• www.henriks-hvidevarer.dk

Billedhuggeren Stinne Teglhus fortæller om ideen bag mindestenen. Foto: Ulrik Jensen

Bogø fik sin mindesten for løskøbelsen

Sten med sten på markerer Bogøs løskøbelse, der blev fejret i weekenden.

Bogø Flagene var hejst overalt, og med opbakning fra mange involverede parter blev 250-året for Bogøs ”løskøbelse” behørigt fejret med forskellige arrangementer fordelt over det meste af øen. Plakater med omtale af de enkelte arrangementer var hængt op i lygtepælene, som var plastret til som i en valgkamp.
Oven i det hele fik Bogø også sin egen mindesten, som blev afsløret ved en højtidelighed lørdag formiddag, hvor mange folk var af huse for at deltage i begivenheden.
Stenen er placeret ved nedkørslen til havnen, hvor færgen sejler over til Stubbekøbing.
Det er billedhuggeren Stinne Teglhus, næstformand i Dansk Billedhuggersamfund, som har påtaget sig opgaven med at skabe en mindesten til Bogø, og lige til det sidste havde hun og hendes hjælpere travlt med lægge sidste hånd på værket.
Stinne Teglhus, der er bosiddende i Hirtshals, har været indlogeret på Bogø den sidste uges tid for at færdiggøre sit projekt.
- Opgaven har været lagt ud til alle medlemmer af Billedhuggersamfundet, og jeg er glad for, at det blev min ide, som blev valgt. Normalt arbejder jeg i granit og bronze, men der er grænser for, hvor meget man kan nå at hugge i sten på en uge. Projektet har derfor været at tilføje frem for at skulle hugge i sten.
- Jeg fik ideen om at tage udgangspunkt i den store sten, som kom til syne, da den store vej til Farøbroen blev anlagt for omkring 30 år siden. Stenen har været gemt i et stort buskads, men er nu kommet frem og til ære og værdighed. Bogø er jo kendt for et rigt foreningsliv, og derfor fik jeg ideen til at hver forening skulle levere deres egen sten til opsætning på den store sten, lød det fra den jyske billedhugger.
- Stenene slynger sig omkring den store sten og synliggør den vifte af tilbud, som øens mange foreninger har.  Jeg har påsat 50 sten, fra alle de foreninger, som har taget i mod tilbuddet om at være med, og faktisk er der vist endnu flere foreninger på Bogø. Samtidig er stenen et symbol på selvstændighed, frihed og sammenhold og markerer den historiske begivenhed, da Bogøs forfædre købte sig fri af kongens krongods, understregede Stinne Teglhus.
Den officielle afsløring af mindestenen blev foretaget af viceborgmester Else Marie Sørensen (SF), som i en munter tale blandt andet fortalte om, dengang man på kommunen havde modtaget ansøgningen om tilskud til ”løsrivelses-stenen” og i første omgang havde troet, at det havde noget at gøre med kommunesammenlægningen, som jo ikke ligefrem dengang var noget, der faldt i alle Møn- og Bogøboeres smag. 
Et talstærkt publikum var mødt frem til afsløringen, og blandt mange var der en vis bekymring for, om nu de mange små sten kunne blive siddende på den store sten.
Stinne Teglhus forsikrede, at stenen godt nok ikke skulle bruges til klatrevæg, men at det hele nok skulle holde. Det er boret huller til alle sten, og hver sten er påsat med 14 mm gevindstænger og har i tilgift fået en meget kraftig lim. 
Mindestenen står som et varigt, fremtidigt vartegn for en begivenhed, som blev fejret over en hel weekend  i skovpavillonen, i forsamlingshuset, på kostskolen, i Brugsen, i kirken, i møllen  og så videre med koncert, historisk revy, løskøbelsesfest, udstilling, jubilæumshæfte, gudstjeneste med mere.

Billedhuggeren Stinne Teglhus fortæller om ideen bag mindestenen. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar