Eksempel på et bihotel, som Middelalderhaven i Stege laver dem. Fotos: Mette Neerup

Bisnak, bihotel og biodiversitet…

Jens Refstrup fra Middelalderhaven i Stege skulle have fortalt om bier, bihoteler og biodiversitet på Møns museum den 12 marts. Som alt andet blev foredraget  i første omgang aflyst. Vi har i stedet taget en snak med ham om samme emne.

Møn Jens Refstrup fandt interesse for de vilde bier, da han startede som frivillig i Middelalderhaven, da der blev stillet et insekthotel op. 
- Jeg tænkte først, et insekthotel...ja, ja! Men så flyttede en murerbi ind i hotellet og det vakte min interesse. Jeg blev simpelthen nødt til at vide mere om den, fortæller Jens, der igennem sin læsning om murerbien fandt ud af, at lige præcis murerbien er vigtig for bestøvning af rapsmarker og at denne bestøvning bliver forhindret, når rapsfrø bliver bejdset med neonikotinider, der er en insektgift. Hjemme etablerede Jens et bihotel i forvisning om at nu ville en murerbi lægge sine æg der. Murerbien valgte i første omgang hotellet fra og fandt selv et lille bolthul i garagevæggen. Murerbien bygger reder af ler af jord og spyt. I hullet gnider den en blanding af nektar og pollen af, som skal fungere som madpakke for den bilarve, der efter et stykke tid klækkes af det æg, som bien har lagt. Hullet proppes til så ægget er beskyttet og sådan fortsætter processen. - Bien fyldte tre gange med yngel og da murerbien er stedfast, var der efterhånden rigtig mange bier i min have, fortsætter Jens, der imødekom de mange biers behov for ynglepladser og derfor opsatte bihoteller af bambusrør, så det nu nærmer sig et hotelkompleks med 150 rør.

Arter har egne strategier
Ligesom murerbien er en enlig bi, der bygger egen rede, er også jordbien, uldbien og havemaskebien redebyggere. Der findes op mod 292 arter af vilde bier i Danmark med hver deres særegenhed.
De fire nævnte bier har også hver deres strategi for yngelpleje. Jordbien, der bygger rede under jorden, kreerer en slags bibrød, der er formet som en trebenet jydepotte, for at undgå at “madpakken” til larven, går til af fugtighed. Den store uldbi gnaver pels af planter som eksempelvis lammeøre, som den forer reden med og havemaskebien, forsegler med sin penselformede tunge indersiden af en plantestængel med en cellofanlignende substans.

Pænhed kan være dødelig
Hvis man gerne vil hjælpe de vilde bier på vej og hylde biodiversitet også i vores haver, har Jens nogle gode råd. - Vores haver er de nye oaser. Vi haveejere forvalter størstedelen af Danmarks natur, siger Jens og hentyder til at bier og andre insekter har det svært i det opdyrkede landbrugsland, hvor selv levende hegn og grøftekanter bliver trimmet. 
- Vi skal huske på at pænhed kan være lig med død, fortsætter Jens og opfordrer dermed til, at haveejerne ikke skal gå så meget op i netop pænhed, men i højere grad lade ukrudtet stå. 
- Lad forårs-ukrudt  som eksempelvis vorterod være til de tidlige bier. Det forsvinder alligevel af sig selv til juni, siger Jens og tilføjer at afblomstrede stauder er fortrinlige bo for visse bier. De kan fint klippes ned og strøes ved kompostbunken. 
- En brændeklods kan også være hjemsted for bier og det er tydeligt at se, om der bor sådan en, da der vil være enten jord- eller savsmuldspropper i enderne, siger Jens og appellerer til at man pænt lægger den til side istedet for at putte den i brændeovnen.

En tur i Middelalderhaven
Hvis man vil have inspiration til, hvordan man kan bygge et bihotel, kan man altid gå en tur ned til Middelalderhaven på kirkepladsen 1 i Stege. Her er også mulighed for at snakke med de frivillige eller købe et færdiglavet hotel. I marts er der åbent hver mandag formiddag. 
Hvordan kan min have blive hjemsted for flere insekter? Århus universitet har lavet et scorekort, hvor man kan krydse af og se, hvor højt man scorer i biodiversitet. Hele 27 parametre afgør, hvor højt din have scorer. Lige fra brug af kunstgødning, antallet af insektbestøvede buske, areal udlagt til blomstereng og meget mere. 
- Planen er jo at folk skal plages med mit foredrag på et tidspunkt og her vil jeg blandt andet udlevere scorekortet, så folk selv kan se, hvor godt de er med, fortæller Jens og afslutter med at sige at det ikke varer længe før de første bier er på vingerne med den milde vinter vi har haft.

    

Eksempel på et bihotel, som Middelalderhaven i Stege laver dem. Fotos: Mette Neerup

Den gule Vorterod er en tidlig forårsblomst. Den ligner en lille sol, når den springer helt ud.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar