Et otium med fuld fart på

Selv om Jytte og Preben Jensen nærmer sig 80 år, driver de stadig Bed and Breakfast på gården i Lundby. Vi blev budt inden for til en snak om deres lange og virksomme liv.

 

 

På grænsen - Lundby

Turen langs den sydlige grænse fører os til Lundby på Nordfalster, hvor vi bliver budt indenfor af et ægtepar, som gerne vil dele ud af deres livshistorier. 

Der er tale om Jytte og Preben Jensen, som i en alder af 77 og 78 stadig driver Bed og Breakfast på deres idylliske gård i Lundby. 

Jytte kommer oprindeligt fra Alstrup nær Lundby, mens Preben kommer fra Bandholm på Lolland. 

De mødte hinanden i en tidlig alder, og da Preben skulle være soldat i 1957, flyttede Jytte i lejlighed nær kasernen i Hillerød. Og den ville hun nødig af med igen. 

- Vi gennemførte Danmarks første tvangsægteskab. Jeg måtte nemlig ikke blive boende i lejligheden, hvis ikke jeg giftede mig, fortæller Jytte med et smil på læben.

- Min far så ellers gerne, at jeg havde giftet mig med en landmand, men jeg ville ikke have én der lugtede, griner Jytte. 

Preben uddannede sig til murer, mens Jytte blev lærer.

De flyttede til Ballerup, hvor Preben startede sit murerfirma i 1964. Firmaet er siden da blevet overtaget af svigersønnen, som også er murer.  

Tilbage til hjemstavnen

Efter mange år i Ballerup, var det i 1988 tid til, at der skulle ske noget nyt, og ægteparret købte derfor gården i Lundby. 

- Der var hverken lys eller varme hernede, da vi først købte det, fortæller Preben og Jytte. 

- Og da vi havde købt den, fandt vi ud af, at der oven i købet var bopælspligt. Så jeg var nødt til at køre herned og sove om natten, siger Jytte.

Kort tid efter solgte de huset i Ballerup og flyttede ind i det lille hus, som hører til gården.

- Vi boede der i otte år, mens vi byggede gården op. På nær VVS, lys og stråtag lavede vi det hele selv, fortæller Preben.

Huset stod færdigt i 1996 og pensionsalderen nærmede  sig så småt for både Preben og Jytte. Det betød dog på ingen måde, at de nu skulle til at slappe af. I 2000 startede de nemlig deres eget Bed og Breakfast på gården i Lundby. 

- Børnene grinede af os. Du ser da aldrig en turist herude, sagde de. 

Men de skulle hurtigt vise sig at tage fejl.  

- Der er fred og ro, og så er det kun to kilometer til motorvejen, fortæller Jytte. 

Hun og Preben har seks senge til rådighed, og det er ikke noget problem at få dem fyldt. 

- Vi har mellem 800 og 1000 overnatninger om året, siger Preben. 

- Nok nærmere 1000, tilføjer Jytte.

 

Kan ikke blive ved

Og selv om både Preben og Jytte har nydt at have både danske og udenlandske turister boende, så er det også hårdt arbejde. Og det bliver ikke nemmere med alderen.

Preben har haft flere blodpropper og har nu pacemaker, mens Jytte for tiden døjer med en studenteralbue.

I fire og et halvt år har Jytte og Preben Jensen haft den store ejendom til salg, og de håber snart, at der kommer en køber, så de kan flytte til noget mindre i Nørre Alslev.

- For det bliver ikke sjovt at komme væk herfra, når den ene af os ikke er her mere, siger Jytte. 

 

Tekst: Laura Dalgård Hansen (praktikant)


Tema: 
På grænsen
Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar