• www.henriks-hvidevarer.dk

Farmor Annette Andersen (im.) modtager ildsjæleprisen af SEAS-NVEs administrerende direktør Jesper Hjulmand og giver straks pengene videre til alle farmødrene i Farmorhuset repræsenteret ved næstformand Irene Fabricius (tv.). Foto: Mille Holst

Farmor får ildsjæleprisen

I sidste uge fik Annette Andersen, der står bag Farmorhuset i Vordingborg, overrakt SEAS-NVEs ildsjælepris. Til overrækkelsen deltog en række børn fra lokalområdet, og de fik ikke bare kage og saft, men også historier at høre, så en rigtig ildsjæl og fik et overraskende møde med julemanden. 

Vordingborg Da SEAS-NVEs administrerende direktør Jesper Hjulmand i torsdags besøgte farmorhuset i Vordingborg, for at overrække Farmor virksomhedens årlige ildsjælepris på 25.000 kroner, blev han overvældet af stedets indretning og energi.
- Hold da op et fantastisk hus, udbryder han, da Farmor fører ham ind i garagen og han går på opdagelse i rummets indretning. Farmor fortalte ham kort om stedet og viste ham det nye loft, som meget alternativt er lavet af gamle sofastykker - altså gamle malerier, som folk har haft hængende i stuerne. Selvom loftet i sin tid var en billig måde at lave nyt loft på, så har det fået en magisk funktion i dagligdagen i Farmorhuset.
Farmor henter en lommelygte, lyser op i loftet og begynder på en fortællingen om fiskeren og hans oplevelser i livet. Lommelygten bevæger sig fra maleri til maleri, mens historien udvikler sig. På gulvet sidder en snes mindre børn som er inviteret med til prisoverrækkelsen, og de læner straks hovederne tilbage og følger fortællingen, mens den bevæger sig henover loftet.
Senere, da Jesper Hjulmand holder sin prisoverrækkelsestale fra den lille scene i Farmorhuset, vækker han en anden magi i børnene ved at fortælle at han hedder Hjulmand - hvilket børnene straks forbinder med den snart forestående jul, og de vil straks vide, hvor gammel han egentlig er.
Direktøren må forklare, at han ikke er den julemand, og at han har sit navn fra sin tip-tip-oldefar, der var en rigtig dygtig hjulmager og dermed fik det navn, familien har båret lige siden.
I dagens anledning blkiver Hjkulmand dog en slags julemand, for Farmor skal jo have en pris og en pose penge. Børnene har nu både hørt Farmor fortælle henover loftet og mødt julemanden; da der nu skal uddeles en ildsjælepris, kan man som voksen ikke lade være med, at se med børnenes øjne. Hvor magisk et ord: En ild-sjæl.
Jesper Hjulmand forklarer, at en ildsjæl gerne vil gøre noget godt for andre, og sådan en person er Farmor. 
Det forstår børnene fuldstændig.
- Vi skaber energi til at leve livet, siger vi i Seas-NVE. Det er præcis det, du gør her Annette, siger Jesper Hjulmand umiddelbart inden han overrækker prisen til Farmor Annette Andersen.

Tak til alle farmødre
I alt har omkring 700 personer indstillet forsalag til årets ildsjælepris hos SEAS-NVE og heraf har omkring 10 peget på farmor i Vordingborg. Juryen var sådan set ikke i tvivl om, at hun skulle have prisen, da først de fandt ud af, hvem hun er, og hvad der foregår i Farmorhuset, og man var således ikke i tvivl om, hvilken betydning stedet har i lokalsamfundet og at pengepræmien her vil betyde meget.
- Det er rigtig mange penge for farmorhuset, for vi laver kaffe for tyve kroner, siger Annette Andersen i sin takketale.
- Det er jo en personlig pris, man får, men jeg vil give den videre til farmødrene, fortsætter hun og siger, at hun aldrig ville kunne have skabt Farmorhuset og universet alene. Herefter byder hun på kage og frugt til alle fremmødte, og forklarer, at det overdådige kagebord - som farmødrene naturligvis selv har stablet på benene - er i stil med det, Farmorhuset serverer, når der holdes børnefødselsdag for udsatte familier.

Julebageværksted
I vinterhalvåret holder farmorhuset i princippet lukket, men i november og december er der dog masser af aktivitet. 
- Vi har bagerskole i seks uger i november og december for 30-40 børn to gange om ugen, fortæller Irene Fabricius, der er næstformand i Farmorhuset.
- Annette og jeg har kendt hinanden i 38 år, før det her - og vi er absolut ikke altid enige, siger hun. Men en ting er de to dog helt enige om. Med den nye pris er der råd til at tænde for guldvarmen i Farmors skolestue, når  der de kommende to måneder bliver bagt julesmåkager med områdets børn.
- For man kan ikke bage kager i flyverdragter, siger Farmor.
 

Farmor Annette Andersen (im.) modtager ildsjæleprisen af SEAS-NVEs administrerende direktør Jesper Hjulmand og giver straks pengene videre til alle farmødrene i Farmorhuset repræsenteret ved næstformand Irene Fabricius (tv.). Foto: Mille Holst

Farmor fortæller historie ved hjælp af billederne i farmorhusets loft, og SEAS-NVEs administrerende direktør Jesper Hjulmand følger nøje med. Foto: Mille Holst

Kagebordet. Foto: Mille Holst

Farmor Annette Andersen og administrerende direktør i SEAS-NVE, Søren Hjulmand efter prisoverrækkelsen. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar