John og Steen Andersen fra Preben Andersen Vognmands- og renovationsforretning. Foto: Ulrik Jensen

Erhvervsprisen 2018 - virksomhedsportrætter af de nominerede

Erhvervsprisen Torsdag 15. november bliver Erhvervsprisen 2018 uddelt ved en højtidelighed på Hotel Frederiksminde i Præstø. Ved samme lejlighed kåres Årets mikrovirksomhed i Vordingborg Kommune. 
Vi har besøgt de nominerede  til begge priser og bringer på de følgende sider omtaler af de nominerede virksomheder.
Wrappers, der er nomineret til mikroprisen, er lukket og dermed ikke omtalt i avisen.

Allernederst på siden er der et linkt til opslagene i ugens udgave af Sydsjællands Tidende.

 

Herunder følger portrætter af de nominerede til Årets Erhvervspris. Følg linket, og læs om de nominerede til Årets Mikrovirksomhed.

 

Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning Aps

Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning Aps
Kværnvej 1, 4760 Vordingborg
Direktører: John og Steen Andersen
Grundlagt i 1921

Erhvervsprisen Et gammelt velrenommeret  Vordingborgfirma, der har eksisteret i 97 år, er blandt de fem nominerede til Erhvervsprisen 2018. Det er Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning Aps, der også var nomineret for fire år siden, men dengang måtte se sig slået af Vordingborg Køkkenet. 
- Vi er  beærede over at være blandt de nominerede igen i år. Det skaber altid god opmærksomhed, så det er dejligt, lyder det samstemmende fra brødrene John og Steen Andersen, der kalder sig vognmænd, men også har titel af direktører for henholdsvis administration og drift. 
Firmaet er en familieejet vognmandsforretning, der blev grundlagt i 1921 af H.C. Andersen. I 1960 overdrog han firmaet til sønnen Preben Andersen, som stadig lægger navn til vognmandsforretningen. Ved Preben Andersens død i 1970 fortsatte hustruen Asta firmaet, som i  dag ejes af sønnerne John og Steen Andersen efter et løbende generationsskifte. 

Skralde- og vognmand
Gennem 42 år kørte firmaet dagrenovation for Vordingborg Kommune, og de gule skraldevogne med navnetrækket i blåt og rødt på siden var et velkendt indslag i gadebilledet. For nogle år siden mistede man ved en licitation dagrenovationen i Vordingborg, men fik til gengæld i en periode den tilsvarende opgave i hele Guldborgsund. 
For fire år siden opgav John og Steen Andersen dagrenovationen og solgte den del af forretningen fra til det firma, som i dag udfører opgaven. Forretningen er fortsat med samme genkendelige logo, ligesom alle biler er malet i samme farve. 
- Vores styrke har altid været, at vi har været i stand til at tilpasse os. Historisk set har vi også haft megen vognmandskørsel for byggeri og landbrug. I dag er vores kerneområde kørsel med industriaffald, hvor vi opererer på hele Sjælland. Vi har vores egne kunder og er derfor ikke afhængige af en opgave, der kommer i udbud, lyder det fra John og Steen Andersen, der ved siden af Vordingborgfirmaet er ejere af en tilsvarende selvstændig virksomhed i Holbæk. 

Løbende udvidelser
Preben Andersen Vognmands- og Renovationsforretning er oprindeligt startet med adresse på Boulevarden i Vordingborg, men flyttede i 1978 til Kværnvej, hvor der løbende er foretaget udvidelser og bygget nye garager. Vognparken består i dag af omkring 40 køretøjer, og der er ansat cirka 40 medarbejdere, som for de flestes vedkommende har været ansat igennem en længere årrække. 
- Vi har nogle gode stabile medarbejdere, som er kendt for professionelt arbejde med høj service, lyder det fra direktørbrødrene.

Tekst: Ulrik Jensen

 

 

Stege, Vordingborg og Lundby apoteker

Stege, Vordingborg og Lundby apoteker 
Storegade 6, Stege/ Voldgade 20, Vordingborg/ Lundby Hovedgade 90, Lundby
Direktør: Birgitte Egeberg Carlsen

Erhvervsprisen Blandt de fem nominerede til Erhvervsprisen 2018 er Stege, Vordingborg og Lundby apoteker, som udgør vigtige sundhedsfaglige centre i lokalsamfundene. I spidsen for alle tre apoteker står farmaceut og apoteker Birgitte Egeberg Carlsen, der senest har overtaget bevillingen i Vordingborg den 1. oktober 2016 og siden har flyttet apoteket fra den historiske bygning på Algade til mere tidssvarende forhold på Voldgade. 
- Jeg er superglad og stolt over at være nomineret til prisen - ikke mindst fordi det er en anerkendelse af, at apotekerne er med til at gøre en forskel i lokalsamfundene.
- Nogle synes, at det er synd, at vi er flyttet fra den fine bygning på Algade, hvor der har været apotek siden 1826, men for at drive et moderne apotek er det altså vigtigt, at adgangsforholdene er i orden. Nu har vi fået P-pladser lige uden for døren, handicapvenlig indgang og såmænd også en ny kundegruppe i form af forældre, der kan tage barnevognen med ind på apoteket. 

Bedre adgangsforhold
Birgitte Egeberg Carlsen overtog Stege Apotek i 2010, og allerede året efter flyttede hun apoteket til Storegade 6 for at få mere plads, bedre adgangsforhold og et mere kundevenligt apotek. 
I Vordingborg er det nye apotek indrettet i det tidligere Fog Superland, så der igen er skabt liv i passagen mellem Algade og Voldgade. På 547 kvadratmeter er indrettet et moderne apotek, hvor cirka halvdelen af pladsen går til  selve apoteket, mens resten af pladsen bruges til frokoststue, mødelokale, kontorer, omklædning og så videre.

Altid hjælp at få
Det ligger Birgitte Egeberg Carlsen meget på sinde at understrege apotekernes sundhedsfaglige indsats, hvor kunderne får professionel hjælp af uddannet personale.
- Vi foretager vaccinationer, gennemfører medicinsamtaler og hjælper kunderne med den rette medicin, når de kommer med mindre skavanker.  Ved alvorligere lidelser henviser vi naturligvis til lægerne, som vi har et godt samarbejde med. Vi har en høj grad af kundetilfredshed, og mange har glæde af vores medicinsamtaler, hvor vi får lejlighed til at samle op på noget af det, som patienten måske allerede har fået fortalt af lægen.  Med hensyn til at gennemføre medicinsamtaler ligger vi rent faktisk i top tre på landsplan. 
- Den nye apotekerlov, der giver eksisterende apoteker ret til at oprette op til otte filialer indenfor en radius af 75 kilometer fra hovedapoteket, giver naturligvis øget konkurrence, og der er således blevet oprettet ikke mindre end 100 nye enheder rundt om i landet. 
- Vi er klar til at tage konkurrencen op og vægter det sundhedsfaglige tungt, understreger apoteker Birgitte Egeberg Carlsen.
 

Tekst: Ulrik Jensen

 

 

Jens H Hansen Aps

Jens H Hansen Aps 
Fladagervej 2, 4750 Lundby
Direktør: Jens H. Hansen
Grundlagt 2001
Omsætning på 100 millioner på årsbasis

Erhvervsprisen På en ydmyg adresse langt ude på landet på Svinø ligger en større entreprenørvirksomhed, som næppe er kendt i den store offentlighed. Adressen Fladagervej 2 antyder også meget godt, at vi befinder os ude på det flade, åbne land med store åbne vidder.  Når man kommer tæt på adressen fornemmer man, at der så måske alligevel gemmer sig noget specielt. Ved siden af vejskiltet Fladagervej 2, står nemlig et alternativ skilt med indskriften Marilins Allé, og en forholdsvis nyplantet allé fører op til en større slægtsejendom, der er gået i arv i fem generationer. De kæmpe tilhørende ladebygninger gemmer ikke på korn eller andre landbrugsafgrøder, men fungerer derimod som garageanlæg for firmaets store maskin- og vognpark.
Ejeren Jens H. Hansen, der egentlig er uddannet landmand og i en årrække har fungeret som åmand med eget selvstændigt firma, har siden overtagelsen af slægtsgården i 2001 fået stablet en entreprenør virksomhed på benene,  så der i dag er 80 mand ansat og der omsættes for 100 millioner på årsbasis.
47-årige Jens H. Hansen har en hustru, der hedder Marilin, og det var de ansatte, som fandt på, at konen, da hun fyldte 40 år, skulle have sin egen allé - nemlig Marilins Alle. 

Lokale på hele Sjælland
Det er første gang Jens H. Hansens firma er nomineret til Erhvervsprisen, og det er da slet ikke så tosset, lyder den spontane kommentar fra storentreprenøren, der anser anlægs- og nedrivningsarbejde som en af firmaets særlige spidskompetencer.
- Vi opererer over hele Sjælland, men lokalt kan jeg da for eksempel nævne, at vi har revet det gamle posthus ned og også malingfabrikken Brifa. Desuden har vi en del nedrivningsarbejder for Bane Danmark
- Men vi bygger også op igen for eksempel broer, kloak og cykelstier for Vordingborg Kommune. Banegårdspladsen og Vordingborg midtby har vi også været stærkt involveret i.
- Af den samlede årsomsætning på cirka 100 millioner kroner står nedrivning for cirka 40 procent, mens anlæg står for de 60 procent. 

Skaber arbejdspladser
Entreprenørvirksomheden Jens H. Hansen (H står for Harald) har udviklet sig fra nærmest ingenting til en stor moderne virksomhed, som alene på kontoret har 12 funktionærer ansat med hvert deres speciale for at sikre at alle myndighedskrav bliver opfyldt.
Firmaet arbejder tæt sammen med Jobcentret og påtager sig socialt ansvar, således at man inden for de seneste tre år har flyttet otte medarbejdere fra ledighed til fast job.
 

Tekst: Ulrik Jensen

 

 

El-Comp Aps

El-Comp Aps
Vingevej 5, 4760 Vordingborg
Direktør: Henrik Larsen
Grundlagt 1972 (2005)
Omsætning: 19 millioner

Erhvervsprisen - Det er rigtig sjovt, det her og jeg er glad for det, jeg laver. Desuden har jeg nogle gode folk, siger Henrik Larsen, der i 2005 overtog virksomheden El-comp fra Georg Beinkowski. Ved overtagelsen fulgte en enkelt medarbejder med, og siden har Henrik Larsen udviklet firmaet til i dag at være 20 mand. Fra starten har han fokuseret på lokale kunder, der tæller både private, virksomheder og kommunen og det gør opgaverne meget forskelligartede. Eksempelvis står El-comp for en stor del af Vordingborg Kommunes springvand, man producerer og programmerer eltavler og pdc-styring for forsyninger og spildevandsvirksomheder som Xylem og PC Drill. Desuden har El-comp fokus på tyverialarmer og kameraovervågning.
- Der er nok om buddet med hensyn til at skrue stikkontakter på, siger Henrik Larsen og gør, hvad han kan for både at have specialister og ansatte, der er bredt funderet. Ved hele tiden at udvide medarbejdernes kompetencer forsøger han at gøre firmaet mindre sårbart. Gennem TS-gruppen, der er et landsdækkende netværk af elinstallatører, sparrer han desuden med kolleger rundt om i landet for at høre, hvordan de tackler forskellige situationer.
I den nærmeste fremtid håber Henrik Larsen, at byggeriet af den ny storstrømsbro vil give arbejde til de lokale håndværkere, men han frygter, at et stort firma langvejsfra vil byde ind på de opgaver, der er. Det vil de lokale ikke kunne konkurrere mod, mener han og håber, at de lokale virksomheder vil stå sammen om de opgaver, der kommer og at kommunen også har fokus på problematikken. 
 

Tekst: Mille Holst

 

Bryghuset Møn

Bryghuset Møn
Priorvej 1, 4780 Stege
Ejere: David Jensin, Thomas Stecher og Kasper Bøgedal
Grundlagt 2005 (2012)

Erhvervsprisen Da Thomas Stecher og David Jensin i 2012 overtog Bryghuset Møn, lå det i tilknytning til en restauration i Luffes gård i Stege. De nye ejere satte gang i en lang proces, hvor de overvejede, hvilken retning restaurant og bryggeri skulle gå. De syntes ideen med ølbrygning var god og den daværende brygmester var lykkedes med at få produceret nogle populære øl ud fra det tyske princip ”Reinheitsgebot”, der indebærer at øllen udelukkende brygges på gær, malt, humle og vand. Skal der tilsættes ekstra smagsgivere bruges kun naturlige ingredienser. 
Pladsen i Luffes gård blev for trang og bygningen, hvor produktionen nu foregår,  blev købt i 2015, efter en kort periode i den gamle Fakta. 
- I processen med at gøre bryggeriet rentabelt måtte vi i en periode skære en del af øltyperne fra, fortæller Thomas Stecher, hvilket ikke var populært. 
- Vi er efterhånden oppe på at producere 12 forskellige slags og den meget savnede honningporter er til at købe igen fra december, lover han.
- Siden vi gik fra værtshusbryggeri til nu en egentlig produktion, er der sket en positiv udvikling. Virksomheden er begyndt at give overskud og med en årlig produktion på 400.000 liter øl, har vi bevæget os fra mikrobryggeri til et mellemstort bryggeri, forklarer han. 
- Der er plads til at  produktionen kan komme op på en million liter årligt, så mon ikke vi bliver her nogle år endnu, siger han og forklarer, hvorfor Møn Bryghus udelukkende leverer til lokale butikker, specialbutikker og restaurationsbranchen, men ikke de store supermarkedskæder:
- Vi vil gerne sælge vores øl dyrest muligt. 
Foruden øl sælger Bryghuset Møn også økologisk saft og kildevand tappet på Møn. 

Tekst: Mette Neerup

 

 

 

 

Vedhæft fil: 

John og Steen Andersen fra Preben Andersen Vognmands- og renovationsforretning. Foto: Ulrik Jensen

Apotekernes sundhedsfaglige indsats ligger apoteker Birgitte Egeberg Carlsen meget på sinde. Foto: Ulrik Jensen

Jens H Hansens entreprenørvirksomhed er blandt de fem nominerede til Erhvervsprisen 2018. Foto: Ulrik Jensen

Henrik Larsen på El-comp håber byggeriet af den ny Storstrømsbro vil give opgaver til de lokale firmaer. Foto: Mille Holst

Fra venstre Thomas Stecher (ejer af Bryghyset Møn), Carsten Svendborg (brygger), Kasper Bøgedal (ejer) og Klaus Mortensen (brygmester). Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar