Morgenbaderne samlet på broen iført varmt tøj efter at de fleste havde været i baljen uden. Foto: Ulrik Jensen

Det kolde gys giver varme og velvære

Ore Strands vinterbadeforening, Vintergæssene, fyldte ti år i fredags. Avisen tog med da gæssene kastede sig ud i det kolde gys.

Ore Strand Når vinterbaderne på Ore Strand morgen efter morgen året rundt kaster sig i bølgerne, får de næsten hver gang selskab af deres maskot – hunden Chanel, som har badet med, siden den var hvalp.
Hundens ejer Lena Aaker er selv blandt de mest ivrige vinterbadere, og fra sin bopæl på Ore cykler hun med sin Westie terrier i cykelkurven stort set dagligt til og fra Strandparken, hvor vinterbaderne mødes hver morgen for at få en god start på dagen.  Hunden kaster sig glad og gerne i det kolde vand i selskab med Lena Aaker og de andre morgenbadere, som sværger til det kolde gys, fordi det bagefter giver varmen og en helt særlig velvære. 
I fredags kunne vinterbaderne, der kalder sig ”Vintergæssene”, markere 10 års jubilæum for stiftelsen af foreningen. Nogle af foreningens medlemmer har badet i mere end 30 år, men først for 10 år siden blev oprettet en egentlig forening på initiativ af lokalpolitikeren Vibeke Grønbæk. 
- Min erfaring fra politik har lært mig, at man nu engang bedre bliver hørt, hvis man udtaler sig som en forening, lyder det fra Vibeke Grønbæk, som på foreningens generalforsamling for nylig blev genvalgt som formand. 
Foreningen i Vordingborg har i dag omkring 30 medlemmer og hører til de mindre klubber under paraplyorganisationen Vinterbadeforeninger i Danmark. Vinterbadeklubber rundt om i Danmark tæller alt fra Jonsborg i Århus med sine 6.000 medlemmer til bittesmå sammenslutninger med måske blot fem medlemmer.
Foreningen har selv bekostet de to små omklædningshuse i Strandparken, mens kommunen sørger for opstilling og nedtagning af husene, ligesom det også er kommunen, som står for vedligeholdelsen af badebroen. Broen er udsat for storm og regn og har for nylig været blæst i stykker, men heldigvis var den klar til foreningsjubilæet forleden.
Vibeke Grønbæk fortæller, at foreningens medlemmer har hjulpet til med at finde de bortkomne broelementer, som for nogles vedkommende blev fundet helt inde ved Masnedsundbroen.
Andre vinterbadeforeninger har luksuriøse forhold med klubhus, sauna og så videre, men ”Vintergæssene” på Ore Strand er godt tilfredse.
- Naturligvis ønsker vi os en badeanstalt, hvilket næppe er realistisk, men vi nyder i stedet vores frihed og glæden ved at bade i åbent hav. Mange klubber har fine forhold og bader typisk i et havnebassin. Vi sværger til åbent hav, om end blæsevejr og ikke mindst lavvande kan være en udfordring. Forholdene på Ore er bedst ved højvande, når man bare kan gå ned ad trappen og dyppe sig, lyder det fra Vibeke Grønbæk.
- Som i forbindelse med så meget andet foreningsarbejde vægter vi det sociale samvær højt.  Vi har et godt fællesskab og morgenbadningen er helt sikkert med til at give dig en bedre dag og få dig i godt humør.  Og så er vores morgenaftale naturligvis med til, at vi holder hinanden i gang. 
- Ud over morgenbadningen arrangerer vi for eksempel også fuldmånebadning, som er en ganske særlig oplevelse.  Vi har også besøgt nogle af naboklubberne og lånt deres faciliteter og så efterfølgende spist brunch på den lokale restaurant. 
Uden at fornærme nogen kan man godt betegne de fleste af medlemmerne af ”Vintergæssene” som modne damer, men der er da også en enkelt mand plus et par yngre kvinder, som er med i foreningen. Og så er der alle de uorganiserede, som går i vandet året rundt, fordi vinterbadning er blevet en trend.
 

Morgenbaderne samlet på broen iført varmt tøj efter at de fleste havde været i baljen uden. Foto: Ulrik Jensen

Der var dækket op til fælles morgenbord i anledning ”Vintergæssenes” 10 års jubilæum. Foto: Ulrik Jensen

Byrådsmedlem Eva Sommer Madsen er blandt de ivrige vinterbadere. Foto: Ulrik Jensen

Morgenbader Lena Aaker med foreningens maskot hunden Chanel. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar