• www.henriks-hvidevarer.dk

Der er stadig noget at kæmpe for mente borgmesteren, der her klappes ned af talerstolen til 1. maj på Rådhustorvet. Foto: Michael Thønnings

Der er stadig en grund til at kæmpe

Der var godt fyldt i teltet, da 1. maj blev fejret på Rådhustorvet i Vordingborg. Her blev ændringer i fagbevægelsen bebudet, mens borgmesteren talte om forgange kampdage og mindede om, at der stadig skal kæmpes for rettigheder, når sammenholdet smuldrer.

Vordingborg Det var endnu engang Rådhustorvet, der var omdrejningspunkt for den traditionelle 1. maj-fejring i det store telt, der var begyndt allerede fra morgenstunden i LOs lokaler på Vingevej, og siden trukket herhen.
Pølse-Larsen havde endog taget den store grill med, fremfor for sidste års pølsevogn, ligesom sidste års kolde forår, var udskiftet med et noget mildere ditto.
Det havde også lokket flere til, og de cirka 130, der havde været fra morgenstuden hos LO, var ikke blevet færre, af at rykke til teltet, hvor kommunens rødere partier stod for taler og festligheder, præsenteret fra scenen af Lena Schroll (SF), velakkompagneret af musiker Morten Lohorst.
Det var dog borgmesteren, der fik det første ord, som taler, og takkede pænt for det, inden han fortalte om sin barndoms kampdage i Præstø, hvor man mødtes på havnen, hoppede i hoppeborg - og det altid var solskin.
- Der er stadig en grund til at kæmpe, sagde Mikael Smed (S), der påpegede at mange måske brugte 1. maj som en fridag med familien, fremfor at indlade sig på arbejderkampe, fordi man har vænnet sig til de bedre forhold, man har tilkæmpet sig. Han understregede dog, at der er stadig mange på arbejdsmarkedet som ikke har de rette forhold, selvom  mange arbejdsgivere er blevet mere rimelige i de forhold de tilbyder.
Men miljøet og klimaet er også en kampe, som skal kæmpes, mente borgmesteren, der bevægede sig ud i det internationale og EU-valg, inden han talte om samfundssind og velsfærdstaten der smuldrer, samt voksende  ulighed mellem land og by.
- Medarbejdere og ordnede forhold kan ikke erstattes af frivillige, sagde borgmesteren så om arbejder- og lønmodtagerkårene i kommunerne, ligesom han talte varmt for uddannelse, der ikke nødvendigvis er en Ph.d. til alle.
- Anker Jørgensen sagde - og jeg gjorde også i 2016 -  om skolen, at genierne nok skal klare sig, men at det er uddannelse i bredden, der sikrer demokratiet, citerede han og påpegede at her bliver flere ældre og færre får børn lokalt, inden han adresserede det sparekatalog, som kommunen netop har offentliggjort, hvor der ligger forslag til, hvor man kan spare 50 millioner, som en af de direkte udfordringer, der er i Vordingborg.

LO samler to
Stemingen var dog god, og Klaus Farnov, LOs lokale formand gennem 10år, og aktiv siden 1989, var også  ganske tilfreds med det arrangement, de havde haft om formiddagen, hvor Arne Grevsen fra FH (LO centralt, red.) havde om indflydelse i kommuner. 
Her står fagforeningen selv for en omvæltning, i og med man er i gang med at arbejde på en sammenlægning med afdelingen i Næstved.
- Når jeg stopper, så er der ingen til at overtage. Det giver god mening at vi forener kræfterne, så der er til en hel stilling, siger Klaus Farnov, der påpeger at de lokale kan se frem til et stærkere LO Sydsjælland, der dækker Næstved og Vordindborg.
Planen er her, at de bliver i lokalerne på Vingevej og samler den nye organisation her.
De røde faners vandring ned gennem Algade bliver der dog næppe noget af, af den grund - der er der for få publikummer, som i stedet kan nyde - og fik nydt - dagen i teltet. 

Der er stadig noget at kæmpe for mente borgmesteren, der her klappes ned af talerstolen til 1. maj på Rådhustorvet. Foto: Michael Thønnings

Klaus Farnov stopper og den lokale LO-afdeling lægges sammen med Næstved. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar