Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
De kittelklædte og kløgtige elever er fra venstre: Karoline Bastkjær Hansen, Emilie Overgaard Jeppesen, Line Kofod Egestad og Samantha Racheal Hardy. Foto: Brian Romberg.

Biotek’ere besøgte ny Novo-uddannelse

Naturvidenskabelige gymnasieelever har netop været på virksomhedsbesøg hos Novo Nordisk i Kalundborg - verdens største insulin-producent - for at høre om den nye diplomingeniøruddannelse, som starter i år og udbydes af University College Sjælland. Vi har talt med fire af de elever, som var af sted og har fået inspiration til videre studier.

 

- Det var vildt. Det lignede en IKEA. De har lavet løbestier, og deres område svarer til 140 fodboldbaner. En lille by i sig selv med vejnavne, beretter fire 18-årige 3.g’ere som går på Vordingborg Gymnasium. 

De hedder Emilie Overgaard Jeppesen, Karoline Bastkjær Hansen, Samantha Racheal Hardy og Line Kofod Egestad og har som del af deres studieretning faget Bioteknologi på højniveau. 

I sidste uge var en håndfuld af gymnasiets naturvidenskabelige klasser på virksomhedsbesøg hos Novo Nordisk i Kalundborg for at få hovederne fyldt med information om et hav af ingeniør-stillinger og -uddannelser. 

For de fire biotek-piger og deres hold var det helt store interessepunkt den spritnye diplom-ingeniøruddannelse i bioteknologi på 3,5 år, som starter 1. september i år. 

Det er University College Sjælland (UCSJ), der udbyder den nye Kalundborg-uddannelse, hvis domicil lige nu ved at blive bygget. Indtil videre bliver studerende derfor vist rundt på de virksomheder i Kalundborg, som samarbejder med diplomingeniøruddannelsen, herunder Novo-koncernens egne virksomheder såsom Novozymes. 

- Jeg synes, turen har vist en hel masse om, hvilke konkrete jobs, det kan føre til, når man bliver ingeniør. Det har været fedt at høre om og at snakke med folk om, hvad de laver, siger Line Egestad fra Stege. 

 

En milliard ekstra svin

Gennem en hel dag fik biotek-eleverne indsigt i processerne bag produktionen af eksempelvis insulin - ført an af diplomingeniører. 

- Vi har haft en hel del om insulin og sukkersyge i skolen, så det var fedt at se i virkeligheden og hvor stor en spiller Danmark er. Det var spændende at høre om, hvordan det blev lavet. Ét er at læse om det i bøgerne - noget helt andet er at se produktionen og opleve det tæt på, siger Line Egestad og fortsætter:

- Deres lager holdt kun til én uge. Det siger noget om, hvor mange, der bruger det. 

- Det var sindssyge mængder, der bliver produceret, tilføjer Emilie Jeppesen fra Neder Vindinge. 

- Over halvdelen af verdens insulin-medicin står Novo Nordisk i Kalundborg for og er verdens største insulin-fabrik. Det er så sindssygt, lyder det fra Samantha Hardy.

Uden at blive for tekniske forklarer eleverne, at man førhen brugte insulin fra grise. 

I dag producerer man insulin i kæmpe mængder ved hjælp af gensplejsede gærceller, som får tilsat et menneskeligt insulin-gen.  

- Det var en milliard flere svin årligt, man skulle bruge, hvis man stadig skulle bruge insulinen fra svin som tidligere og kunne dække det nuværende insulin-behov, fortæller biotek’erne, som især bed også mærke i, at antallet af diabetikere er så hastigt stigende, at ti procent af verdens befolkning i år 2040 vil have diabetes. Novo Nordisk i Kalundborg står for over halvdelen af verdens insulin-produktion. 

 

Der er tænkt på det hele 

- Jeg kunne godt overveje enten dén eller en lignende uddannelse. Hele byen har taget imod uddannelsen og gjort noget for at samarbejde med den om praktikpladser, så man får foden indenfor. Det er et virkelig godt, skræddersyet tilbud, hvor de har tænkt på det hele, siger Line Egestad. 

Karoline Hansen fra Vordingborg vil gerne læse Medicin, men biotek-uddannelsen trækker også.

- Jeg nåede at blive helt i tvivl om, hvad jeg skal, for jeg fik helt vildt meget lyst til at læse på deres nye uddannelse, siger hun. 

- Jeg vil gerne læse medicin. Men på Novos uddannelse får man indblik i udvikling af medicinen, inden den kommer videre ud. Man har fingeren på pulsen med medicin-udviklingen på en anden måde, vurderer Samantha Hardy. 

Emilie Jeppesen er dog afklaret. 

- Jeg er fast besluttet på at søge ind til sommer. Det åbner en hel masse forskellige døre. Jeg tager også derind til åbent hus for at høre mere om det. 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Æblernes dag i...
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
Kommende arrangementer
22.
Okt
Hotdogs og Højmesse Køng Menighedsråd
22.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
22.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
24.
Okt
Borgermøde Lokalrådet for Kastrup, Ndr. Vindinge og Næs
24.
Okt
Meditationsgudstjenester Vordingborg Kirke
25.
Okt
RaketVækst Vordingborg Erhverv
25.
Okt
Generalforsamling Mern og Øster Egesborg Sognes Lokalråd
25.
Okt
Foredrag - mød Daniel, der kom som flygtning til Danmark for 7 år siden Køng Menighedsråd
25.
Okt
Generalforsamling Stensved og omegn Lokalråd
25.
Okt
Tove Ditlevsens hjerte KulturArkaden