Nils Natorp, direktør på Geocenter Møns Klint glæder sig over de to millionbevillinger, som gør at næste års særudstillinger om rav og flint bliver en realitet. Arkivfoto

Fem millioner til rav og flint på Geocenter Møns Klint

Pengene er i hus og til næste sæson vil Geocenter Møns Klint kunne byde velkommen til to nye særudstillinger med titlen ”Rav og flint” og dermed få fortalt en anden version af lokalhistorien.

 

- Det er en fornøjelse at kunne fortælle at GeoCenter Møns Klint netop har modtaget støtte på ialt fem millioner kroner til to nye særudstillinger. Tre millioner kroner fra Nordea-fonden og to millioner kroner fra Louis Petersens Legat.

Sådan lyder meldingen fra Geocentrets direktør Nils Natorp tidligere idag.

GeoCenter Møns Klint  har siden åbningen i 2007 formidlingsmæssigt haft fokus på geologien og den unikke natur på Høje Møn - kridttiden, istidens kæmpegletsjere, de mange fossiler, vandrefalken og den unikke flora på Østmøn.
- Men vi har hele tiden drømt om også at kunne få mulighed for at fortælle nogle af de mange kulturhistorier fra Klintens bagland, herunder historien om de mange Kæmpehøje der ligger spredt rundt omkring i Klinteskoven. Geologien har nemlig ikke kun skabt den unikke natur på Møns Klint, men også forudsætningerne for det levede liv - for at samfund kunne udvikle sig, fortæller Nils Natorp.

Med de to store donationer kan Geocenter Møns klint til sæsonåbningen i Påsken, 4. april  2020 slå dørene op for to nye særudstillinger med titlen "Rav og Flint".

- GeoCenter Møns Klint er dygtige til at formidle naturen og inspirere de besøgende til selv at gå på opdagelse i det fri. Med denne udstilling vil endnu flere inspireres til selv at lede efter det gyldne rav og forstå, at flint var et ideelt materiale til fortidens redskaber”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, der  de næste tre år har særligt fokus på at støtte aktiviteter, der får flere ud i det fri.

Rav og flint var ensbetydende med magt i stenalderen. Havde du flint til våben og redskaber kunne du og din boplads udvikle sig og blive stor og stærk. Det samme gjaldt rav, som blev købt og solgt som smykker og religiøse symboler. Flint og rav, gav styrke og skønhed. På Østmøn var der masser af begge ting, så området udviklede sig hurtigt.

Den mønske flint er af typen senonflint, som findes i skrivekridtet. Den har været specielt velegnet til at fremstille stenredskaber. Flinteblokke hentet direkte ud af kridtklinterne i Sydøstdanmark er blevet brugt til at fremstille de ypperste redskaber i overgangen mellem sten- og bronzealder, og har betydet at Sydøstskandinavien har kunnet indgå i bronzealderfolkets handelssystemer. Vidnesbyrdet fra dengang har vi stadig: Klinteskoven rummer idag en af verdens højeste koncentrationer af gravhøje.

Den opnåede støtte skal dog bruges til mere end de to nye  særudstillinger.
- Vi skal udvikle nye spændende undervisningsforløb, som skole- og gymnasieklasser kommer til at nyde godt af. Vi åbner et aktivt flinteværksted, hvor nysgerrige kan prøve at slå en pilespids, og selvfølgelig vil vi også gennemføre nye guidede ture til Timmesøbjerg og de mange gravhøje i Klinteskoven, for hvordan var det i grunden at leve på Møns Klint for mange tusind år siden? Vi skal simpelthen have mange flere ud og opleve det fantastiske landskab bag Møns Klint, fortæller Nils Natorp og slutter:

- For os er det vigtigt, at folk der bor på Møn og i Vordingborg Kommune kender deres egen baghave - deres egen natur- og kulturhistorie. Det er med til at skabe en stærk lokal identitetsfølelse og man bliver simpelthen gladere for at bo et sted, desto mere spændende og udfoldet historien om området er, men det er klart, at vi også håber på at kunne tiltrække mange nye såvel danske som udenlandske gæster med de nye aktiviteter.

Nils Natorp, direktør på Geocenter Møns Klint glæder sig over de to millionbevillinger, som gør at næste års særudstillinger om rav og flint bliver en realitet. Arkivfoto

Tilbage til forsiden

Kommentarer

Med tanke på dårlige erfaringer fra andre museer, håber jeg, at der ofres meget på at forebygge indbrud og tyveri, da de udstillede rav stykker er unika på linje med originale kunstgenstande..!! Bare fordi......

Tilføj kommentar