• www.henriks-hvidevarer.dk

Siden 1958 har der ligget en skole på Tinghøjvej i Over Vindinge. Dette 60 års jubilæum fejrer både skolen og sognearkivet med et heldagsarrangement torsdag 1. november. Foto: Mille Holst

Fejrer jubilæum med lokale beretninger

På Sværdborg Friskole fejrer man på torsdag, at der har været skole på stedet i 60 år. Til at fortælle historien om skolen har Sværdborg Sognearkiv været i arkiverne og fundet både nye og gamle beretninger frem.

Over Vindinge Sværdborg Friskole fejrer torsdag 1. november, at der har været skole i bygningerne i 60 år. På lokalarkivet har man brugt anledningen til i sit årsskrift for 2018 at bringe en række lokale beretninger om skolen. Her er både gamle fortællinger, som arkivet på et tidligere tidspunkt er kommet i besiddelse af, og her er nye fortællinger om skolens seneste år. Fælles for dem alle er, at de er fortalt af lokale, der enten har gået på skolen eller arbejdet der.

En landsby i forandring
I spidsen for årsskriftet står arkivar i Sværdborg sognearkiv, Marianne Schmidth Kristiansen, der selv har og har haft børn på den lokale skole, både da den var folkeskole og nu, hvor den er en friskole. 
I Årsskriftet kan man læse historier om dengang man stadig brugte spanskrøret, om   hvad tidligere elever oplevede på skolen og om lukningen af kommuneskolen og oprettelsen af en friskole.
- Det er meget forskellige historier, fortæller Marianne Kristiansen, der blandt andet bider mærke i den forandring der skete  med skolestrukturen af 1958. Før da kom landsbyskolens ledelse altid på hjemmebesøg inden en elev startede i skole, efter ’58 stoppede det.
- Man får mere afstand mellem hinanden i 1960’erne, også ude på landet, fortæller hun men skolen havde stadig stor betydning. Man gik nemlig til kortspil på skolen, eller deltog i fællesspisninger og eksempelvis i perioden 1989-2004 gik disse sociale arrangementer i Over Vindinge under navnet ”Tirsdagstræf”. Marianne Kristiansen er ikke i tvivl om, at det er det stærke sammenhold, der er opstået gennem Tirsdagtræf på skolen, der gør, at man i 2003 var i stand til at løfte opgaven med at etablere skolen som en friskole.
Iøvrigt fortæller Marianne Kristiansen, at skolen i Over Vindinge blev bygget af de bedste materialer i 1958 og at prisen for skolen blev på en million kroner.

Samlingen
Årsskriftet er blevet husstandsomdelt i hele Sværdborg sogn, der strækker sig fra Fuglebækken over Remkolde mejeri, Skaverup og Snertingegården til Grumløse. Men andre interesserede kan købe skriftet på lokalarkivet.
- Eller ved at melde sig ind i sognearkivet; så får man det gratis med, fortæller Marianne Kristiansen.
Sognearkivet er åbent efter aftale, men bestyrelsen mødes i lokalerne hver mandag aften. Udover lokale optegnelser og billedmateriale råder Sværdborg Sognearkiv over to enestående samlinger, nemlig dyrlæge Nielsens optegnelser i forbindelse med hans forskning og behandling af dyretuberkulose, samt Paludans Planteskole, som de fleste ældre i området alle har arbejdet på; planteskolen kommer til at danne udgangspunktet for næste års årsskrift, fortæller Marianne Kristiansen.

Bedre registreringer
Sognearkivet blev i 2010 flyttet, men ifølge Marianne Kristiansen er man nu helt ovre flytterodet og har fået alt registreret og organiseret.
- Nu skal vi forbedre registreringerne, siger hun og vil for eksempel gerne have knyttet flere søgeord til de enkelte registreringer, så man lettere finder, det man leder efter digitalt. Hun opfordrer desuden enhver til at komme og aflevere materiale, man måtte ligge inde med.

Dagen for jubilæet
Sværdborg Friskole og Sværdborg Sognearkiv fejrer skolens 60 års jubilæum torsdag 1. november. I tidsrummet 11-14 står sognearkivet for aktiviteterne: Der er velkomst i OIFhuset (Over Vindinge Idrætsforenings klubhus) på Tinghøjvej 6 og efterfølgende rundvisning på skolen (klokken 11.30 og 13.15) og arkivudstilling i et af klasselokalerne. 12.30-13.15 er der te og kaffe samt mulighed for debat i OIFhuset.
Klokken 15-20 står friskolen bag aktiviteterne, der rummer åben skole for alle interesserede med rundvisning, café, aktiviteter i klasserne og bålhygge ved SFO’en. Klokken 16-17 er der bagedyst for børn og voksne med blandt andet Othellobager Jan Thomsen som dommer. Kagerne bliver efter konkurrencen spist som dessert ved dagens afsluttende fællesmiddag, der finder sted klokken 17.30-20 og blandt andet byder på helstegt pattegris. 

Siden 1958 har der ligget en skole på Tinghøjvej i Over Vindinge. Dette 60 års jubilæum fejrer både skolen og sognearkivet med et heldagsarrangement torsdag 1. november. Foto: Mille Holst

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar