• www.henriks-hvidevarer.dk

Elly i sin butik blandt bøgerne, som hun altid har gang i to-tre stykker af på en gang. -Det var jo altid en god undskyldning for ikke at ordne have, når jeg havde en bog, der skulle være læst, siger hun. Foto: Mette Neerup

Et kæmpe aktiv for Møn går på pension

Fællesskab og udvikling har altid haft en stor betydning for Elly Nielsen, der efter 50 år i boghandlerbranchen takker af og lader nye kræfter komme til.

Stege Søndag 30. juni klokken 12-15 har Bog og idé i Stege ekstra ordinært åbent, fordi Elly Nielsen, der har ejet og drevet butikken siden 1983, inviterer til sin afskedsreception.

- Jeg har altid sagt, at når jeg blev 67 år, ville jeg gå på pension, siger Elly, der fylder 67 3. juli og dermed indfrier det løfte. 
- Men jeg har også altid sagt at jeg kun ville forlade butikken, hvis den kunne blive drevet videre af en med passion for butikken, byen og litteraturen, fortsætter hun og får med Hanne Karlsens overtagelse også det ønske opfyldt. 
- Hanne har været her i 14 år og brænder for netop de ting. Men selvfølgelig skal hun drive butikken videre på sin egen måde, siger Elly, der som svigerinde til Hanne, stadig er tæt på begivenhedernes gang i butikken og vil være klar med råd og vejledning.

Født og opvokset på Møn
At Elly skulle blive boghandler og lokalpolitisk aktiv for Venstre, lå ikke umiddelbart i kortene, men beror til dels på tilfældigheder. 
- Jeg kommer fra en lille gård med radikale forældre og pengene var små. Det var ikke en mulighed at vælge gymnasiet, siger Elly, der elskede at gå i skole og selvfølgelig skulle have en uddannelse. Den sommer var der tre mulige elevpladser at få i Stege. Hos revisorerne i Hages Gaard, Tømrerhandlen eller hos Carl Petersens boghandel. 
- De to andre var ikke lige mig, og da jeg jo elskede at læse, gik jeg ind til Erik Serritzlew-Petersen, der havde overtaget butikken efter sin far, søgte pladsen og fik den, fortæller Elly, der stadig husker det strenge hierarki blandt eleverne. 
- Jeg blev elev i 1969 og efter endt elevtid blev jeg fastansat. I 1983 da Erik ville sælge butikken, var hans egne sønner ikke interesserede og så måtte han jo vælge den næstbedste løsning og så faldt valget på mig, smiler Elly, der på den måde blev den blot tredje ejer af butikken, der åbnede i 1905. 

Livet uden for butikken
Elly mødte Bent, de blev gift og har kørt parløb i deres arbejdsliv alle årerne. Bent har været den faglige leder i butikken, som de drev i Stubbekøbing i 14 år, samt vicevært i bygningen i Stege, der foruden butik indeholder lejligheder. 
- Butikken har altid haft ansatte nok til at jeg kunne gøre andre ting som også interesserede og udviklede mig, siger Elly, der stadig sidder i syv bestyrelser, hvor hun dog er på vej ud af flere af dem.
- Men jeg vil fortsat være aktiv og forsøge at sætte mit præg på byen, for jeg har stadig lyst til at påvirke udviklingen af Stege og Vordingborg Kommune, fortsætter Elly, der har siddet i kommunalbestyrelsen for Venstre i den tidligere Møn Kommune i 27 år. Her har hun bestredet formandsposten i alle tænkelige udvalg på nær Teknisk udvalg, for det interesserede hende ikke. 
- Jeg har nydt at have indflydelse og sætte mit præg på en beslutningsproces, siger Elly der blandt andet krediterer sin læremester udi politik, den tidligere borgmester Knud Larsen, for at have en andel i, at Elly med egne ord er blevet lidt mere ”rund” og kompromissøgende med alderen. 
- Jeg har altid gerne villet være med, hvor det foregik, siger Elly, der igennem sit liv har været involveret i alt fra elevråd, skolebestyrelse, avisen Sjællandskes bestyrelse, fagforbund, Handelstandsforeningen, House of Møn, litteraturselskabet Nordbrandt og meget mere. Motivationen har udover at få indflydelse, også været en nysgerrighed og en ægte interesse i at opleve lokalsamfundet og sin branche udvikle sig. 
- Jeg er midterste barn og har derfor nok haft brug for at hævde mig. Jeg har i hvert fald altid nydt at stille mig op og tale foran andre, siger Elly, der især i Bents familie oplevede, at der blev diskuteret politik og her fandt mod til at stå ved egne holdninger.

Livet i butikken
At Bog og idé i Stege har overlevet og endda formået at vækste i en tid, hvor andre butikker, især i de mindre byer, må lukke, tilskriver Elly blandt andet personalets faglighed. 
- Jeg har uddelegeret meget ansvar til de ansatte, der har en stor faglighed og interesse for litteratur, siger Elly, der også med stolthed fortæller om sit lille bogforlag, der har støttet og udgivet lokallitteratur. 
- Vi har selvfølgelig også en fantastisk turisthandel, som gør, at vi har samme omsætning i juli som i december. Vi har jul to gange om året, smiler Elly, der i takt med at guldsmed og legetøjsforretning lukkede, udvidede butikkens sortiment til også at udbyde disse varer. 
- Vi har haft fingeren på pulsen og sørget for tilpasning, siger Elly, der har nydt den tillid kunderne har vist hende, selvom det i perioder har skortet lidt på det, når hun i det politiske liv har været involveret i nogle upopulære beslutninger, som skolenedlæggelserne sidst i 1980érne. - Selvom jeg vidste, at det var den rigtige beslutning, var det alligevel hårdt at modtage trusselsbreve, især for min familie, tilføjer Elly, der dog altid har nydt stor opbakning fra Bent og bedsteforældre.

Livet efter butikken
-To dage efter jeg holder afskedsreception er der tirsdagsmarked. Det bliver anderledes at kunne gå en tur op og ned af gaden, siger Elly, der ikke har holdt sommerferie siden 1983 og derfor glæder sig til at nyde byen og livet på en anden måde. 
- Vi skal også rejse noget mere nu. Vi har kun været på korte storbyrejser, så der er mange steder vi vil se, siger Elly, der tilføjer at de to solvogne, der står hjemme i haven, har de kun siddet på kanten af. De skal i brug nu og bøgerne, der skal læses, bliver kun dem, som hun har lyst til at læse. 
- Jeg får også mere tid til mine fire børnebørn. Det glæder jeg mig til, for jeg har aldrig kunnet passe dem, når de var syge. Det var kun Bent, der havde barnebarns første sygedag, griner Elly, der dog pointerer at hun i hele sit arbejdsliv altid har følt sig privilegeret over at kunne gøre det, hun har haft lyst til. Hvis hun fik mulighed for at vælge om igen er hun ikke i tvivl. 
- Jeg ville vælge at blive boghandler igen. Det har altid haft min store interesse at læse og jeg har været glad, hver eneste dag jeg har gået på arbejde, siger Elly der foruden at sætte sit aftryk på det mønske handelsliv også har fyldt godt i den generelle udvikling af Møn. 
- Fællesskab er en nødvendighed i alle henseender. Jeg har fået så meget ud af at være en del af samfundsudviklingen og håber at have givet noget tilbage, afslutter hun med et smil.

Elly i sin butik blandt bøgerne, som hun altid har gang i to-tre stykker af på en gang. -Det var jo altid en god undskyldning for ikke at ordne have, når jeg havde en bog, der skulle være læst, siger hun. Foto: Mette Neerup

Elly i butikken. Foto: Mette Neerup

Afdelingen med den lokale litteratur, som Elly er særlig stolt over at have i butikken.
- Alle bøgerne er på sin vis med til at fortælle om udviklingen i lokalsamfundet, siger Elly, der tilføjer at særligt ”gamle” Mønboere kigger forbi den afdeling, når de kommer til Møn. Foto: Mette Neerup

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar