Sydsjællands Tidende - Hele ugens avis for Vordingborg Kommune og Nordfalster
Facebook

Få de lokale nyheder på

Facebook logo

Kontakt

Logo for Sydsjællands Tidende
Torvestræde 4 
4760 Vordingborg 
Tlf. 5537 0009 
Fax 5534 0011

- Priser
- Annoncebestilling

- Kontakt os

OnlineAvis
Happydays bannerannonce
Gitte og Jesper Clausen flyttede deres familie fra Vordingborg Kommune til Guldborgsund Kommune for at få et skoletilbud til deres søn med autisme.

Flytter efter det rette skoletilbud

Intro: Der er stor forskel på kommunernes tilbud til børn med særlige behov. Sydsjællands Tidende kigger nærmere på Vordingborg og Guldborgsund kommunes tilbud. I forrige uge kiggede vi på Nørre Vedby skole på Nordfalster. I denne uge har vi talt med en familie, der er flyttet til Falster for at få børnene på netop denne skole.

 

 

Paradis findes på Nordfalster. Det mener i al fald familien Clausen, der skiftede Vordingborg kommune ud med Guldborgsund, for at sønnen, der har autisme, kunne få et skoletilbud, der var skræddersyet netop hans behov.

 

I maj 2014 tager Gitte og Jesper Clausen deres ene barn ud af børnehaven og beholder ham hjemme det meste af det følgende år. Han er fem år og begyndt ikke at ville af sted i børnehave, har en række ritualer i forbindelse med de daglige gøremål, og reagerer ind imellem voldsomt på ting, der for andre virker ret banale. 

Forældrene går til lægen, der allerede ved første konsultation nævner Aspergerss syndrom (autisme), men der skal gå to et halvt år før drengen som syvårig får den endelige diagnose. Den kommer i  august 2016.  Drengen har en gennemgribende udviklingsforstyrrelse indenfor autismespektret - Aspergers Syndrom. I mellemtiden er der ingen hjælp at få. Skoletilbuddet er ikke optimalt. Han magter det ikke og får derfor lange perioder med fravær.

I dag har familien opgivet at bo i Vordingborg kommune. Der er simpelthen ikke et passende tilbud til sønnen med Aspergers, synes de, men erkender, at de aldrig er blevet tilbudt noget andet end det almindelige skolesystem, og de har ikke selv undersøgt, om der var andre muligheder. 

Sidst i 2016 flyttede de ti kilometer sydligere og bor i dag på Nordfalster, hvor sønnen er kommet i et skoletilbud, der er målrettet børn med hans diagnose. Skolen er Nørre Vedby skole, som vi her i avisen fortalte om for 14 dage siden.

 

Paradis er på Nordfalster

- Vi er kommet i Paradis, siger Gitte Clausen, da avisen besøger familien. De ved godt, at der altid vil være bump på vejen for et barn med Aspergers, og hun er også godt klar over, at stedet ikke nødvendigvis er paradis for alle. Hun kan bare konstatere, at  der er faldet ro over hele familien, efter at sønnen nu får et skoletilbud, der er skræddersyet til netop ham.

 

Mangel på viden 

For Gitte og Jesper Clausen har det været frustrerende at opleve, hvor dårligt lærere, pædagoger og sagsbehandlere er klædt på til at tackle børn med symptomer på eksempelvis Aspergers.

- Det handler om manglende viden om Aspergers, siger Gitte Clausen og fortsætter:

- Man kan ikke skære alle autister over én kam. De er meget forskellige. Hvad der virker for den ene, virker ikke for den anden.

Før familien Clausen kom i kontakt med Nørre Vedby skole var den henvist til selv at søge informationer om Aspergers. Der var ingen i Vordingborg Kommune, der rådgav eller vejledte i hele udredningsforløbet.

- Det har været et selvstudium i autisme, mener Gitte Clausen, og det er hendes oplevelse, at personalet i daginstitutioner og skoler er henvist til samme selvstudium, når de får børn med autisme.

- Vi følte, vi var nødt til at prøve at give dem nogle værktøjer, siger hun og kan ikke forstå, at Vordingborg Kommune ikke som standard henviser til eksempelvis Autismeforeningen, Socialstyrelsens ”Viden til gavn” og VISO (Nationalt videns- og specialrådgivningscenter) som alle ligger inde med stor viden om autisme. Her kunne både forældre, skoler, daginstitutioner og sagsbehandlere med fordel få råd og vejledning, vurderer hun.

- Du mister meget hurtigt tilliden til de folk, der er omkring dig, når de ikke ved noget om autisme, mener Gitte, der havde en oplevelse af, at man i ”systemet” snarere mente, at hun var problemet fremfor at anerkende sønnens symptomer og særlige behov. 

 

Et andet fokus - ingen uro

Gitte Clausen priser sig i dag lykkelig over, at familien valgte at flytte til Guldborgsund.

- Her er et andet fokus, mener hun og giver et eksempel:

- WISC-testen er baseret på en inddeling af delprøverne i fire indekser: Verbal forståelse, Perceptuel ræsonnering, Arbejdshukommelse og Forarbejdningshastighed. Den var ikke nødvendig i Vordingborg. Men det er det første, man sætter i gang i Guldborgsund Kommune. 

Nogle børn med Aspergers er lynende intelligente og kan overskue store mængder information, andre har store indlæringsvanskeligheder. Om et barn med Aspergers er det ene eller det andet har således betydning for, hvilken form for undervisning, barnet kan modtage. 

- På Nørre Vedby skole har de flere klasser, og børnene er opdelt efter, hvad de kan og formår, fortæller Gitte Clausen og fortsætter:

- Det var først, da WISC testen lå klar, at vores søn blev præsenteret for læreren, pædagogerne og klassen. 

På den måde skaber man ingen unødig uro, frygt eller forventning i barnet.

 

Forståelse er nøglen

Det første møde med afdelingslederen af autismeteamet på Nørre Vedby skole var et vendepunkt for Gitte og Jesper Clausen.

- Efter ti minutters samtale kunne jeg slappe af. Jeg skulle ikke forklare alting. Hun vidste lige nøjagtig, hvad jeg talte om, fortæller Gitte Clausen.

Netop forståelse er et nøgleord i hele familiens fortælling.

Da sønnen havde det allerværst, lavede Gitte videooptagelser af ham.

- I tilfælde af at jeg skulle få brug for at dokumentere, for at få forståelse og for at der blev lyttet til os, fortæller hun om tiden i Vordingborg kommune.

Efter års tovtrækkerier og forsøg på at forklare og blive forstået, var det en befrielse for parret at møde autismeteamet på Nordfalster.

- På et møde på tre kvarter sad vi med andre mennesker, der bare vidste, hvordan vi havde det, og hvad der skulle gøres, fortæller Jesper Clausen og Gitte supplerer:

- Man mærker en viden og forståelse, og her var med det samme en handleplan til hans diagnose. Og man kan trygt læne sig tilbage, for de ved, hvad de gør. 

For første gang i flere år står parret ikke alene om at tage hånd om sønnen og hans handicap, og det, pludselig at være en del af en hel gruppe, der arbejder for det samme, er mærkbar.

- Nu bliver der plads til at være mor og far, siger Gitte Clausen.

 
 
Fakta

• Aspergers syndrom er en diagnose indenfor autismespektrum-forstyrrelser, som er karakteriseret af vanskeligheder med social interaktion og nonverbal kommunikation (kropssprog, mimik, øjenkontakt), kombineret med gentagelsesprægede adfærdsmønstre.

 

Kommentar

Indsend kommentar

Bemærk: Alle anonyme indlæg vil blive slettet
Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.
CAPTCHA
Dette spørgsmål tester hvorvidt du er et menneske og forhindrer automatisk indsendelse af spam.
Billed-CAPTCHA
Indtast tegnene som vises på billedet.
Seneste gallerier
  • FOTOS:...
  • FOTOS: Vordingborg...
  • FOTOS: Discofest for...
  • FOTOS: Møns...
Kommende arrangementer
26.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
26.
Sep
Tommy og Tanne, foredrag v/Tom Buk-Swienty KulturArkaden
26.
Sep
Åben valgcafé Danske Handicaporganisationer
27.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
27.
Sep
På job med kroniske smerter Gigtforeningen
27.
Sep
Reception, 25 års jubilæum Mona Sørensen Bisca
28.
Sep
Fra museets gemmer Køng Museum
28.
Sep
Besigtigelse, Vordingborg Nord Kommissarius ved Statens Ekspropriationer på Øerne
28.
Sep
Åben debat Enhedslisten Vordingborg
28.
Sep
Modeshow Ivy Women Vordingborg