Brænder for hurtige biler

Tommy Brix er vild med at køre stærkt i bil. Derfor har han investeret i en bil, der kan køre rally. På kun to år er den lokale kører kommet blandt de bedste i sin klasse.

 

Tommy Brix fra Lundby var i mange år tilskuer, når der blev kørt rally i og omkring Nykøbing Falster.
- Bare det var mig, tænkte han, men så en dag var den helt rette bil til salg og han sprang til. Gennem NFMSklubben (Nykøbing Falster Motorsport) fik han kontakt til Jesper Andersen, der i dag er hans makker - eller co-driver, som det hedder indenfor motorsporten. Det er ham, der læser kortet med banen og fortæller køreren - Tommy Brix - hvad der venter forude og præcis, hvordan han skal køre.
- Jeg er meget, meget glad for, at Jesper sidder ved min side. Uden ham var jeg ikke nået dertil, hvor jeg er, siger Tommy Brix, der kun har kørt rally i to år, men allerede sidste år kørte sig til en tredie plads ved Østmesterskaberne samt vandt klubbens pokal som ”Årets kører”, fordi hankørte godt det år og gjorde sig positivt bemærket udenfor klubregi.

 

Pulsen stiger
Det var dog lige før, de tomakkere ikke kom til at køre sammen.
- Jesper sagde nej først, fortæller Tommy Brix, der dog fik overtalt Jesper, da han lidt senere ringede ham op med ordene:
- Du må ikke sige nej.
De to rallykørere griner og Jesper fortæller, at han derefter indvilligede i at hjælpe Tommy en enkelt gang. Men nu har de to kørt sammen i to år, og ingen af dem har planer om at stoppe. Og slet ikke her om foråret, hvor årets første løb bliver kørt.
- Pulsen begynder at dunke. Man brænder efter at komme ud og brænde noget gummi af, fortæller Tommy Brix.

 

Store ambitioner
For Tommy Brix og Jesper Andersen er ambitionen i 2017 at nå en 2. plads i Østmesterskaberne. Men placeringen er ikke kun et udslag af kørerens dygtighed, flid og held. I motorsport er udstyret af enorm vigtighed. Og lad det bare være sagt én gang for alle: Motorsport er en dyr sport. Derfor er Tommys vinderchancer tæt knyttet til, hvor mange sponsorer, han har.
- For at komme bare ét trin højere op på podiet, skal man regne med at skulle investere halvdelen af bilens værdi oveni, forklarer Jesper Andersen. Tommy Brix’ bil er en Peugeot 106 med en 1600 kubiks motor. Makkerparret håber især at få råd til nogle lidt bedre dæk, end dem, bilen har i øjeblikket.
- Vi kan ikke hente mere på bilen. Det er dækkende der skal afgøre det, siger Jesper og forklarer at de bedre dæk kan betyde at bilen kan vente 30 meter med at bremse før et sving og accellererer bedre.
- For 100.000 kan vi måske få en bil, der kan køre DM, mener Tommy Brix, der naturligvis gerne vil deltage i Danmarks absolut største løb.

 

Rallytyper og løb
Der er ikke noget sted i Vordingborg kommune, hvor man kan dyrke rallysport, så Tommy Brix må tilo Nykøbing Falster for at træne.
Som rallykører starter man med det, der hedder manøvrekørsel for at lære bilen godt at kende. Her kører man zig-zag kørsel mellem kegler og bremser med håndbremsen og lignende. Derefter kan man stille op i klubrally og senere Rallysprint, som er der Tommy Brix kører nu. Her handler det om at køre stærkt - også igennem svingene. Begge konkurrencer foregår på almindelige veje, som i anledning af løbet er blevet spærret af efter tilladelse fra beboerne og politiet. På ruterne står desuden masser af sikkerhedsfolk for at holde publikum væk fra banen.
Forskellen på de to er, at man til Klubrally får udleveret et kort over ruten, og så bliver man sendt af sted. Desuden bærer kørerne hjelme.
Til Rallysprint er sikkerheden endnu større. Kørerne har brandsikre dragter på udover hjelmen og sidder nærmest i et bur insde i bilen. Desuden får de mulighed for at køre ruten igennem to til tre gange inden løbstart - med kort. Alle biler kører med cirka 20 kilometer i timen i én lang række.
Hvert løb består af fire gennemkørsler af banen. To den ene vej og to den modsatte vej.
Der er tre til fire løb om året, og først efter det sidste tælles de point sammen, man har fået ved at køre de forrige løb, og årets vinder findes. Der konkurreres separat på Sjælland og øerne i et østmesterskab og i Jylland og på Fyn i et vestmesterskab.
I følge Tommy Brix er der et sted mellem 50 og 60 biler, der kører konkurrencer i Østdanmark - og blandt dem er det Tommy har kørt sig til en tredieplads.

 

Det sociale tæller
Tommy Brix lægger ikke skjul på, at han kører rally for at vinde, men der er alligevel meget mere i sporten end det.
- Vi kører selvfølgelig mod de andre, men vi kører også mod os selv, siger han.
- Det er en kombination af at man møder gode venner og hygger sig og samtidig gerne vil gøre det bedre end sidst.

 

Fakta

• Der køres rally sprint 13. april i Frederikssund samt Påskerally i og omkring Nykøbing Falster 2. påskedag. For ruter se www.nfms.dk.

 

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar