De bor i Tivoliland hver sommer

Da Kjeld og Marianne Christensen for 40 år siden overtog hendes fars tivoli tog de hul på et liv på landevejen. I dag er næste generation med og klar til at tage over. Vi fik en snak med Kjeld om årets gang og hverdagens bekymringer og glæder.


I weekenden kunne børn og voksne opleve et omrejsende tivoli på Cirkuspladsen i Vordingborg.

Det er Marianne og Kjeld Christensen, der eger tivoliet, og vi tog en snak med Kjeld, mens hans 40 ansatte knoklede med at få gjort alle forlystelser klar inden tivoliet skulle åbne.

Her fortæller han blandt andet om at blive tivoliejer selvom han egentlig skulle være skomager, om et langt liv på landevejene, og om planerne for efterløn og pension og den næste generation tivoliejere.

 

Fra skomager til tivoliejer

- Min svigerfar startede Tivoliland op med min svoger. Så fik han en blodprop, og spurgte om jeg ikke ville være med, fortæller Kjeld Christensen, der sammen med sin kone Marianne besluttede at prøve et år med tivoliet, for at se, om det var noget for dem.

Det er nu 40 år siden, og ægteparret har ikke fortrudt at de sprang til.

Idag har Tivoliland 40 ansatte, der flytter med fra by til by hele sommeren. De bor i tivoliet ligesom Marianne og Kjeld og spiser i fælleskøkkenet, hvor tivoliets kok disker op. Tivoliet har også eget vaskeri, badefaciliteter, ja selv strømmen producerer tivoliet selv via egne generatorer. Kort sagt er det en moderne landsby på hjul.

- Der sår for 50-60 millioner her på pladsen, siger Kjeld og peger ud på de mange forlystelser.

 

Årets gang

Tivolisæsonen starter i aprilmåned og slutter omkring første september. Men dermed er arbejdet ikke slut for tivoliets folk.

- Vi syner køretøjerne umiddelbart efter sæsonen er slut. Vi har 95 enheder. Derefter holder vi pause til januar, fortæller Kjeld Christensen, der fra januar og til sæsonstart reparerer og udskifter forlystelser, og planlægger eventuelle nyinvesteringer.

Kjeld og Marianne Christensen lægger her vægt på, at der er tilbud både til de helt små og de unge samt bedsteforældrene, der tager på tur med børnebørnene.

 

Næste generation

Kjeld Christensen laver i dag ikke noget af det hårde fysiske arbejde på tivolipladsen. Det har han ansatte til. Han har efterhånden fejret 67 fødselsdage, så de senere år har han nøje overvejet, hvad der skal ske med Tivoliland, når han om nogle år trækker sig tilbage som pensionist.

- Jeg håber, at min datter og svigersøn vil overtage, at tiderne er sådan, at det kan lade sig gøre. Det har vi lagt op til, fortæller Kjeld Christensen, hvis datter og svigersøn idag rejser med tivoliet rundt og gradvist overtager flere og flere opgaver.

 

Vi skaber også liv

At købe nye forlystelser er ikke noget, man bare lige gør.  De koster i omegnen af seks millioner kroner stykket, fortæller Kjeld, og det sporer samtale ind på de mange ekstraomkostninger, der følger med det at være omrejsende.

For eksempel fortæller Kjeld, at Tivoliland bruger omkring 100.000 liter dieselolie om året, og det koster 100.000 kroner at transportere hans tivoli over Storebæltsbroen - hver vej. Derfor kommer han kun til Fyn og Jylland til særligt store arrangementer. 

Kjeld Christensen er medlem af  Dansk Tivoliforening. Her har han fået indsigt i, hvor stor en udgift kommunernes  stadeleje løber op i for nogen.

- Der er cirkusser, der har en udgift årligt på 250.000 kroner på stadeleje, siger han og ærgrer sig over den form for brugerbetaling.

- Det kan blive for dyrt at komme i forhold til antallet af indbyggere.

- Tværtimod skulle man jo se, at vi er med til at holde liv i byen, vi skaber liv i byen, siger han og ærgrer sig også over krav om byggetilladelser for at stille telte op, noget, der kan løbe op i 30.000 kroner alene i en enkelt kommune.

- Det er altsammen med til at gøre det hele mere uinteressant, siger han og påpeger at det eneste sted at spare pengene er på optrædende i cirkus og på nye forlystelser i tivoliet.

 

Fakta

• I løbet af sommeren besøger Tivoliland omkring 25 byer i landet, primært på Sjælland, Møn og Lolland Falster. 

• Tivoliland bruger 3-4 dage på at stille op og bliver derefter i byen i mindst tre dage, afhængigt af indbyggertallet.

• Tivoliland holder om vinteren til i Horbelev på Falster. Det har det gjort de sidste 30 år.


miho


Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar