Helle Demsgård i ”baghaven” ved Skovbogaard, der ligger i en ældre, men velholdt, stråtækt gård. Foto: Michael Thønnings

Fejrer 25 år i Tågeskoven

De er vant til ture og fejringer på opholdstedet Skovbogaard i Tappernøje og der bliver da også stor fest, når de den 24. august kan fejre 25 års jubilæum, med faste rammer som en af kerneværdierne.

Tappernøje De har både været på tur til H. C. Andersens Vereden, Vilde Vulkaner og på sønderjysk bed’n’ breakfast i løbet af i år, og om tre ugers tid går turen til Hansa Park i Tyskland.
- Vi taler altid med børnene om hvad de gerne vil og de er med til at bestemme, hvor vi skal hen, siger Helle Demsgård, der er leder ad opholdsstedet Skovbogaard ved Tågeskov Overdrev ved Tappernøje, hvor de om kort tid kan fejre 25 års jubilæum. Her bliver der endnu en hyggelig dag - med både pølsevogn og skum-udlægning, men det er ikke kun sjov og ture, der kendetegner stedet.
Skovbogaard er nemlig et opholdssted, hvor der for tiden bor otte børn, mellem otte og 19 år, som af den ene eller anden grund, ikke kan bo ved deres forældre.
- Men vi prøver at holde det så her er hjemligt og man holder den hjemlige rutine, fortæller Helle Demsgård, der selv har været leder på stedte i 12,5 år.
Mange af medarbejderne har dog været der endnu længere - nogle endda siden begyndelsen, hvor Birthe og Gunnar Møller udvidede deres job som plejeforældre til at blive et egentligt fondsejet opholdsted.
På den måde var det - ganske vidst stort, men stadig et hjem, der blev til opholdsstedet på Tågeskov Overdrev, der har udgjort den fast base for en række børn gennem årene.
Således er der stadig nogle af dem, der er flyttet derfra, som kommer forbi for at hilse på eller fortælle hvordan det går. Også dem, der ikke har boet der i flere år.
- Det er hyggeligt og det skal der være plads til. Det skal være hjemligt, fortæller Helle Demsgård, der som de fleste på stedet, er uddannet pædagog og var den første leder, der ikke decideret har boet på stedet.
- Birthe og Gunnar boede i den ene fløj, men da de stoppede anbefalede man, at det blev et rent opholdssted, fortæller hun. Derfor bor de ældste unge  - og musikrummet i den tidligere private fløj, mens det store fritidsrum under loftet og den fælles pejse- og tvstue ligger i den længe, hvor de yngste bor. Alle har egne værelser og kan i øvrigt få lov at have kammerater med hjem  fra skole - akkurat som hvis man boede hos sine forældre.
- Vi skal bare vide det i forvejen. Det samme gælder fritidsaktiviteter, hvor de også går til ting her i området, påpeger lederen. Det er afpasset til den enkelte, så der både  er nogen der går til spejder, fægtning, fodbold og meget andet. Det afhænger af den enkelte.
Og ellers er der nok plads at boltre sig på. Ud over de godt 660 kvadratmeter bolig, hører der 12 tønder land til Skovbogaard. En del af det er med skov, men der er lavet stor legeplads med bålhytte og egne fodboldbaner ude bagved.
Derfor er Chris også ret glad for at være der. Han kigger lige ind, for at se hvem der er på besøg og fortæller både om at han holdt sommerferie, hvor han var på motorcykeltur med sin farfar, og om sin fægtning. Og om stilletid, når man kommer hjem fra skole og skal slappe af. Og om musikrummet, som han godt kan lide at bruge.
- Jeg spiller tromme og keyboard, fortæller han. Han kan også beatboxe og optræder som regel, når der er en festlig lejlighed. Og så ser han frem til pølsevognen, når der snart er fest.
- Men en ting, vil være rigtig ærgerligt, siger han og holder en kunstpause:
- Det er, hvis det styrtregner, tilføjer han, inden han  skal ud i køkkenet og hjælpe med at bage kage.
For tiden er der cirka 13 ansatte - med det hele. De fleste er pædagogisk personale, men også nogle til at hjælpe med at gøre rent og passe have.
Børnene står dog også for en del af det selv og er også med til at passe høns, får og gederne, der også er på stedet, hvor de naturligvis er stolte af jubilæet.
- Dem der er her er dedikerede og brænder for at arbejde  med børnene. Vi er en stor del af deres liv. Jeg tror det er derfor vi kan blive ved. De er meget kærlige og omsorgsfulde, men de holder også fast og sørger for gode rammer, siger hun.
Selve jubilæet fejres den 24. august fra klokken 13, hvor tidligere børn, medarbejdere pårørende, venner, familie og samarbejdspartnere er velkomne til at kigge forbi.

 

 

Bureaukrati og digitalisering koster ekstra mange kræfter

Der er kommet langt flere digitale krav og regler, der betyder ekstra arbejde for opholdsteder som Skovbogaard, for systemet er ikke gearet til, at børn kan bo andre steder, end hos deres forældre.

Danmark Meget er blevet bedre i de 25 år som opholdsstedet Skovbogaard har eksisteret, men bureaukrati og digitalisering er et voksende problem.
- Lige nu bruger vi hvad der svarer til en stilling, rent på bureaukrati og det går jo ud over nærheden til børnene, siger leder Helle Demsgård.
Det er både registereringer og rapporteringer, der skal foregå digitalt, men også ting der burde være simple - som skolesamarbejde - volder digitale kvaler.
- I forhold til skoleintra og det nye ”Aula”, der er på vej, der er det ikke gearet til at børnene ikke bor hos deres forældre. Meget af det kræver forældrenes Nem-id, for at vi kan få informationer, og det gør det enormt besværligt, hver gang man skal noget, fortæller hun og påpeger at da børnene jo bor og går på skole fra Skovbogaard, er det dér, deres hverdag er.
- Men det er ikke tænkt ind i systemet, så der går mindst et halvt år, før det er tilpasset. Det er, hvad vi har fået at vide, siger hun og påpeger at det et bestille et blåt sygesikringskort til nogle af børnene, også gav problemer.
- Vi skal til Hansa Park nu her, men vi kan ikke bestille et blåt sygesikring uden forældrenes Nem-id. Det burde jo være en positiv ting, at børnene får et blåt sygesikring, men det kræver rigtig meget arbejde, siger hun.
På trods af de tiltagene krav om registreringer og det ekstra arbejde med bureaukrati, har de på Skovbogaard prioriteret, at det er børnene - og fokus på deres rammer - der er kerneområdet.

Helle Demsgård i ”baghaven” ved Skovbogaard, der ligger i en ældre, men velholdt, stråtækt gård. Foto: Michael Thønnings

Chris glæder sig til jubilæet - lige så vel som leder Helle Demsgård. Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar