så der altså i alt er ni. 

Rutineret graver 
Heldigvis for den ældre formand er det menige Norden-medlem Anders Lydehøj mødt op tilsyneladende særdeles motiveret og i god gravetræning, så de ni huller bliver gravet i løbet af meget kort tid.
- Jeg har plantet et utal at træer gennem årene, så den her smule kan vi hurtigt få i jorden, smiler Anders Lydehøj, der i dagens anledning ifører sig nye arbejdshandsker. 
- Vi er heldige med vejret, for ganske vist er det hundekoldt, men der er ingen frost, og jorden er ikke særlig våd, så det hele spiller faktisk, og så kan man holde varmen, når man håndterer skovl og spade, siger Anders Lydehøj, der helt sikkert har kørekort til redskaberne.
Op ad formiddagen støder en snes Norden-medlemmer til, så den Nordiske Lund på Antonihøjen kan blive behørigt indviet med tale af formanden, oplæsning af noget af St. St. Blichers digt ”Skovplanteren” samt et rigt uddrag af den danske sangskat, hvor skov eller træer bliver nævnt heriblandt H.C. Andersens ”Hvor skoven dog er frisk og stor”. Det må siges at være meget passende, når nu digteren havde sin gang på Nysø, som kan ses i baggrunden fra den nye Nordiske Lund, i slutningen af 1830’erne og starten af 1840’erne. Dertil er fru Linnet Dinesen klar med æblegløgg, pebernødder og brunkager, så der kan siges: Tillykke med den Nordiske Lund og godt nytår.
 

Bøgen står i vatter, så nu skal den bare dækkes til med jord. Torben Dinesen holder træet, mens Anders Lydehøj skovler jord tilbage i hullet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Anders Lydehøj, Torben og Linnet Dinesen er klar til at plante den nye nordiske lund. Foto: Lise-Lotte Iuel

Selvgjort er velgjort – så er det første træ i jorden og har markeret centrum af lunden. I baggrunden til venstre Nysø og til højre Præstø Fjord. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar