• www.henriks-hvidevarer.dk

Arne Holdensen i hjemmet i Nyråd. På væggen bag ham hænger to masker - en fra hvert af hans besøg i Malawi. Foto: Michael Thønnings

Arne genså Malawi efter 40 års hjælpearbejde: - Stadig brug for hjælp

Vand, toiletforhold, og unge kvinders vilkår er blandt de ting, som Røde Kors hjælper med i Malawi. Arne Holdensen fra Nyråd var i sidste uge med en særlig delgation til det afrikanske land, som genså for første gang i 40 år.

Nyråd/Malawi En anordning med en plastikflaske, der har små huller i proppen og er spændt ud med snore, står foran den lille lerklinede bygning.
- Det er smart, ikke? Det er deres håndvask, fortæller Arne Holdensen fra Nyråd.
I sidste uge kom han hjem fra syv dage i Malawi, hvor han sammen med 13 andre danskere, var udsendt for Røde Kors, for at se hvordan hjælpearbejdet skrider frem i det afrikanske land.
Og ”håndvasken” er en forbedring af forholdene, ligesom den lerklinede hytte, der er lavet uden om et hul i jorden, der gør det ud for et toilet. Begge dele er blandt de ting, som dansk Røde Kors har hjulpet med i en af provinserne.
- De har efterhånden sådan et toilet til hver husstand, men den by vi besøgte har dog kun en brønd til 450 mennesker, fortæller Arne Holdensen.
Netop de sanitære forhold er noget, der har været fokus på i hjælpearbejdet.
- Vi har rigtig mange frivillige og i stedet for et smart powerpoint-show, hvor de fortæller om, hvad man skal gøre med hygiejne, så dansede de tingene, fortæller Arne Holdensen, der både observerede - og var med i - en danseoptræden, der handlede om, at man skal huske at vaske hænder fem gange, blandt andet før man skal spise, eller lave mad og efter toiletbesøg.
- Det handler jo om at gøre noget ved sygdomme og børnedødeligheden. Vi kan se at gennemsnitslevealderen er steget en del, siden jeg var der sidst, fortæller Aren Holdensen, der besøgte Malawi i 1979, da han som ung, var udsendt som formand for Ungdommens Røde Kors.

En gave til prinsen
Og netop ungdommen er noget, de har haft fokus på.
Blandt andet har man - i øvrigt som gave til Kronprins Frederik - bygget et ungdomscenter, hvor de unge kan komme og få hjælp og støtte, eller dyrke fritids- og idrætsaktiviteter.
- Eksempelvis spiller pigerne meget ”netball” - der er en form for basketball, mens drengene spiller fodbold. Der lærer de, at man godt kan gøre begge dele, fortæller Arne Holdensen, der også besøgte  et skolehjem for piger, som man havde måttet flytte, fordi det før lå for tæt på vejen.
- De fortalte, at der var 45 af pigerne, der var blevet gravide, fordi skolehjemmet lå tæt ved den vej, som mændene kom. Og når de var der, så forgreb de sig på dem. Derfor var deres sovesal flyttet længere væk, fortæller Arne Holdensen,´.
Derfor er der også en del arbejde med at ændre på den kultur, og skabe respekt for kvinderne. Sjovt nok var mange af landsbyerne i provinsen stort set kun  befolket af kvinder og områderne havde ofte en kvindelig ”chief” eller høvding, som bestemte, hvordan tingene skule foregå.
- Mændene er måske i marken, men mange tager også til Mozambique, der ligger uden om Malawi, hvor de arbejder i lange perioder, fordi der er flere muligheder, siger han.

Vand og lån
Der var dog muligheder i Malawi, og et nyt vandingsystem, som Røde Kors havde bygget fra en bjergkilde kunne nu levere frisk vand til omkring 50 landsbyer, ligesom man havde hjulpet med at oprette ”lånekasser” i nogle landsbyer, der hjalp kvinder med at spare op og låne penge til dem.
- Der var blandt andet en kvinde, vi talte med, der nu havde råd til at købe tre geder i stedet for en, og det betød meget, påpeger Arne Holdensen.
Hjælpen, der gives, er i øvrigt fokuseret så det primært er hjælp til selvhjælp, så man ikke bare giver penge ud. Meget foregår via lån, eller man hyrer lokal arbejdskraft.
Noget nødhjælp giver man dog direkte, efter man tidligere i år havde en større katastrofe, hvor flere landsbyer blev oversvømmet og måtte flyttes. Her byggede man særlige huse af træskelletter med plastikvægge, hvor det er meningen at beboerne selv skal genopbygge deres huse, på de fundamenter. 
I forhold til udviklingen, er der således sket noget, om end de steder Arne Holdensen besøgte, var andre, end de han havde været i for 40 år siden. Røde Kors hovedkvarter i Lilongwe, fik han dog genset.
- Det var sjovt for det kunne jeg genkende, siger han, og påpeger, at især byerne har udviklet sig og minder om byer vi er vant til, mens mange steder i provinserne virkelig er ”langt ude” og stadig har brug for hjælp.

Fakta
• Arne Holdensen fra Nyråd har via Røde Kors besøgt Malawi to gange - i 1979 og i 2019. Planen er, at han vil holde foredrag om projekterne.
• Malawi har 18 millioner borgere og rangerer som et af verdens ti fattigste lande, til trods for at de ikke har været ramt af krig og konflikt. De har dog været ramt af oversvømmelser og tørke.

Arne Holdensen i hjemmet i Nyråd. På væggen bag ham hænger to masker - en fra hvert af hans besøg i Malawi. Foto: Michael Thønnings

En kontrast: Et naboland er ved at få lagt fibernet ned gennem Malawi - graverarbejdet foregår med hakker og håndkraft. (Privatfoto)

Som en del af et projekt er kvinderne begyndt at sy genbrugelige menstrurationsbind, for at hjælpe de yngre kvinder og piger. (Privatfoto)

En vandhane ved en af toiletbygningerne. Der er meget fokus på hygiejne og der har hjulpet på levealderen i landet. (Privatfoto)

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar