Udsnit af forsiden til Vordingborg Kommunes budgetkatalog for 2020, der indeholder besparelser for 50 millioner kroner.

Ny plan klar: Kommunen vil spare 50 millioner

Administrationen har fået lov at bestemme, hvor Vordingborg Kommune kan skære 50 millioner, så skoler, børnepasning, arbejdsløse, ældre, demokrati og information til borgerne, kan formentlig imødese sparekniven til næste år. Forslag om besparelser på chefløn eller eksterne konsulenter, må man kigge langt efter.

Kommunen Det er særligt det borgernære, børnene og de arbejdsløse, der kan imødese sparekniven, hvis politikerne siger ja til et nyt stort sparekatalog, som administrationen har lavet og sendt ud.
Der er således lagt op til at nedlægge Bårse skole, lukke for en del af dagplejen, droppe en del specialundervisning, lukke busser, fjerne aktiviteter for arbejdsløse, begrænse madudbringning  til ældre og stoppe for information til borgerne, som nogle af de 69 forslag, som skal spare kommunen for cirka 50 millioner årligt fra 2020. 
Forslaget blev fremlagt lige efter man på kommunalbestyrelsesmødet havde glædet sig over økonomien og kunne fortælle at man også næste år ville have en fin gennemsnitlig balance med et plus på små 200 millioner i den samlede økonomi, og ligeledes kunne fortælle hvordan 175 millioner var sendt af sted til industrihavnene, ligesom godt en million ekstra var sendt ned svømmehullet, som er den privatdrevne svømmehal på DGI-huset.
- Men det er rettidig omhu, at se på besparelsesmuligheder nu, forlød det fra Borgmesteren, der frygter den dårlige økonomi som måske truer i 2020, og i en pressemeddelelse fortæller han, at man har sat administrationen til at lave forslaget, som politikere og senere borgere så kan få lov at tale om, inden det vedtages.
Det fremgår dog ikke hvorfor politikerne ikke selv er kommet med forslag, fremfor at lade den administrative ledelse træffe valgene, der bærer præg af, at være fokuseret meget på at fjerne penge fra borgerne, frem for administrationen selv. 
Således er der ingen reduktion i de stigende cheflønninger i kommunen, ligesom der kun er en enkelt besparelse på de konsulentydelser kommunen bruger millioner på årligt, og som man tidligere har talt om at kigge på. Den besparelse er - pudsigt nok - 60.000 kroner til en konsulent, der skal lære administrationens folk at skrive ordentligt og forståeligt, når de skriver breve og kontakter borgerne.

Ud med skole og info
Netop borgerinformation står også for skud i en mulig beskæring af lokalrådene, og desuden er der lagt op til at stoppe al kommunal annoncering og information i Sydsjællands Tidende, således at borgerne fremover kun kan få information via kommunens hjemmeside.
Et af de forslag der nok skal skabe ballade er desuden genoplivningen af idéen med at lukke Bårse skole, og i øvrigt nedlægge en række børne-tilbud - heriblandt  børnehuset i Kalvehave, ligesom der (igen) skal spares massivt på dagplejen.
For flere af disse - og mange andre steder - er besparelserne få hundredetusinde kroner årligt, og der er gået meget specifikt til værks i katalogerne, som også lukker to busser, dropper understøttende undervisning for flere millioner.

Selve budgetkataloget kan læses som pdf, hvis du klikker på linket herunder.

Udsnit af forsiden til Vordingborg Kommunes budgetkatalog for 2020, der indeholder besparelser for 50 millioner kroner.

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Forstår ikke hvordan man vælger at spare på vores allesammens fremtid, vores børn og at kunne få folk tilbage i arbejde. Har selv været selvstændig og en ting tog jeg ærer i, samme løn som mine ansatte og samme vilkår. Havde altid glade tilfredse og gode folk, og deres respekt. Tænker man kunne vise et eksempel og skære i toppen af store lønninger, det ville vise at her er en kommune der kæmper med sine borger(som har valgt dem ind) og ikke mod dem. Alle for gavn af veluddannede motiveret glade børn og borgere

det er jo administrationen altså embedsmændene og ikke politikerne der har stået for sparekataloget, Embedsmændene vil jo ikke spare på dem selv, derfor må det være en ommer til politikerne.

Som lokal talsmand for foreningen Jobcenterets ofre kan jeg med min bedste vilje ikke se hvordan man kan spare ydereligere på hele den svageste del af kommunens borgere nemlig dem med bærn de syge og de handicappede som allerede lider under manglende hjælp og uretysmessige handlinger fra kommunens hånd når jeg ser på hjemkaldeldes procenten på de sager Ankestyrelsen har kigget på sidste år Hvid dette bliver alvor så kommer der en regning på alle de utilsigtede skader som denne beslutning med 110% garanti vil medføre

Det er helt forkert at bede embedsmænd i kommunen om at give et spare forslag. Det er jo der, der skal spares. Og man spare ikke sig selv væk. Kom nu hør lidt på dem der er i marken. Er sikker på at det vil give et andet billede. Se på hjemmeplejen på Møn. Det er da så håbløst, at det kun kan være en som sidder på et kontor og aldrig har set et landkort der har igangsat den ændring. . Er sikker på det ikke er det eneste sted, hvor man ser på egne behov og ikke kommunens. Kom nu der er mange andre muligheder for at spare eller få flere indtægter.

Jeg synes, at ville have givet god mening, at spørge borgerne. Måske vi også har nogle forslag til hvor, der kan spares penge.

Tilføj kommentar