Der var fyldt i Viemose Egnshus til indvielsen af Mænds Fællesskaber. Foto: Ulrik Jensen

Et fælles sted for mænd

Op mod 100 modne mænd mødtes mandag med målet om at lave noget sammen.

Viemose Med sin centrale placering midt i den arealmæssigt vidtstrakte Vordingborg Kommune bliver Viemose Egnshus frem over et ugentligt samlingssted for mænd over 60 år. Der er lagt op til et fællesskab kun for mænd - skabt af kommunens kvindelige seniorkonsulenter, som har fået tilskud til projektet fra  statslige puljemidler.
Mænds Fællesskaber er navnet på projektet, som går ud på hver mandag at samle mænd i efterløns- og pensionsalderen til samvær, netværk og masser af aktiviteter i Viemose Egnshus. 
Mandag formiddag stod den på officiel indvielse med snoreklipning, taler og musikalsk underholdning og ikke at forglemme lokkemaden: gratis pølser fra den til lejligheden opstillede pølsevogn. Der var stuvende fuldt i Viemose Egnshus og ekstra borde og stole måtte sættes op for at give plads til de lige knapt hundrede modne mænd, som havde taget i mod tilbuddet.
I sin velkomsttale kom udvalgsformand Mette Høgh Christiansen (S) blandt andet ind på begrebet ensomhed og understregede, at selvvalgt ”alenetid” kan være sundt nok, men at ingen har brug for ikke-selvvalgt alenetid – altså ensomhed. 
- Med Mænds Fællesskaber gives muligheder for små og store fælles oplevelser og aktiviteter og måske bare en kop kaffe og nogle røverhistorier, lød det fra Mette Høgh Christiansen, som selv fortalte et eventyr med moralen, at en positiv ånd med gensidig hjælpsomhed, giver gode relationer. Og så understregede udvalgsformanden vigtigheden af, at de deltagende selv skal være med til at skabe et levende hus med mange aktiviteter.
Projektleder og seniorkonsulent Kristina Petersen kaldte det en glædens dag og en god begyndelse på noget, som skal udvikle sig med mange meningsfyldte aktiviteter.
- Ingen skal komme og sige, at der ikke er noget for mig, fordi det er jeres egne interesser, som skal drive fællesskabet, lød det fra Kristina Petersen til de fremmødte mænd.
- Vi seniorkonsulenter vil være med til at koordinere aktiviteterne. Foreløbig er der lagt et program for de næste uger, og så handler det bare om at møde op. Der er ingen tilmelding med undtagelse af til køkkenholdet, som kun kan have otte med hver gang. Vi opfordrer til, at I sætter opslag op med idéer til aktiviteter. 
Blandt deltagerne var 61-årige Niels Pedersen fra Præstø, som via sit arbejdsliv i hjemmeplejen selv har været med til at igangsætte lignende aktiviteter i kamp mod ensomhed.  Niels Petersen er selv potentiel bruger af Mænds Fællesskaber og mener, at han kan bidrage med aktiviteter, som han før har oplevet virker godt.  Niels Pedersen har for eksempel været med til, at et emne om sagn, myter og fortællinger har udviklet sig til, at mænd har fortalt om deres egen livshistorie.
- Kriteriet for at Mænds Fællesskaber skal blive en succes er, at de, der møder frem bliver taget godt i mod med åbne arme af de andre.  Mænd er skrøbelige, og derfor er det helt afgørende, at der skabes positive relationer lige fra starten, lyder det.
Lokale spillemænd sørgede for den musikalske underholdning, der var indlagt en konkurrence i programmet, og Torben Kastholm fra Mænds Mødesteder i Haslev fortalte om erfaringer herfra. 
På programmet i de kommende uger står blandt andet pandekager over bål, lystfiskeri, kortspil, gåture i naturen foruden et emne, hvor der er fokus på stærkere krop og psyke.

Der var fyldt i Viemose Egnshus til indvielsen af Mænds Fællesskaber. Foto: Ulrik Jensen

Niels Pedersen vil gerne bidrage med aktiviteter. Foto: Ulrik Jensen

De tre seniorkonsulenter i Vordingborg Kommune, der står bag projektet er fra venstre: Dorte Poulsen, Marianne Ellehammer Carstensen og Kristina Petersen. Foto: Ulrik Jensen

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar