Boulevarden klar til bulldozeren

I forbindelse med etableringen af Ny Næstvedvej i Vordingborg skal tre huse rives ned. Nu flytter beboerne i det sidste af de berørte huse ud. De fortæller her om de menneskelige omkostninger ved eksproprieringen. På lørdag holder de åbent hus og loppemarked.

 

 

I denne uge flytter beboerne  på Boulevarden 11. Dermed tømmes det sidste af de tre huse, som skal rives ned for at give plads til omlægningen af Næstvedvej.

Huset på Næstvedvej 4 er allerede revet ned for at give plads til en parkeringsplads til naboejendommen Øernes Revision i nummer 2, og i løbet af efteråret bliver de to huse på henholdsvis Boulevarden 9 og 11 jævnet med jorden. 

Vi mødte Jannie W. Nielsen i Boulevarden 11 til en snak om, hvordan det har været at leve med en ekspropriation hængende over hovedet, og hun lægger ikke skjul på, at det har været en følelsesmæssig voldsom oplevelse.

- Folk siger: ”Nå, ja, I har vel fået en god pris for huset.” Men det handler overhovedet ikke om økonomi, fortæller Jannie Nielsen, der har boet 26 år i huset og havde troet, at hun skulle bo her til den dag, hun dør. 

Når hun går tur i sin have vækker planterne minder:

- Dén her Hortensia fik jeg i mors dags gave af min mor for 25 år siden, fortæller hun og har gennem årene glædet sig over, hvordan busken bare har vokset sig større og større.

- Og sådan er det med det hele.

- Jeg ville ikke have haft noget imod at sælge til en familie, der ville kunne få glæde af det, jeg har haft, fortæller hun, men udsigten til at huset helt forsvinder er næsten ubærlig.

- Der forsvinder noget af min og børnenes historie - og byens historie, forklarer hun.

 

Den menneskelige pris

Jannie W. Nielsen og hendes mand Jan Nielsen har gennem årene istandsat og moderniseret huset, så det efterhånden var blevet præcist som de ønskede sig det.

De penge, de fik ind, ved at sælge til kommunen, har ikke gjort det muligt at købe et tilsvarende hus på Sydsjælland. 

- Jeg havde et lækkert sommerhus på Marielyst. Det måtte vi sælge for at få råd til at købe noget nyt at bo i, fortæller Jannie W. Nielsen. Også sommerhuset var de lige blevet færdige med at modernisere.

Processen på tre år nu har været hård, lige fra de gennem Sydsjællands Tidende erfarede, at kommunen havde planer om, at deres hjem skulle rives ned, til de i dag har pakket alle ejendele ned og er klar til at flytte.

- Det har været nogle seje år. Det har nogle menneskelige omkostninger. Det har en pris, siger Jannie Nielsen, der dog udtaler sig meget rosende om kommunens medarbejdere, som hun synes har været både forstående og hjælpsomme.

- Jeg har kunnet ringe på alle tider af døgnet, siger Jannie W. Nielsen taknemmeligt.

- Det betød meget.

 

Det er mit valg

31. juli afleverer parret Nielsen nøglerne til Boulevarden 11 til kommunen og flytter ind i deres nye hjem i Nyråd. Her har de købt et dødsbo, som de gennem de sidste to år har brugt al ledig tid på at renovere helt fra bunden.

- Jan tillod sig lige at holde fri 1. juledag sidste år, ellers har vi kun spist aftensmad sammen, siger Jannie Nielsen.

Selvom det nye hus endnu mangler et par måneders arbejde før det er helt klar, så glæder hun sig til at flytte ind. Også selvom det i begyndelsen bliver uden el, varmt vand og komfur.

- Jeg glæder mig til at komme ud i det nye hus, men jeg hader tanken om at det gamle forsvinder, siger hun og slutter:

- Jeg har sagt til min søn, at hvis jeg som gammel siger, at jeg vil bo i mit hus, og jeg er ved mine fulde fem, så er det MIT valg. Det skal han respektere. Det andet tager livet af folk.

 

Fakta

• Lørdag 30. juli klokken 10-13 holder ægteparret Nielsen åbent hus og loppemarked på Boulevarden 11. Her sælger de ud af de møbler og nips, de ikke har plads til i deres nye hus, og samtidig er man velkommen til bare at kigge indenfor i de nu tomme stuer, og se huset, inden det forsvinder for altid.

 
Tema: 
Ny Næstvedvej
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar