Ulvshale Strand på Møn har med sin nordvendte placering ikke været plaget af tang i år. I øjeblikket er der stort set ingen tang overhovedet på stranden. Foto: Mette Neerup

Endelig er der styr på tangen på stranden

Hele sommeren har der været problemer med ildelugtende tang på Ore Strand i Vordingborg. Enkelte andre sydvendte strande i kommunen har også været plaget, men ikke i samme grad som Ore. Det fortæller en naturforvalter i Vordingborg Kommune, som også mener, at beredskabet er bedre rustet til næste års eventuelle tanginvasion.

Vordingborg/Ulvshale Henover sommeren har der været store problemer med rådnende tang på Ore Strand i Vordingborg. Ifølge naturforvalter i Vordingborg Kommune Stefan Skov er det især Ore strand, der har været plaget af tang i år, mens de fleste andre strande skulle være gået fri.
- Der har været syndig meget tang i år - nogle steder - men slet, slet ikke som sidste år, fortæller Stefan Skov, der dog erkender at netop Ore Strand er en undtagelse. Fra kommunens side var man dog ikke forberedt på, at problemet kunne være anderledes i år end tidligere år.
- Der har været en stor plamage ude i vandet, som blev liggende og så begyndte det at rådne og at stinke, siger han og siger, at den manglende havstrøm er helt usædvanlig.
Normalt skubber Vordingborg kommunes folk den opskyllede tang tilbage i vandet, og vind og strøm trækker den med til havs igen. Men ikke i år. Derfor har kommunen de senere uger haft en stor gravemaskine med en meget lang ”arm” kørende på Ore Strand, for at skubbe tangen endnu længere ud i vandet. Det har haft en gavnlig effekt, fortæller Stefan Skov, der dog erkender, at dén løsning kom for sent i forhold til bade- og turistsæsonen.
- Det er ikke fordi, vi ikke har ryddet tang i år, men af en eller anden grund har der ikke været den sidestrøm, der plejer at være, siger han og fortæller at tangproblemet faldt sammen med 14 dage med meget varmt vejr - og så kommer lugtgenerne.
Var I for længe om at komme igang i år?
- Det kan man jo godt sige. Hvis vi var derude hele tiden, så havde vi måske kunnet gøre noget tidligere, siger Stefan Skov.
- Havde vi været derude og haft en gravemaskine hver uge - en af de dyre modeller - så ville vi ikke have haft lugtproblemerne, mener han.
- Nu ved vi, hvordan vi skal håndtere det på dén strand. Det gør vi næste år.
En lille m¨åneds tid endnu holder kommunens Byg Land og Miljø afdeling fortsat øje med tang på de kommunale strande. Men man fjerner kun tangen, hvis vejr, vind og strømforhold ikke selv kan reducere mængden.

Kun et problem mod syd
Ifølge Stefan Skov er det de sydvendte strande, der i år har været plaget af tang, men stortset kun veststranden på Klintholm havn og Ore Strand i Vordingborg. Eksempelvis på Ulvshale strand på nordmøn har der ikke været behov for at fjerne tang i år, og i øjeblikket ligger sandstranden også hen nærmest uden tang overhovedet.

Ulvshale Strand på Møn har med sin nordvendte placering ikke været plaget af tang i år. I øjeblikket er der stort set ingen tang overhovedet på stranden. Foto: Mette Neerup

Ore Strand har igen denne sommer været hårdt ramt af ildelugtende, rådnende tang, som man ikke kunne få bugt med. I dag, hvor både bade- og turistsæson er på retur, er der fortsat tang på Ore Strand, men ikke mere, end der er naturligt forekommende, fortæller naturforvalter Stefan Skov. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar