Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
En glad Kenneth Bremer viste i sidste uge sin første Smartflower frem på Algade. Foto: Mille Holst

En ny blomst i bedet

Foråret er over os, og haveejere er i fuld gang med at planlægge årets blomsterbede og krukker. På Algade kunne man i sidste uge opleve en noget anderledes blomst folde sig ud, men den kan faktisk godt stå hjemme i havens bede - og så får man gratis el.

 

Det var en noget særpræget blomst, der onsdag i sidste uge foldede sine kronblade ud på Algade foran Danske Bank og vendte sig mod solen.
- Det er en smartflower, fortæller Kenneth Bremer, der gennem K-Bremer Aps er blevet distributør i Danmark af denne solcelleblomst.
Blomsten er et alternativ til solceller på taget, og ifølge Kenneth Bremer kan den producere strøm til en almindelig husstand året rundt.
Modsat solceller, der er monteret på taget, kan Smartfloweren tages med, hvis man en dag flytter. Den er nemlig blot monteret med jordspyd.

 

Blomster i offentlige rum
Kenneth Bremer ser dog ikke kun et potentiale i parcelhushaver. Anlægget er lige så oplagt på større parkeringpladser, hvor elbiler og elcykler vil kunne tilslutte sig og blive opladt, mens ejeren for eksempel handler. Samtidig kan fundamentet fungere som informationssøjle for museer, kommuner og så videre.
I øvrigt har Kenneth Bremer en aftale med Roskilde Festival, som vil have en Smartflower stillet op til årets musikfestival, så festivalgængerne kan få opladt deres telefoner.

 

Gemmer strømmen
Solcelleblomsten kender sin præcise placering i verden og folder sig automatisk ud om morgenen, når solen står op, bevæger sig efter solen hele dagen, og folder sig sammen, når den går ned om aftenen.Desuden er der monteret børster på bagsiden af kronbladene, så anlægget er også selvrensende.
- Den fås med batteri indeni, så strømmen kan bruges, når man er hjemme om aftenen, forklarer Kenneth Bremer. Desuden sørger en vindcensor for at solcellepanelet folder sig sammen og trækker sig ned i fundamentet, når vinden bliver kraftig - og det kan den gøre på bare fem minutter.
Blomstens kronblade fylder omkring fem kvadratmeter, men på jorden optager anlægget kun en enkelt. Desuden kan fundamentet forhøjes, så man uhindret kan gå nedenunder de udslåede kronblade uden at risikere at få dem i hovedet.

 

Gensyn 20. maj
På nuværende tidspunkt er der kun solgt to Smartflowers i Danmark, men rundt om i Europa står der 3.000 eksemplarer, fortæller Kenneths svenske kollega Jonas, der også ved, at der er lavet aftaler på det amerikanske marked.
Fik du ikke set Smartfloweren i aktion på Algade i sidste uge, så byder chancen sig igen 20. maj, når Handelsforeningen og Stafet for Livet holder fælles kræmmermarked på Slotstorvet.

 

Jonas lader sin bil op, mens Smartflower bliver vist frem i gaden. Bagefter kan han køre gratis hjem til Sverige igen. Foto: Mille Holst
Anlægget har udtræk til både elcykler og elbiler. Foto: Mille Holst

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
25.
Sep
Kok'n'Roll - Knud Damgaard fortæller om sin tid som kok bag Orange Scene LOF Vordingborg
25.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg