• www.henriks-hvidevarer.dk

Finn Nielsen kunne fejre 40 år som urmager hos Tid og Stil den 1. august. Selv har han ikke et særligt yndlingsur og ej heller en stor ursamling - men dog så han kan skifte af og til og prøve dem af, de sælger i butikken.
Foto: Michael Thønnings

Finn Urmager blev i 40 år

Finn ”Urmager” Nielsen kunne 1. august fejre sine første 40 år i Tid og Stil, Vordingborg... 
 

Vordingborg De fleste kender ham bare som Finn - eller Finn Urmager.
Men han hedder faktisk Finn Nielsen.
- Og oprindeligt blev jeg kaldt Finn Maler - for min far var maler, fortæller Finn Urmager Nielsen, der den 1. august - allerede fra morgenstunden - blev mødt af glade kunder med gaver i Tid og Stil på Algade - også selvom receptionen først var fra klokken 14.
For mange ville sige tillykke til den joviale - og cyklende - urmager, der gennem nu 40 år har repareret folks ure i byen. 
Men faktisk er det næsten 50 år siden han begyndte med urene.
- Jeg kom i lære i Stege da jeg var 18 år og efter fire et halvt år, var jeg udlært og fortsatte der i fem år.
- Men så fik jeg et tilbud og fik at vide, at nu måtte jeg også videre, når jeg havde været der i hele 10 år, griner 40-års jubilaren, der har betjent flere genrationer af urkunder.
- Der er nogen, som jeg har kendt gennem alle årene og hvor deres børn også kommer. Det er jo et lille sted, så man kender folk, siger han.

Ingen læreplads
Det var ellers meningen at han ville være elektriker, men han kunne ikke få en læreplads.
- Så ville jeg være radiomekaniker, og fik en læreplads, men der var ikke højt nok til loftet på værkstedet, der hvor jeg havde fået plads og så måtte han ikke tage lærlinger alligevel, siger Finn Nielsen. En bekendt foreslog ham så at blive urmager.
- Men det gad jeg ikke, fortæller han, men så tog faren affære.
- Og inden jeg kunne se mig om så havde jeg en lære kontrakt, fortæller urmageren.
- Det at blive urmager, er det bedste der er hændt mig, siger han og påpeger at han bestemt ikke fortryder, hvad jubilæet også vidner om.
Og så er han i et fag, tiden nærmest er gået baglæns. Hvor det først var de mekaniske ure, der skulle laves, så dukkede de batteridrevne op - og begge dele  blev serviceret.
- Og nu er det nærmest omvendt, så der kommer flere af de mekaniske igen fortæller Finn Nielsen, der primært tager sig af armbåndsure, mens Boe Andersen ofte er ham der klarer stue- og standure.
- Og så er han en god far, siger en pige, der går forbi til receptionen med et smil. Der er blevet lidt tid til andre ting, nu hvor han er gået ned i tid.
- Men jeg hjælper også i butikken i Nykøbing, og der er vi ved at lære en urmagerlærling op, så der er måske en, der kan overtage, siger Finn Nielsen, der dog ikke har planer om at stoppe lige nu og her, hvilket de mange  receptionsgæster så kan glæde sig over.    

Finn Nielsen kunne fejre 40 år som urmager hos Tid og Stil den 1. august. Selv har han ikke et særligt yndlingsur og ej heller en stor ursamling - men dog så han kan skifte af og til og prøve dem af, de sælger i butikken.
Foto: Michael Thønnings

Tilbage til forsiden

Tilføj kommentar