Hjemme igen - det var en aktiv og spændende tur, som Per Damkjær Juhl, Amalie Svensson og resten af badmintonfolket var på i Japan. Foto: Michael Thønnings

Disciplin, høflighed og svære samtaler - badmintonklubben tog til Japan

10 unge badmintontalenter var over sommeren på tur til Tokyo, for at prøve deres spil af inden sæsonen og for at opleve et helt andet land.

Vordingborg - Vi frygtede lidt, at vi ville blive spillet fuldstændig af banen, fortæller Per Damkjær Juhl, der var med som turleder og træner, da en flok sydsjællandske badmintontalenter  i slutningen af juli, tog turen til Tokyo i Japan.
Målet var at prøve formen af og spille en masse badminton, men også at opleve et helt andet land.
- Vi kunne faktisk godt matche dem. Men der var også nogen, der var virkelig gode, siger han og påpeger at hvor Japan har knapt 10 millioner badmintonspillere, så er der knapt 70.000 i Danmark.
- Derfor er der også hele tiden nogen, der er klar til at rykke frem som professionelle, når en stopper, siger han og påpeger, at det de fandt ud af, at de danske spillere har en fysik, højde og teknik, der betyder meget, men som ikke altid kan matche japanernes ihærdighed, hurtighed og disciplin i forhold til at træne den samme ting hundredevis af gange.

Stod klar
Og allerede kort efter at holdet var kommet over, skulle der spilles. Det foregik i flere haller, men i en af de første, var der kun tre baner.
- Vi var jo 10, som stod klar, mens de var 60. De stod helt stille på to rækker. Der var ikke én, der sagde noget. Det er lidt andreledes end vi er vant til, påpeger Per Damkjær Juhl. Det blev så organiseret sådan, at danskerne fik lov at spille hele tiden. japanere stillede sig nemlig i et særligt kø-system og så roterede de.
Derfor blev der knoklet på banerne og der blev spillet mellem to og fire timer de fleste dag. Faktisk var der næsten ikke tid til at komme   rundt og kigge på byen.
Til gengæld havde Kim Nielsen, far til Sebastian og træner, fået arrangeret det sådan,  at alle kunne komme til at bo hos japanske familier. Han har således en japansk kone, der kunne hjælpe med at sørge for, at kommunikationen gik igennem. Det var således ham og Per Damkjær Juhl, som arrangører, der gjorde at turne kunne blive til noget, med et kæmpe forarbejde, der blev sat i søen i 2017.
Det betød derfor, at man kunne opleve rigtig japansk hverdagsliv, der dog var ret forskelligt, afhængig af hvor de var.
Eksempelvis boede Amalie Svensson og et par af de andre piger i en stor lejlighed midt i Tokyo, hos en børnefamilie. Her fik de deres egen fløj med bad.
- De var meget imødekommende og kørte os næsten til alt, når vi skulle til noget, fortæller Amalie Svensson, der havde en fantastisk oplevelse. Morgenmaden her var også vestlig med eksempelvis æg og pølser, men til gengæld var det lidt svært at forstå hinanden, for der var ikke så mange af japanerne der kunne tale engelsk.
- De havde en app til telefonen, de kunne tale i og så oversatte den det til dansk - sådan nogenlunde. Der var ting, der var svære at forstå. For eksempel trorde vi, at vi havde aftalt at mødes halv ti, men det var i stedte 10.30, fortæller Amalie Svensson.
Hvor de unge boede inde i centrum af Tokyo, boede Per Damkjær Juhl og hans søster, der var med,  ude hos en pensioneret historielærer og hans kone.
- Det var en tur på cirka en time i toget i et lille hus. Her havde vi et værelse, med en japansk skydedør lige op til stuen, hvor vi sov på sivmåtter, fortæller han. Maden var også ris - og andet varmt - til morgenmad.
- Og så var der ikke noget net, og de kunne ikke engelsk, så det foregik meget med fagter og tegninger, siger han, men understreget, at de havde det fantastisk hyggeligt med dem.
Der var dog mange traditioner, og når de kom hjem så skulle man i særligt bad, i et trækar, før man kunne sætte sig til bords.
En flok af drengene på turne var desuden på traditionel japansk badeanstalt, hvor man sidder og vasker sig ved en spand og så efterfølgende sider i store kar med 52 grader varmt vand

Mødte stjerner
Da det var en badmintontur, var de også heldige at få biletter til Japan-open - hvor en række af de danske stjerner også var ovre. Der fik de oplevet det hele på nærmeste hold i en kæmpe hal. I øvrigt den samme hal, som der skal spilles OL i, i 2020.
- Så alle var der og skulle prøve den af, fortæller Per Damkjær Juhl.
Allerede nu har de i øvrigt aftalt med japanerne at man vil arrangere et genbesøg, så de kan komme en tur til Vordingborg og opleve byen her i 2021.

Hjemme igen - det var en aktiv og spændende tur, som Per Damkjær Juhl, Amalie Svensson og resten af badmintonfolket var på i Japan. Foto: Michael Thønnings

Ved et tempel fik de unge lov at prøve at få sat hår og have ægte traditionelle kimonoer på. Det er normalt ret dyrt, men en af japanerne (th.) sprang til og sagde at han gerne ville betale.
- Det var ret specielt at gå gennem gaden med kimono på, fortæller Amalie Svensson, der dog synes, at det var sjovt.
En traditionel kimono-dragt kan i øvrigt koste op mod en kvart million... Privatfoto

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar