Louise Midjord tester guldfolien af på julekortet. Det er dog især bogbinderiet hun brænder for. Foto: Michael Thønnings

Balletdanser genopliver gammelt boghåndværk

Passionen og det at lave noget man elsker, har været drivkræften for Louise Midjord, der efter en årrække som kongelig balletdanser, er blevet håndbogbinder med eget værksted på den gamle præstegård i Øster Egesborg, hvor hun netop er flyttet til.

Øster Egesborg - Det er i oplag på maksimum 100 bøger, dem jeg har lavet, men de skal syes og de bliver syet i hånden, fortæller Louise Midjord.
- Det skal være ordentligt. Man kan da også bare købe en limet med papirryg, hvis det bare er ord, man smider væk - en brugsgenstand - men de bøger jeg laver, betyder noget, siger hun.
For knapt et år siden, rykkede hun med familien til Øster Egesborg, hvor hun netop er kommet rigtig i gang med sit håndbogbinderværksted. Her laver hun unikke bøger, kunstbøger i små oplag, men også prægede julekort, æsker til smykkebutikker og håndindbunde menukort til sælrige  københavnske etablissementer.
Louise Midjord har nemlig genoplivet et gammelt håndværk som håndbogbinder. Bøger laves ellers ofte maskinelt, og de fleste bøger bliver tryk og limet på store selvkørende maskiner. Men Louise har bakset tonstunge falsepresser, blybogstavssættekasser, håndskærere samt prægnings- og foliemaskiner ind på de to værelser, der udgør værkstedet. Alle sammen er helt hånddrevne - og kræver et vist håndelag, for at styre.
- Der er jo ikke nogen uddannelse i det her. Man kan ikke længere uddanne sig som håndbogbinder. Men jeg kendte en inde i København og der var jeg i to år - i lære og herefter startede jeg mit eget, fortæller Louise Midjord, der havde værksted i Nyhavn i et par år.
- Men vi ville gerne ud og have lidt have - noget andet end de 15 kvadratmeter vi havde i rækkehuset i Valby, fortæller hun om flytningen til Øster Egesborg, hvor hun har sit værksted i privaten.

Rigtig glade
Hverken hun eller manden, Benjamin, kendte til Sydsjælland - andet end hendes forældres sommerhus på Møn - men de faldt plasdask for idyllen - den tidligere præstegård i Øster Egeborg.
- Vi har kigget rigtig mange steder på Sjælland, men det her var det helt rigtige, siger hun og påpeger at en anden ting der talte for Vordingborg, var Steinerskolen.
- Den er helt fantastisk og den er vi rigtig glade for. Vi føler også at der sker meget i området og der er mange der rykker hertil, siger Louise Midjord.

Dedikeret til dans
Det lå ellers ikke lige i kortene. Louise Midjord har således været kongelig balletdanser og fra hun var seks til hun var 40, var hun alene dedikeret til sin dans.
- Det var mit fokus, men man bliver pensioneret som danser, når man er 40 - og så skulle jeg finde på noget andet. Jeg har altid elsket bøger. Det taktile, eller at gå en tur i en antikvariat. Bøger har altid betydet meget, siger hun om sit karriereskift.
Hun er dog stadig - af og til - inde som freelance til nogle roller af karakterrollerne på den store balletscene.
- Og jeg laver også noget performance - blandt andet sammen med Morblod (kunstnerduo, som hu også har lavet bøger for, red.) så jeg får udlevet lysten til at optræde af og til, siger hun.

Samler på papir
Men de er faldet godt til i det sydsjællandske - hele familien, og virksomheden - bogbinderiet og forlaget - er kommet godt i gang.
Her har været flere kunstbogsudgivelser og tanken er også at hjælpe folk med indbindinger af yndlingsbogen, så den bliver flottere og holder bedre.
- Vi har faktisk haft et par stykker forbi - også lokale - der har skullet have indbundet bøger. Så hjælpere jeg dem med at se på indbindingspapiret, pap og hvordan det skal se ud, siger hun.
Hun viser stykker med antikt papir i svungne linier frem.
- Jeg samler på papir og har købt en del op. Det kan være på auktioner eller gennem netværk i branchen. Meget af det her er håndlavet, siger hun inden hun  viser en smykkeæske.
- Den skal være helt præcis, så den har jeg slebet på noget tid, siger hun.
- Jeg er perfektionist. Jeg synes aldrig det bliver perfekt, så det er konstant selvforbedring, siger hun og påpeger at det var det samme, med balletten, hvor man hver dag trænede det samme.
Nu er hun i gang med at præge julekort for et advokatfirma, og det er sådanne opgaver, der giver smør på brødet.
- Jeg har noget pension med fra min dansekarriere, og jeg har hele tiden vidst, at det tager tid at starte op. Men det går meget godt og kunderne er her, siger hun og understreger at hun ikke er bange for at have give sig i kast med det trykte medie - papir og bøger - som i nogen øjne virker gammeldags.
- Det er på vej tilbage. Det handler om kvalitet og bæredygtighed - at folk vil have noget ordentligt og noget der holder. Man ser også de store forlag gør mere ud af deres udgivelser. Det skal være mere specielt. Folk vil gerne have det gamle håndbværk, siger hun.

Der er åbent værksted på Præstetoften 2 den 17. december fra 14 til 18.

 

Fakta
• Louise Midjords håndbogbinderi ligger på Præstetoften 2, i Øster Egesborg.
• Den 17. december fra 14 til 18, holder hun åbent hus, hvor man kan kigge forbi og se hvad hun laver og få en snak.
• Man kan læse mere på www.luiluicph.com

Louise Midjord tester guldfolien af på julekortet. Det er dog især bogbinderiet hun brænder for. Foto: Michael Thønnings

De gamle bly-bogstaver bruges til at præge tekst i kort og bøger. Foto: Michael Thønnings

En æske, bøger og papirer til at binde ind, er blandt de ting som man skal kunne lave og bruge når man er håndbogbinder. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar