Vordingborg Kommunes klimakoordinator Karsten Kolle fortalte om kommunens energibesparelser. Spørgelysten var stor blandt de fremmødte i forhold til deres egne private boliger. Fotos: Mette Neerup

Energibesparelse i fokus på Bogø

Et stuvende fuldt Bogø forsamlingshus vidnede om stor interesse for energivenlig boligopvarmning, da Vordingborg Kommune og Energistyrelsen havde inviteret til inspirationsaften i torsdags.

Bogø I 2010 forpligtede landets kommuner sig til at mindske CO2-udledningen med 20 procent over en ti-årig periode, ved den såkaldte borgmesterpagt.  En del af forpligtelsen omhandler oplysningsvirksomhed og i den anledning informerede Karsten Kolle, klimakoordinator i Vordingborg Kommune og Pimmie Schulz, energirådgiver fra Energistyrelsen borgere på et borgermøde omkring fordele og ulemper ved de forskellige typer omlægning til grønnere varmeforsyning, som på sigt er målet. 

Kommunen går forrest
Karsten Kolle fortalte om Vordingborg Kommunes egne succeser med reduktion af CO2-udledningen. 
- På det kommunale plan har vi investeret 80 millioner i energibesparelser  og sparer 10 millioner om året, sagde han og fortsatte:
- Vi har nedbragt varmeforbrug, brugen af el med henholdsvis 37 procent og 26 procent. 
I samme moment kunne han berette om en reducering af CO2-udledningen på 46 procent i løbet af de første ti år. 
- Vi fortsætter dog indsatsen, bedyrede han.

Uden for fællesskabet
På Bogø, såvel som i andre kroge af kommunen, er der ikke mulighed for at tilslutte sig en kollektiv varmeforsyning, som eksempelvis fjernvarme. 
- Oliefyret er på vej ud og vil blive udfaset som varmeforsyning efterhånden som de gamle fyr skal udskiftes, sagde Pimmie Schulz, der opfordrede til, at man tog et tjek på eget varmebehov ud fra forskellige parametre.
- Hvor udsat bor man? Hvilken temperatur ønsker jeg? Er der teenagere i huset? Er det effektivt isoleret og hvad med vinduerne? Skal de skiftes?  opremsede Pimmie, der henviste til at man opsøgte konsulenthjælp til afdækning af, hvordan man bedst kan optimere sit hus’ energivenlighed. På hjemmesiden SparEnergi.dk er der meget inspiration at hente og her kan man desuden få lavet en beregning på, hvilken varmeforsyning, der vil passe bedst til ens hus.

Mange spørgsmål
Jordvarmeanlæg kræver plads til at anlægge det  og er en forholdsvis dyr løsning. Luft til vand-varmepumpe er billigere, men larmer og kræver plads udenfor. Træpillefyr er arbejdskrævende og kræver plads i fyrrum.
- Det er vigtigt at man tænker fremad, når man vælger sin varmeforsyning, fortsatte Pimmie, der til mange af spørgsmålene måtte henvise til individuelle behov og derfor havde svært ved at give eksakte svar. 
- Alle kan dog komme op til mig og få vejledning på netop deres hus, sagde Pimmie, der havde en computer stående klar, så hun kunne gå ind på hjemmesiden SparEnergi.dk med dem, der havde brug for hjælp til at navigere på nettet.
Hvor meget støjer varmepumpen? Kan varmepumpen overhovedet varme hele huset op? Duer mine radiatorer til varmepumpen? Kommer der afgift på træpiller? Hvad med brændeovn som supplement? Spørgsmålene var mangfoldige.

Stor Investering
- Jeg er interesseret i at høre om luft til vand-varmepumpen, sagde Lars Gjermundbo, der bor på Møn og har et træpillefyr. 
- Jeg vil også gerne høre om priser, for pengene er jo også altid interessante, fortsatte Lars, der i løbet af aftenen fik svar på, at hans træpillefyr faktisk er lige så økonomisk rentabelt som varmepumpen og derfor vil han ikke ændre på sin varmeforsyning foreløbigt.
- Det er en stor investering, men der er efterhånden flere og flere selskaber der udbyder abonnementsordninger på varmepumpeanlæg, sagde Pimmie, der henviste til Nærvarme, som specialiserer sig i omtalte løsninger.
Der var desuden et par lokale vvs-installatører til stede, der stillede sig til rådighed ved spørgsmål til varmepumpeanlæg.
- Man kan faktisk finansiere anlægget igennem en vvs-installatør, i stedet for at få en abonnementsløsning, sagde VVSøren fra Vordingborg, der understregede at den dyre løsning ofte er den billigste i længden, idet de billigere anlæg bruger mere i strøm. 

Vordingborg Kommunes klimakoordinator Karsten Kolle fortalte om kommunens energibesparelser. Spørgelysten var stor blandt de fremmødte i forhold til deres egne private boliger. Fotos: Mette Neerup

Energirådgiver fra Energistyrelsen Pimmie Schulz besvarer spørgsmål fra borgerne. Fotos: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar