Et æstetisk løft

Smag, behag og æstetik er individuelle størrelser. Et sandt minefelt. Journalisten, forfatteren og debattøren Peter Olesen satte for år tilbage fokus på æstetik og bygnings-bevaring i det offentlige rum. Han høstede ikke altid ros. Men, han fik dog gang i en debat – en holdning til tingene. Tilsyneladende skal ingen have brændt snudeskaftet i Vordingborg. Synd – i min optik er mængden af uheldige eller fejlslagne projekter ved at løbe løbsk. Skammeligt, fordi mulighederne for at rydde op, skabe noget æstetisk og harmonisk, forpasses. Eksempler:
Danmarks Borgcenter: En stiliseret, rust-rød jern-bygning med saddeltag havde givet mening - i stedet for et ’grundstødt skibsvrag’ eller ’en nedstyrtet, halvt begravet UFO’. Logik, association og æstetik blæser i vinden. 
Vandhuset: I årevis blev der skrevet og talt om, at skabe noget smukt ved ’hoveddøren’ til byen. Der er godt nok ikke megen Jørn Utzon-effekt i den kasse. 
Slotstorvet: Jeg tillader mig at mene, at den røde plamage er en ’intellektuel og æstetisk misforståelse’ uden konturer. Viborg og Holstebro – de kan noget med torve og stræder.  
Borgerservice: Hvad skal man dog kalde det nye, åremåls-forsinkede projekt på Valdemarstorvet - med ’drivhus-facade’ på toppen? 
Den nye perron: I fremskridtets navn er Vordingborg Station nedgraderet til et trinbræt med få og små ’shelters’ og ingen toiletter. Direkte uforskammet.
Garverigrunden: Savner overordnet plan og sammenhæng. Midt i det hele et langt carport-anlæg i træ.
Havnefronten: ”Silogrunden” er en af stadens mest attraktive byggegrunde til kvalitets-boliger. I stedet opsættes præfabrikerede ’containere’ i to etager til de italienske brobyggere. Efter brobyggeriet: permanente ungdomsboliger. 
Forude venter centrale projekter ved Banegårdspladsen; på HEP-grunden ved Prins Jørgens Allé; tomten af brandstationen i Valdemarsgade; ’Tage E. Olsens’ ejendom – og ikke mindst på Havnefronten/Slagterigrunden i Masnedsund. Et stille, fromt ønske kunne være, at ’en voksen ansvarlig’ vækker beslutningstagerne og forholder sig konstruktivt, kritisk og æstetisk til projekterne – til gavn og glæde for byen; dens borgere og gæster.

 

Niels Bangild
Femøvej 2
4760 Vordingborg

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar