Museumsdirektør Keld Mølle Hansen garanterer, at der fortsat vil være liv på museet i Vordingborg. Foto: Michael Thønnings

Museet flytter, dropper ipads og fornyer sig - i 2021...

Det lokale museums hovedfokus er i Næstved og trods en flytning til mindre lokaler, lover de, at blive ved med at have folk i Vordingborg, hvor de i år stadig håber på at lave udgravninger på ruinterrænnet, mens der først i 2021 sker reelle nye ting - blandt andet afskaffelsen af den forkætrede ipad-guide...

Vordingborg - Jeg er her selv fast mandag og tirsdag - og nogen gange onsdag, men  museet er stort geografisk set, siger Keld Møller Hansen, den lokale museumsdirektør, der efter fusioner og sammenlægninger for nogle år siden, også blev direktør for et samlet ”Museum Sydøstdanmark”, der strækker sig over Køge, Næstved og ned over Møn.
Hovedkvarteret har dog altid været i Vorinigborg - senest i den rustne underjordiske bunker ud mod Voldgade, men kort før årsskiftet flyttede de.
- Vi udnyttede ikke pladsen, og jeg har faktisk altid drømt om de lokaler, siger museumsdirektøren, der ikke er rykket så langt, men blot byttede med turistorganisationen og fik plads i en del af Kornerups rådhus ud til Slotstorvet.
Men der ser stort set aldrig ud som om der er nogen, og der snakkes jo også om, at i flytter det hele til Næstved og ”Det nye Holmegaard?
- Der er 12, der er fast tilknyttet her -  blandt andet økonomi og administration, siger Keld Møller Hansen, der påpeger, at også den faglige leder af Borgcentret, Nanna Holm, har fast plads der, men at hun og de fleste af de faglige og arkæologiske medarbejdere rykker rundt afhængig af hvor opgaverne er.
- Nu bryder jeg mig ikke om udtrykket, men det hele er meget agilt - smidigt, siger han.
Således fortæller direktøren at der er cirka 100 medarbejdere i alt og de fleste ”rykker rundt”. At der har været en del udskiftining blandt medarbejdere, blandt andet på marketingfronten og i Borgcentrets ledelse, er ikke noget, som han tillægger det store.
- Vi har glimrende trivselsundersøgelser og vi har ikke haft nogen direkte hårde fyringer blandt kernemedarbejderne. Men nogen gange, så går det ikke, siger han. 

Ingen tue-hopperi
Keld Møller Hansen påpeger desuden, at  der nok skal komme mere liv på Borgcentret.
- Fokus lige nu, er på Holmegaard, der åbner snart, så der er mange deroppe, siger han men garanterer, at der fortsat vil være medarbejdere og aktivitet tilknyttet Borgcentret. Han afviser derfor at museet dyrker ”tue-hopperi” og alene søger hen hvor fonde forærer og nye ting opstår, mens ”gamle” projekter som Borgcentret, står forladt, nu hvor nyhedens interesse er forduftet.
- Vi er i tre kommuner, der hver skal have en attraktion og et museum. I Vordingborg har vi Borgecentret og Møns museum, i Køge er vi i gang med Borgring og har Køge museum, mens Næstved har Næstved museun og det nye Holmegaard, der er på vej, siger museumsdirektøren.
Han lover desuden at de ikke lader hovedbyen stå ensom og forladt, museumsmæssigt set. Der kommer godt nok ikke nogen ny udstilling i år, men håbet er stadig, som det blev lovet sidste år - at der kan laves nye udgravninger på ruinterrænnet.
- Vi satser stadig på, at vi kan få tilladelserne, så der bliver åbne udgravninger her til sommer, siger Keld Møller Hansen der direkte adspurgt påeger, at det formentlig bliver genåbning af de udgravninger der blev lavet for godt ti år siden, da helt nye udgravninger er ganske svære at få tilladelse til, på det fredede fortidsminde.
- Men der er sket så meget med alt det man kan, så udgravningerne kan formentlig vise nogen helt nye ting, siger han og påpeger, at man med DNA-undersøgelser kan finde ud af langt mere i dag, end tidligere. Håbet er stadig, at valdemarernes borg viser vikinge-reminiscenser, når - hvis - der bliver gravet til sommer.
En decideret ny udstilling, må man dog vente på indtil 2021.
- Vi regner med at vi laver en ny udstilling i 2021, men det kræver mange ressourcer, siger han og påpeger, at den seneste udstilling kostede i omegnen af halvanden million, så resterne af Dannebrogs-eventen og udstillingen fra sidste år, må stadig gøre sig gældende.

Ud med ipad
Men der tænkes også nyt og hvor fokus de seneste fem-syv år har været ipad-guider og enkelte, få, udstillede genstande, der både har vakt glæde på grund af det fornyende og utilfredshed fordi det er vanskeligt og ekskluderende, så er skærmguiden på vej ud.
- Folk er faktisk ved at blive fortrolige med ipad’en, men vi regner med at udfase den lige så stille, siger Keld Mølller Hansen, der ikke har lagt sig fast, men har en plan.
- Vi regner med at lave podcasts. Det er folk rigtig glade for. Vi regner med det bliver sådan, at  man kan scanne en kode og så hente podcasts ned til sin telefon, som man så kan gå og høre, siger han. 
Meningen er her, at det skal være med til at gøre det til en mere social oplevelse, at gå på museum.
- For museer er noget man gerne vil opleve sammen, siger han og henviser til, at det så ikke duer at kigge ned i en skærm hele tiden.
Men er det ikke bare en tilbagevenden til den måde museer  var i firserne og halvfemserne? Der kan jeg da også huske, at man kunne tage et par høretelefoner på og så høre noget om de forskellige genstande. 
- Nej, det er anderledes fordi man selv kan gå rundt og det bliver jo lavet er dybt professionelle folk. Det bliver lavet ”Third Ear”, der er nogen af  de bedste, der laver podcasts, siger museumsdirektøren.
Han påpeger samtidig, at de vil arbejde med at gøre museet mere børnevenligt.
- Vi har jo kunnet se, at når der har været gratis aktiviteter på borgen, så har folk været rigtig glade for at bruge dem. Der er ikke særlig mange museer, der er gode til at lave noget for børn, så det vil vi arbejde med, siger han.
Temaet for den kommende udstilling ser lige nu ud til at få fokus på kongeborgen - i forlængelse af det store tema for Borgcentret med ”Borge, konger og magt”.
- Med mindre der opstår en helt genial idé, siger direktøren, der ikke er i tvivl om at museet til fulde lever op til sit formål, hvor dannelse, læring og fællesskab er i højsædet.

Museumsdirektør Keld Mølle Hansen garanterer, at der fortsat vil være liv på museet i Vordingborg. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Det fint. Find historierne frem om borgens liv .Fedt at vi har faaet EU midletne de mange 90 milll til at fremhæve borgen og daa vand i voldgraven. Lad nu bare det blive til hverdag. Men Den smukke have Flemming Kruse havde trukket frem fra fortiden, er et savn. Turisterne kender snart ikke en ægte have, for geaa facader og i-pad blomster. Faa fortællingen om planterne i live igen, det er ikke nok med lidt ord og billider fra der var engang. Der skal sanses. Vor ( forand) ding ( köhning) borg ( burg) Foran Kongens borg er en imponerende fin plads, der savner at være en del af byens puls( som den netop altid har været paa pladsen/torvet). Inden paa borgen er resterne af OreTingGaard .. ..kongens borg med alt hvad der til faget høre af Fortidsminder. Fx Andreas kirken. Den lever fint! Ved at blive benyttet som friluftkirke af nutiden .!!! Kirker er ikke museum. Faa genskabt lidt af egnsoplevelsen i museums rummet ... det er andet end ET borgmusem for norden. ... det er ogsaa den umopnerende fortælling om byen der voksede frem omkring Algade ( allesgade) og ruterne over maderne til sundet og nord paa til KødHavnen og sildemarkederne. Naa men DET HAR været fint med eletronik dit og dat.. og den gode nye bygning mm. Kom nu i næste bølge. Museum med fordybelse for øje og gang i pkadsen ForanSlotet.

Tilføj kommentar