Fælles rygepause. Fra venstre er det Thomas Nøhr Bertelsen (medarbejder), Zandra Berthelsen (bruger), Blue Crillesen (praktikant), Dorthe Ellekær Jensen (leder), Karina Dahlby (bruger) og Jonas Larsen. Foto: Mille Holst

Et åndehul i hverdagen fylder 20 år

På torsdag kan Værestedet Café Åndehullet i Algade 117 i Vordingborg fejre tyve år på bagen. Vi har taget en snak med nogle af brugerne af stedet om, hvilken betydning Åndehullet har for deres liv. Og med ledelsen, der arbejder på at gøre sig selv overflødig.

Vordingborg I sommeren 1999 åbnede Værestedet Café Åndehullet i Vordingborg. Her tyve år efter kan stoffri narkomaner fortsat mødes og få et frirum i hverdagen, hvor man er sammen med ligesindede, der kan nikke genkendende til ens egen historie. 
- Man skal ikke forstille sig, men kan bare være den man er, fortæller Thomas Nøhr Bertelsen, der har arbejdet i Café Åndehullet i alle tyve år.

Hjælp fra ligesindede
Café Åndehullet er i bogstaveligste forstand et åndehul for de stoffri stofmisbrugere, det fortæller stedets daglige leder Dorthe Ellekær Jensen.
- Det, alle oplever her, er, at det er et fællesskab, alle kan spåejle sig i. Det er tidligere misbrugere, der hjælper en, siger hun.
- De forstår en, supplerer Jonas Larsen, der er kommet i Café Åndehullet siden 2015.
Zandra Berthelsen er kommet i Café Åndehullet det seneste års tid. Hun fik i oktober sidste år sin sidste metadon, og søgte hjælp på Center for Rusmidler, da hun havde mange abstinenser. Her tog man hende med på Café Åndehullet, og det er hun i dag taknemmelig for.
- Jeg følte ikke, mit liv gav mening og jeg havde mega mange abstinenser. Jeg kom her for at komme ud af misbrugsmønstret og misbrugstankegangen. Her har jeg følt, jeg kunne snakke med nogen om problemerne, fortæller hun.
- Jeg kommer her, når alt er lort, men også når det er godt, fortsætter hun. Zandra Berthelsen er egentlig igang med en terapeutuddannelse, men har sat uddannelsen på pause en tid. I stedet laver hun lidt frivilligt arbejde.
- Jeg har været bange for at tage ansvar. Åndehullet er en vej til nye veje; her er muligheden, hvis man er klar til at tage den, fortæller hun og lægger ikke skjul på, at vejen ud af misbrug også handler om at turde have tillid - både til andre, men også til sig selv.
- Det er mega skræmmende at skulle forholde sig til verden uden at være påvirket, siger hun og Dorthe Ellekær  supplerer
- Man tror ofte, man er den eneste, der har det sådan.
Lige præcis derfor er Zandra Berthelsen så glad for Åndehullet. Her er alle clean og alle har i starten haft lige svært ved det.
- Nogen gange kommer jeg herned, fordi jeg har brug for at snakke, andre gange fordi der måske er nogen, der har brug for hjælp med opvasken, siger Zandra Berthelsen.
- De har brug for netværket, konkluderer Dorthe Ellekær.

Brugerstyrede aktiviteter
Det er Vordingborg Kommune, der står for driften af Åndehullet, men stedet styres i det daglige af en brugerforening, som fordeler midler til aktiviteter i huset.
Eksempelvis har Jonas, der har taget initiativ til en sportsklub for stedets brugere. De, der er interesserede, mødes i DGI-huset en gang om ugen og kan udøve lige den sport, de har lyst til på dagen og som de er deltagere til.
Hver tirsdag klokken 17.30 har åndehullet fællesspisning, og her er alle borgere velkomne så længe de er ædru og clean. I øjeblikket er det Blue Crillesen, der er i praktik og som skal i gang med misbrugsuddannelsen, der står for madlavningen. Hun bor i København, men kører med stor glæde til sit arbejde i Vordingborg.
- Jeg elsker at være her, siger hun.

Ansvar og udvikling
Café Åndehullet har omkring 45 brugere i øjeblikket og heraf har langt de fleste egen nøgle til stedet. På den måde er værestedet aldrig rigtig lukket selvom personalet er taget hjem.
- Vores fornemste opgave er at gøre os selv arbejdsløse, mener Dorthe Ellekær, der således vægter tillid, ansvar og udviklingen af brugernes egne kompetencer meget højt.

Fakta
• Værestedet Café Åndehullet fejrer 20 års fødselsdag den 28. november klokken 15.30-17.30 i caféen på Algade 117, Vordingborg, for medlemmer, samarbejdspartnere, venner af huset og andre med interesse for stedet.
• Daglig leder af Åndeholdet, Dorthe Ellekær, byder velkommen og giver et historisk rids af stedet, Anders J. Andersen, formand for Udvalget for Arbejdsmarked og Uddannelse, holder jubilæumstale og Lars Madsen, formand for foreningen Åndehullet, holder festtale.

Fælles rygepause. Fra venstre er det Thomas Nøhr Bertelsen (medarbejder), Zandra Berthelsen (bruger), Blue Crillesen (praktikant), Dorthe Ellekær Jensen (leder), Karina Dahlby (bruger) og Jonas Larsen. Foto: Mille Holst

Blue Crillesen har malet æresporten i indgangspartiet til Café Åndehullet i anledning af værestedets 20 års fødselsdag. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar