Der er fuldt hus i festteltet i præstegårdshaven ved den store sommerfest i Mern lørdag aften. Foto: Lise-Lotte Iuel

Byfest i Mern

Det er præsten i Mern, Alex Mark Knudsen, der hvert år beredvilligt stiller sin store gamle præstegårdshave til rådighed for den årlige byfest i Mern.

Mern Efter en lørdag med loppestande i hele byen drog borgerne fra Mern og nærmeste opland mod præstegården i selve byen, hvor et kæmpe festtelt var stillet op i haven. Godt halvandet hundrede mennesker havde meldt sig til spisning og efterfølgende dans med levende musik fra de lokale Præstømusikere ReSound Hitband, og interessen for festen har været så stor, at man har været nødt til at afvise de sidste. 

Frivillige hænder 
Det er flere foreninger i lokalmiljøet, der går sammen om at afholde den efterhånden ti år gamle tradition, og der skal mange frivillige hænder til for at stable så stort et arrangement på benene. 
- Det er først og fremmest lokalrådet, menighedsrådet og Mern Veteranklub, der står i spidsen for byfesten, så det er klart, det kræver et stort koordineringsarbejde, fortæller medlem af lokalrådet K. P. Nielsen. I øvrigt har vi som så mange andre små samfund her på Sydsjælland et righoldigt foreningsliv, så der er tradition for, at vi flere gange i løbet af året yder en ekstra indsats for at bevare og øge sammenholdet i byen, fortsætter K. P. Nilsen. 

Lang stegetid
To mænd har på vegne af Den Lokale Gårdbutik lige udenfor Mern været i gang siden tidlig formiddag med to store grill, hvor flæskestege, skinker og grisehoveder efter mange timer over gløderne ligger klar til udskæring, så snart der er budt velkommen og sagt værs’god. 
- Grisehovederne er mest til pynt, men ellers skulle der nu være mad nok til alle, siger slagter Jens Sommer, der hen over sommeren tager ud til arrangementer, hvor mange mennesker skal bespises. 
- Vi hygger os med det, så selvom det er lange dage på omkring tolv timer ved grillen og udskæringsbordet, gør det ikke så meget, når man synes, det er sjovt, tilføjer makkeren Dennis Svane. 
Men det er selvfølgelig ikke kød alene, der udgør festmenuen, og kokken fra ungeinstitutionen Startskuddet har været i gang med salaterne og selvfølgelig fået hjælp fra de unge mennesker, der har tilknytning til stedet. 
- Tidligere lavede vi selv alt tilbehøret, siger én af kvinderne ved salatbordet Lisbeth Mauritzen, men i år har vi haft hjælp udefra til de fire forskellige salater plus kartoffelsalat og brød, så det har været lidt nemmere for os denne gang. 

Et godt formål
Ved udskænkningsbordet er der også aktive kvinder fra Mern Veteranklub, der langer drikkevarer over disken i en lind strøm, og de er rappe på fingrene og vandt til at arbejde sammen i tilsvarende situationer. 
- Vi er med rigtig mange steder for at skaffe penge til MUIF – Merns Ungdoms- og Idrætsforening, så vi har deltaget i det såkaldte Balletræf, på tirsdagsmarkederne i Stege om sommeren og på Vilde Vulkaner i Vordingborg. Det gør ikke noget at lægge nogle fritimer i arrangementerne, når overskuddet går til et godt formål, og det gør det her. Vi har virkelig en velfungerende idrætsforening – især, hvad fodbold angår, siger Susanne Nielsen og tilføjer, at veteranbegrebet ikke har noget med hverken biler, soldater eller toge at gøre, men at det handler om veteraner udi fodbold. Altså spillere, der er lidt til års. Deraf navnet på foreningen. 
Formanden for lokalrådet Pia Petersen, der er i gang med sit andet år på posten, bestiger en mælkekasse og byder velkommen på arrangørernes vegne, og så er der elles lagt op til en hyggelig aften med naboer, genboer og andet godtfolk fra Mern og nærmeste omegn.

Der er fuldt hus i festteltet i præstegårdshaven ved den store sommerfest i Mern lørdag aften. Foto: Lise-Lotte Iuel

Dennis Svane og Jens Sommer fra Din Lokale Gårdbutik har været i gang hele dagen og er klar til at servere flæskesteg og skinke – og et lille stykke grisehoved, hvis nogen er fristet. Foto: Lise-Lotte Iuel

Lone Nielsen og Lisbeth Mauritzen er klar ved salatbordet, som Startskuddet i Mern har stået for. Foto: Lise-Lotte Iuel

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar