Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Prins Edward og provst Mette Magnusson, der fortæller om ”Eskadrille 158”-lampen. Foto: Michael Thønnings

Engelsk Prins besøger Svinøs mindelund: - We will remember them

Prins, hertug og fætter til den engelske dronning, Prince Edward, Duke of Kent, aflagde torsdag visit på mindelunden ved Svinø Kirke for at hædre de faldne allierede, i sin egenskab af Præsident for den verdensomspændende Commonwealth War Graves Commission.

 

Det var en distingveret herre i lang, mørkegrøn frakke, der med et lille følge, skridtede perlegruset an, på vej op mod den lille Svinø Kirke, hvor han høfligt hilste på både kirkens faste folk, inden provst Mette Magnusson tog imod.
Men det var ikke hvem som helst der var på besøg. Herren var ingen ringere end den engelske Prins Edward, der torsdag havde taget turen til Svinø, for at hædre og bese den mindelund, der blev det sidste hvile for 62 af det engelske riges flyvende styrker. Afgået ved døden under Anden Verdenskrig og begravet i mindelunden ved Svinø Kirke.
- Der er fem mindelunde i Danmark, men så vidt vi ved er det kun os han besøger, fortæller provst - Mette Magnusson, der påpeger at det lille stykke Svinø, som de fleste kender fra de årlige 4. maj-arrangementer, faktisk tæller som et lille stykke britisk territorie.
Og det var det, den engelske prins skule besigtige denne formiddag, hvor kun ganske få udenforstående fik mulighed for at være med. Det blev holdt i en sluttet flok, med veteranforening, gejstlige, det kongelige følge, diplomati og folk fra War Graves Commission - og så enkelte medlemmer af pressen.

 

Håb for fremtiden
Og det var en rolig 82-årig prins, der efter at have hilst på, blev ledt ned i mindelunden, hvor Mette Magnusson holdt en kort tale og fortalte om de mange allierede ofre for krigen, hvoraf de 108 blev begravet ved Svinø. Heraf blev de 46 amerikanere taget hjem, mens de britiske er blevet i den naturskønne mindelund.
- Det var unge mænd med håb for fremtiden. Men de blev en del af den. Alderen skal ikke tynge dem, lød det i fra Mette Magnusson, på engelsk, mens også prinsen istemte et:
- We will remember them (Vi vil huske dem, red), i kor, som afslutning, inden et fælles Fadervor.
- Det er smukt, lød det fra prinsen, der roste stedet i høje toner - blandt andet overfor graveren, der havde haft besøg a den britisk/nordiske chef for War Graves Commission, Chris Lee, for nylig, for at sikre at alt var i orden. Og det var det - også fordi blomster og kranse fra 4. maj-arrangementet, havde fået lov at ligge og sammen med den krans som Prins Edward lagde. Så med et ophold i regnen tog mindelunden sig ud fra sin bedste side, mens prinsen gik rundt og så hver enkelt gravsten an. Således bemærkede han en inskription på G. Jones’ sten, som ikke har været til at tyde, og han hørte historien om det fly der styrtede ned med otte allierede - primært New Zealandske - soldater. Og han dvælede også ved Donald W. Smiths sten. Majoren, der overlevede krigen, men blev begravet i mindelunden da han døde i 1998, så han kunne ligge samme sted, som sine faldne kammerater.

 

Eksempel til efterfølgelse
Prins Edward tog sig god tid, men den engelske punktlighed blev holdt. Han ankom præcis 9.30, som aftalt. Besøgte mindelunden og lagde kransen i 30 minutter, inden han fik en tur ind i kirken til en snak og en kop kaffe. Her var han meget interesseret i den lille lampe, som kirken fik af en engelsk kvinde, hvis far er begravet der. Lampen er sat op over døren og er en miniudgave af en større statue - et monument over eskadrille 158, som står ved Lissett ved Yorkshire.
Og så skulle prinsen videre. Efter et besøg, der varede lidt længere end beregnet, og hvor især graveren fik royal ros for hvor flot mindelunden er hold t- og med en glad kirkeflok og præst til følge.
- Jeg synes det gik rigtig godt. Han var venlig og spørgende og meget opmærksom, lød det efterfølgende fra Mette Magnusson, mens pensioneret oberst Bjarne Hesselberg, der også var med, roste den britiske måde at tage sig af de faldne på, i forhold til at de med Commonwealth War Graves Commisson, har en hel organisation, der tager sig af de faldne britiske soldater, der er begravet rundt om i hele verden.
- Dette kunne være et eksempel til efterfølgelse, påpegede den pensionerede oberst.

 

Se flere billeder fra besøget i galleriet

og læs også historien "Mindekors renoveres til sommer"

 

Prins Edward (bagerst) gav sig god tid til at se mindestenene an. Foto: Michael Thønnings

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
20.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
20.
Okt
Teater: Englen - Elskerinden & Hr. Almindelig Teaterforeningen Bøgestrømmen
20.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
20.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
20.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
20.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
20.
Okt
Æblernes Dag i Stege Møns Handelsstandsforening og Vordingborg Kommune
20.
Okt
Årets efterårsfest Viemose Forsamlingshus Egnshus
21.
Okt
Vær med til at starte valgkampen Venstre i Vordingborg
21.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum