Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Henrik Langgaard Madsen fandt gravkammeret under gulvrenoveringen og menighedsrådet med Birgit Hasling (th.) i spidsen håber, at man kan få mulighed for at udgrave den og måske få en nye attraktion i kirken hvis ældste del af fra 1200-tallet. Foto: Michael Thønnings

Finder hemmeligt gravkammer i kirken

Et hidtil ukendt gravkammer er dukket op flere meter under gulvet, i forbindelse med renoveringen af Kalvehave kirke. Ingen anede det fandtes og endnu ved ingen, hvad der er inde i gravkammeret... Håbet er, at det gemmer en ny turistattraktion.

 

Kalvehave Der er ingen optegnelser der viser noget om den krypt der netop er fundet under 1652-sideskibet i Kalvehave kirke.
- Vi fandt den træramme her under gulvet og da vi gravede videre ud, kunne vi se, der var noget, fortæller Henrik Langgaard Madsen fra murerfirmaet af samme navn. Det var ham der fandt krypten - eller gravkammeret - der breder sig over et areal på godt to gange to meter.
- Vi har gravet ned omkring den og er indtil videre kommet halvanden meter ned, men vi havde en ude fra nationalmuseet som sagde at den sagtens kan være to-toenhalv meter dyb, fortæller Henrik Langgaard Madsen, der er vant til at lave renoveringer i kirker og blandt andet har arbejdet på Fanefjord, men at finde et stort hemmeligt gravkammer, er noget helt særligt.
- Og vi har igen anelse om hvad der er inden i, siger han.


Vil åbne op
For gravkammeret er endnu ikke gravet helt ud og åbnet. Menighedsrådet har ellers enstemmigt besluttet at de gerne vil have åbnet op og lavet udgravningen, men museale restriktioner og økonomi, kan trække det ud.
- Det ligger jo ud over det budget der er for renoveringen, så det kræver at vi kan få nogle midler fra fonde, provstiet - eller private - der vil hjælpe, påpeger menighedsrådsformand Birgit Hasling, der har fået at vide, at det kan koste flere hundredetusinde at udgrave krypten på forsvarlig vis.
Sagen er dog, at fundet har stoppet en del af arbejdet med renoveringen, hvor planen var, at der skulle være lagt et nyt teglgulv, og være gravet varme-konvektorer ned, der hvor gravkammeret er.
- Men vi håber at vi kan få lov at grave det ud. Det kunne være fantastisk hvis der virkelig var en grav eller en stor skat, som vi fik mulighed for at udstille her i kirken, påpeger kirketjener og graver Ole Nielsen, der trods 35 års arbejde i kirken, aldrig havde hørt om krypten.
I netop dette sideskib kaldet soldaterkirken eller svenskerkirken - gravede man ellers varmanlæg ned under gulvet i 1970’erne, ligesom der var lagt bræddegulv over de oprindelige tegl, der dækkede ned til krypten. Men det var altså en vaks håndværker der skulle gøre fundet nu her, da han bemærkede den særlige mur i forbindelse med trærammen, der formentlig har været en trappe.


Grevens hvile
Den nævnte del af kirken, er opført i 1652 af lensgreve Frederik Reedtz (1586-1659) og Sophie Høeg (1588-1653) og kotyme har tidligere været at særligt betydningsfulde folk - som dem der har skænket en kirke - kunne blive begravet i den. Derfor er der en mulighed for at det er greveparret, der ligger i krypten.
- Men fra Nationalmuseet var de skeptiske om der overhovedet er noget. Vi ved det ikke. Men vurderingen er, at krypten er så dyb, at man har kunnet stå oprejst derinde og at trærammen har været trappen, ned, påpeger Ole Nielsen.
- Vi har fundet noget gammelt træ hernede ved og det kan være et loft, der er taget ned. Vi kan også risikere at kammeret er fyldt op tidligere, men der er ingen der ved noget om det, siger Henrik Langgard Madsen, der havde fået melding om at håndværkerne formentlig kunne få lov at grave krypten fri, men siden har de fået at vide, at det kræver at der bliver givet grønt lys fra museum, arkitekt og i forhold til økonomien.
I forhold til selve projektee med den indvendige renovering af kirken, er de dog længere fremme end beregnet. Problemet er dog at det ikke giver mening at gå videre med at nykalke, hvis jord og støv fra krypten hvirvles op ved en udgravning.
Fra menighedsrådet er man dog spændte og indstillede på at man bevarer og udgraver krypten, hvis det er økonomisk muligt.
- Man har hørt om andre steder, hvor man måske har overset sådanne fund og bygget videre, men vi håber at kunne gøre det ordentligt, fortæller Birgit Hasling.
Kirken er i øjeblikket lukket for renovering og forventes at være det frem til december.

 

 

 

Malerier er dukket op

Ud over krypten har renoveringen også budt på flere kalkmalerier. Nogle af dem - ude i tårnet - er så gamle, at de ”nærmest er ældre end kirken”, som murermester Henrik Langgaard Madsen påpeger. Her skal Nationalmuseet også ud og dokumentere, men de forventes at blive beskyttet og dækket til igen.

 

Fund af kalmalerier i Kalvehave kirke. Foto: Michael Thønnings

Kommentar

Der har nu altid været noget lidt mystisk over den smukke kirke der på toppen af bakken. Hvor ville det dog være ærgerligt hvis ikke de får lov at gøre noget ved det, det er jo endnu en del af vores ellers ret spændene lokalhistorie.

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS: Prinsesse...
  • FOTOS: Fantastisk...
  • FOTOS: Oktoberfest i...
  • FOTOS: Frivillig...
Kommende arrangementer
20.
Okt
Efterårsferie for hele familien Danmarks Borgcenter
20.
Okt
Teater: Englen - Elskerinden & Hr. Almindelig Teaterforeningen Bøgestrømmen
20.
Okt
Efterårsferie for børn på biblioteket KulturArkaden
20.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum
20.
Okt
Efterårsferie i Danmarks Traktormuseum Danmarks Traktormuseum
20.
Okt
Børnenes efterårsferie, skattejagt i Vordingborg Vordingborg Handelsforening/Bycentrum Vordingborg
20.
Okt
Æblernes Dag i Stege Møns Handelsstandsforening og Vordingborg Kommune
20.
Okt
Årets efterårsfest Viemose Forsamlingshus Egnshus
21.
Okt
Vær med til at starte valgkampen Venstre i Vordingborg
21.
Okt
Fra museets gemmer Køng Museum