Der var engang et træ

Der var engang et juletræ
Oppe på Slotstorvet i Vordingborg stod der gennem en menneskealder et grantræ, i december måned pyntet som et moderne juletræ. Det havde en god plads, sol kunne det få, luft var der også der nok af.
Når det eksempelvis i december bliver vinter, og sneen falder ned, ligger den rundt omkring gnistrende hvid, hvilket herligt syn, som alle til fods og de mennesker der tillader sig at køre i bil omkring torvet kan nyde.
”Hvorhen skal de?” sagde juletræet der når morgensolen tittede frem, lå i skyggen af det gamle Gåsetårn, Det betød at det gamle smukke Gåsetårn som har været byens vartegn i hundrede af år, ikke fik den store opmærksomhed. Nu er det blandt andet det særprægede Dannebrogsflag med fire fingre der stjæler lidt af opmærksomheden. Det er denne form for nytænkning og dominerende bænke der får opmærksomheden. 
De lokale folkevalgte forsøger jo på godt og ondt at sætte fremtiden for byen ved Gåsetårnets fod. Vi er tilbage i den tid hvor ingen biler må køre i vor by. Det er nutid, men næppe fremtid. Nu er tiden kommet, hvor jeg som juletræ, også bliver sparet væk, Gåsetårnet bliver igen det dominerende på Slotstorvet. Det er måske en positiv ting, men trist er det, at jeg, eller en af minde brødre, der gennem hundrede af år, nu ikke kan give byens befolkning, og gæster den oplevelse at se mig stråle en måned frem til julens højtideligheder, kan det virkelig vælte en kommunes budget, at en tradition der varslede en højtid, pludselig ikke er mere.
Man kan næsten føle det som et suk fra det flere hundrede år gamle Gåsetårn, fornemme de tykke mure i tårnet sige: Intet er større end jeg, men nu har byens vise mænd, besluttet at jeg også i december skal ligge i mørke.
Onde rygter påstår også at de folkevalgte, er begyndt at bekymre sig om byens ældre. Som et af de første tiltag forlyder det, at der nedlægges forbud mod at man på plejehjemmene, beboernes alder taget i betragtning, ikke må spille den populære julemelodi Last Christmas.
 

Brian Devatie
Jørgen Roedsvej 8 
4760 Vordingborg

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar