Damsholte Observatorium modtog Handicapprisen 2019 ved en ceremoni på Vordingborg rådhus. Fra venstre er det bestyrelsesmedlem Gunnar Langkilde, Anne Grete Olsen, Jens Henrik Olsen, Poul Lundgren og Ole B. Ørsted. Til at uddele prisen var med ryggen til Winnie Lindner fra Vordingborg Handicapråd og 1. viceborgmester Else-Marie Sørensen (th.). Foto: Mille Holst

Damsholte Observatorium løb med årets handicappris

Handicapprisen 2019 tilfaldt Damsholte Observatorium, der modtog prisen ved en højtidelighed i byrådssalen.

Kommunen På FNs internationale handicapdag, tirsdag 3. december, uddelte Vordingborg Handicapråd den årlige lokale handicappris i byrådssalen på rådhuset i Vordingborg. I følge handicaprådets formand Winnie Lindner, var det et enigt handicapråd, der ud af seks indstillede valgte at give prisen til Damsholte Observatorium.
Else-Marie Langballe Sørensen (SF) fik som 1. viceborgmester æren af at overrække prisen til de fremmødte fra observatoriet, og det gjorde hun med et lille rim.
At det netop blev Damsholte Observatorium, der løb med årets handicappris skyldes ifølge handicaprådet, at observatoriet har indtænkt adgang for alle uanset handicap eller alder allerede inden selve byggeriet gik igang. 
- Det er helt ekseptionelt, at man har etableret et nyt observatorium; det er det eneste fuldt tilgængelige observatorium i hele nordeuropa, lød det eksempelvis fra Winnie Lindner.
Det er lokalpolitiker Anders J. Andersen (S), der har indstillet observatoriet til prisen, og han fortæller om baggrunden.
- Jeg læste i Sydsjællands Tidende, at man ville bygge et observatorium. Det var jeg interesseret i at følge, siger han og fortæller at han siden har fulgt med i udviklingen. Især er han begejstret for, at folkene bag fra starten har villet sikre at alle borgere kunne få mulighed for at bruge stedet, blandt andet med hensyn til kørestolsbrugere.
- Det er sket på eget initiativ, der er ingen dikkedarer, man gør det bare, siger han og glæder sig over at en privat virksomhed tænker sådan.
Faktisk var det første Ole B. Ørsted, som står bag observatoriet, investerede i, en rampe, som både kørestolsbrugere og børn har glæde af.  Først bagefter begyndte selve byggeriet, og i november 2016 åbnede observatoriet for publikum. Men her er kun åbent, når der kan ses stjerner på himlen, og det er desværre ikke så tit på vore breddegrader. 30 dage om året bliver det til, mener Ole B. Ørsted, som når han er optimistisk strækker tallet til 40.
- Den største udfordring er vejret, siger han og oplyser klokken 17 hver dag på observatoriets website, om det vil være åbent om aftenen. De dage - eller rettere nætter, for det er jo om natten, man ser stjerner - hvor observatoriet holder åbent for publikum, slås dørene op klokken 21 men først efter midnat bliver himlen rigtig god.
- Om aftenen har vi mosekonebryg, men vi åbner alligevel klokken 21, siger Ole B. Ørsted.
Damsholte Observatorium har 30 medlemmer, hvoraf de ti har egen nøgle til observatoriet og kan komme og gå, som det passer dem. Observatoriet er beliggende på Grønsundvej 251 i Damsholte. Arealet er ejet af ægteparret Anne Grete og Jens Henrik Olsen, som selv tidligere har brugt netop dette areal til at betragte stjernerne fra.
- Jens Henrik og Anne Grete havde liggestole stående fremme i bunden af haven; også om vinteren. Her sad de og kiggede stjerner, fortæller Ole B. Ørsted, der efter at have gjort dén opdagelse, fik dem med på ideen om at bygge et observatorium på deres grund.

Damsholte Observatorium modtog Handicapprisen 2019 ved en ceremoni på Vordingborg rådhus. Fra venstre er det bestyrelsesmedlem Gunnar Langkilde, Anne Grete Olsen, Jens Henrik Olsen, Poul Lundgren og Ole B. Ørsted. Til at uddele prisen var med ryggen til Winnie Lindner fra Vordingborg Handicapråd og 1. viceborgmester Else-Marie Sørensen (th.). Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar