Cykelturister...

Ole B. Ørsted

Hjelmgade 20, Hjelm

4780 Stege

 

Som i resten af Danmark, har vi også mange cykelturister på Møn, og det skal vi være glade for.

Som bilister skal vi passe på dem, men de må også gerne passe på sig selv, hvilket langt fra er tilfældet. Alle der færdes på en vej er trafikanter, hvilket medfører såvel rettigheder som pligter.

Rigtig mange cyklister er også bilister i hverdagen, men der er som om der sker en mental forskydning i hjernen når de hopper op på jernhesten.

I færdselslovens paragraf 49 står, at cyklister godt må kører to og to på landevejen, hvilket de så gør. MEN, det er jo kun første del af sætningen. Den efterfølges af: Hvis dette kan ske uden fare eller unødig ulempe! Den del er det rigtigt mange der ikke har læst, eller rettere ikke respekterer, og så opstår magtkampene med sommetider fatale følger. Mens bilister får en bøde hvis de kører uden sele, er det overladt til den enkelte cyklist at have rette udstyr på under færdslen, som udgangspunkt en cykelhjelm - grotesk.

Højresvingsulykker kunne i min verden tæt på undgås, hvis cyklister som udgangspunkt konkluderede: Hvis jeg ikke kan se chaufføren i spejlet eller gennem ruden, så kan chaufføren nok heller ikke se mig, uanset om ”idioten” skal holde tilbage.

På en landevej med ringe trafik, er det måske oplagt at køre to og to, og så kan man bare trække ind når der kommer en bil bagfra. Ja, hvis man kan høre den! Der skal ikke megen modvind til, før man

absolut ikke kan høre en bagfra kommende bil, specielt ikke de nyere og ganske lydløse typer.

Cyklisterne lunter med 12-15 kilometer i timen, mens bilerne kommer med 80 kilometer i timen. Hører de først bilen når den er godt 20 meter bagved, har de mindre end 1 sekund til at reagere. Nu kan bilisterne så give et advarende dyt, men jo ofte med en fuck-finger til følge :-(

Nu er der næppe mange af vore udenlandske cykelturister der læser lokalaviser, endsige forstår teksten, så min opfordring er til de mange B&B steder og andre der har nærkontakt med vore cykelturister: Fortæl dem, at de også godt må passe på sig selv og tage ansvar i trafikken.

Omend mange cyklister opfatter bilisterne som ubehøvlede fartdjævle, er der mig bekendt INGEN af dem der ønsker at optræde som ufrivillige drabsmænd i trafikken.

Vi skal passe på hinanden i trafikken - det gælder alle parter.

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar