Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Ud over spiselige planter er der jo også lige insekterne...og bænkebidderne, som Rosenild ynder at servere som snack på sine ture. Arkivfoto: Mads Sørensen

Ekspert i naturens vilde forrådskammer

Med konceptet Vild Mad har flere folk bag restaurant Noma uddannet naturvejledere rundt om i landet til at finde og tilberede vilde spiselige urter i den danske natur. Vi har taget en snak med Sydsjællands eneste Vild Mad guide.

 

Flere af folkene bag restaurant Noma har i løbet af efteråret og foråret uddannet naturvejledere i landet som Vild Mad guider. Det vil sige, at de lærer at finde og tilberede vilde spiselige urter i naturen samt kan formidle det videre til andre i deres lokalområde.
En af dem, der har fået dette kursus er naturvejleder Susanne Rosenild fra sundhedscentret i Vordingborg Kommune.
Med landets længste kyststrækning er det naturligt for Vordingborg kommune at sætte fokus på naturen på Sydsjælland, og Susanne Rosenild kommer til at bruge sin nye viden både på guidede ture for lokalbefolkningen, men i høj grad også på folkeskolerne og i forbindelse med sundhedscentrets mange patientkurser. For eksempel spiller smag og duft en væsentlig rolle på rygestopkurserne, så her vil Susanne Rosenild gøre rigtig meget brug af sin nye viden.

Folk er nysgerrige
Mange af deltagerne på Susanne Rosenilds ture ud i naturen for medlemmer af forskellige patientkurser har nok allerede stiftet bekendtskab med nogle af Susanne Rosenilds madkundskaber, når der er blevet tilberedt suppe over bål eller stegt bænkebiddere som snack.
- Bænkebidderne er et kuriosum. Det er urterne, der er den primære spiselige mad, fortæller Susanne Rosenild. Hun går heller ikke af vejen for at fange fjordrejer som det sidst skete på en tur til Avnø med et rygestopkursus.
- Så kogte og stegte vi dem og spiste dem på en mad med salt og peber, siger naturvejlederen, der ser frem til at få sat endnu mere skub i smagsoplevelserne i vores område.
- Folk fortæller mig, at de er glade for at kunne genkende planterne på deres gåture, fortæller Susanne Rosenild, der holder fokus på de letgenkendelige spiselige planter, og som oftest holder sig fra dem, hvor man kan tage fejl og dermed risikere at få noget giftigt med i maden.
- Jeg fortæller om, hvor man må plukke og hvor meget og så handler det om at passe på og værdsætte naturen, forklarer hun.

 

Ideer til undervisningen
Til september skal Susanne Rosenild ud på en række af Vordingborg Kommunes folkeskoler og lære elever og lærere om naturens vilde spisekammer.
- Jeg lærer dem om, hvad der er i deres eget nærområde og skal inspirere skoleklasserne til at bruge deres nærområde - for eksempel i madkundskab.
Til skolelærere er desuden lavet en app som gør det enkelt at bruge de vilde danske urter i undervisningen ikke bare i madkundskab, men også eksempelvis i danskfaget.

 

Kurser alle kan bruge
I fremtiden vil Susanne Rosenild også afholde kurser i Vild Mad for borgere, der ikke er tilknyttet en folkeskole eller et patientkursus.
- Det er kurser, hvor alle kan være med, både børn og voksne, så hold øje med annonceringen, opfordrer Susanne Rosenild.
Kan du ikke vente så længe, så gå ind på www.vildmad.dk. Her kan alle få inspiration til at finde og bruge den danske naturs vilde spiselige planter.

 

Susanne Rosenild er certificeret Vild Mad Guide og hjælper andre til at finde og bruge naturens vilse spiselige planter. Arkivfoto: Mads Sørensen

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg