• www.henriks-hvidevarer.dk

Mogens Larsen, boghandler i Vordingborg, er glad for mad og derfor også for kogebøger. Nu fylder han 60 år og boghandelen byder i den anledning på lidt godt til ganen og en konkurrence. Foto: Mille Holst

Brugsuddeler blev boghandler

Boghandler Mogens Larsen i Vordingborg fylder 60 år, og det fejres i forretningen 19. juni. Vi har mødt fødselaren til en snak om et langt liv, der både privat og arbejdsmæssigt er klar til mange år endnu.

60 år I 35 år var Mogens Larsen brugsuddeler i FDB og han havde egentlig ikke overvejet at blive noget andet. Men to væbnede røverier indenfor 14 dage satte tankerne igang. I første omgang sagde han sit job op og blev istedet souschef i Superbrugsen.
- Det gav plusser på familiekontoen, men ikke på bankkontoen, fortæller Mogens Larsen, der dog efter nogle år i denne stilling blev spurgt om ikke han unne tænke sig at få egen butik igen og blive  uddeler.
- Nej, så ville jeg hellere være selvstændig, fortæller Mogens Larsen, der dermed i 2015 sagde sit job op for istedet at overtage boghandelen i Hårlev på Stevns. 
Det var altså ikke en passion for bøger, men snarere købmandskabet, der fik ham til at åbne egen butik, og dén beslutning har han på intet tidspunkt fortrudt siden.
- Følelsen, når man låser sig ind i sin egen butik om morgenen, det er unikt, siger han og nyder dagligt, at han ikke skal stå skoleret overfor nogen højere oppe i hierarkiet.
I august 2013 overtog Mogens Larsen Willerups boghandel i Vordingborg - en butik, han ikke lægger skjul på, at han længe havde i kikkerten.
- I Vordingborg var der leben udenfor, fortæller Mogens Larsen, der meget hurtigt involverede sig i byudviklingen gennem handelsforeningen.
- Jeg havde nok ikke set mig selv få den store indflydelse og de mange arbejdsopgaver  gennem handelsforeningen og med at forme den nye handelsforening, fortæller Mogens Larsen og fortsætter:
- Det har været et langt og sejt træk, der har taget meget tid.

Et fristed på Svinø
For to år siden købte Mogens Larsen et sommerhus på Svinø. Her tilbringer han cirka halvdelen af året sammen med sin kæreste, som han i den anden halvdel af året bor sammen med i Nykøbing Falster.
- Sommerhuset er et totalt fristed at komme ud til, fortæller han. Her tanker han op eller løber en tur.
- Det kan man godt nok ikke se på min figur, siger han med et smil, men erkender, at figuren måske mere skyldes hans glæde ved mad og madlavning fremfor for få løbeture.
- Jeg nyder også at komme i Skjold Burne og smage og høre om vin, siger Mogens Larsen.

En sut og en ny kaffekop
Mogens Larsen har to børn på henholdsvis 29 og 27 år.
- Og jeg blev morfar og farfar med seks ugers mellemrum. Det var en stor gave, siger han og fortæller, hvordan børnene fortalte ham, at han skulle være bedstefar:
- Efter jeg blev skilt for syv år siden, har vi samlet mine unger og min kærestes unger og lavet konfekt. Sådan en dag fik jeg en lille sort pose og indeni lå der en sut. 
Efter en masse glædestårer og knus fortsatte konfektdagen som den plejer, lige indtil de kom til kaffen. Her serverede Mogens Larsens søn kaffen til sin far i et nyt krus, hvorpå der stod ”Farfar”.
Det er nu to år siden, de to børn blev født og en tredie er på vej, fortæller Mogens Larsen glad.

Har sikret fremtiden
- Min mor faldt væk, da hun var 60 år, siger Mogens Larsen, og lægger ikke skjul på, at det sætter gang i eftertænksomheden. Alligevel er han ikke bekymret for at få et lige så kort liv som sin mor. I 2013, kort tid før Mogens Larsen skulle åbne sin butik i Vordingborg, faldt han om med hjertestop og gennemgik tre måneder senere en stor hjerteoperation, hvor han fik indopereret en ny hjerteklap.
Ventetiden brugte han på at tale med sine børn om, hvad der skulle ske med ham, hvis han skulle gå hen og dø.
- Det var svært, indrømmer han.
- Hvad skal der ske med mig? Skal jeg brændes og smides i Nordhavnen?
Men det sværeste var egentlig at tage snakken om, hvad der skal ske med en, når man dør, på et tidspunkt, hvor han ikke følte sig syg.
Idag er hjerteoperationen fortid og Mogens Larsen ser frem til at blive 60 - og forhåbentlig mange år endnu. Han har nemlig umiddelbart ingen planer om, at stoppe på arbejdsmarkedet.
- Jeg trives i det her og vil gøre alt for at mine medarbejdere også trives fremover, siger han.
- Jeg ser ikke mig selv sælge butikken indenfor kort tid, siger han og har tværtimod ideer til, hvordan det at drive boghandel kan udvikles i fremtiden.
- Vi skal på kædeplan tænke på, hvad vi kan have i en boghandel.
- Det bliver da godt at gå på pension en dag, men vi har nogle økonomiske ”hindringer”, vi skal have styr på, inden vi kan indfri vores drømme.

Fakta
• Tirsdag 19. juni klokken 14-16 fejrer medarbejderne i Bog & idé i Vordingborg chef Mogens Larsens 60 års fødselsdag med lidt til ganen og konkurrence. Alle er velkomne.

Mogens Larsen, boghandler i Vordingborg, er glad for mad og derfor også for kogebøger. Nu fylder han 60 år og boghandelen byder i den anledning på lidt godt til ganen og en konkurrence. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar